Jump to Navigation

Feed aggregator

Borkóstoló túra Gyõrbõl a Cseri Pincészethez Kiss O`Shea Dániel ételeivel

Debreceni programok - May 22 2017 - 10:08
2017. június 3.

Borkóstoló túra a Pünkösdi hétvégén lesz 2017. június 3-án a Cseri Pincészetnél Cseri borokkal és Kiss O`Shea Dániel a Bocuse d`Or magyarországi ezüstérmesének ételeivel. A rendezvényre buszjárat indul Gyõrbõl a a Rába Hotel parkolójából. A rendezvényen a már forgalomban lévõ két bor mellett (Archeus és Rosé) három hordós bor új évjárata mutatkozik be.

Gyõr-Moson-Sopron megye » Gyõr
Categories: Kultúra, Debrecen

Bezár a kiállítás, előtte azonban még tárlatvezetést tart a kurátor

Debrecen, Képzőművészet - May 22 2017 - 09:15

Egy nappal a kiállítás bezárása előtt, május 27-én 17 órától Nagy T. Katalin, a GÉM/GAMEkapocs II. kurátora ismerteti meg az érdeklődőket a más-más alapon összekapcsolódó vizuális művészeti, irodalmi, zenei és táncművészeti alkotásokkal.

Fotó: Miskolczi János

A Modem földszintjén látható, Antal-Lusztig-gyűjteményből válogató kiállítás apropóján kortárs művészek reagáltak a kollekció darabjaira. A műpárok közötti kapcsolat alapja hol a közös vagy rokon gondolkozás, a motivikus egyezés, a hasonlóság, hol pedig közvetlen inspiráció, parafrázis, reflexió vagy éppen a kurátori asszociáció áll a hátterében.

A belépés ingyenes.

Categories: Kultúra, Debrecen

Éjszakai fürdõzés Tiszakécske 2017

Debreceni programok - May 20 2017 - 10:21
2017. május 20.

Minden hónapban megrendezésre kerül az éjszakai fürdõzés, melynek alkalmával a fürdõ éjfélig tart nyitva. A jó hangulatot és a zenét DJ szolgáltatja, izgalmas szauna programokon vehetünk részt és még egy filmet is megnézhetünk a gyógyvizes medencébõl.

Bács-Kiskun megye » Tiszakécske
Categories: Kultúra, Debrecen

Tehetséges debreceni diákok mutatják meg, mit tudnak

Debrecen, Képzőművészet - May 19 2017 - 09:02

Évről évre izgalmas és látványos esemény a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjainak vizsgakiállítása.

Idén május 19-én 18 órakor a festők, grafikusok, keramikusok és animáció szakosok munkáiból nyílik tárlat az Angyalföld téren található MFG-B Galériában. Az érdeklődőket Fekete József igazgató igazgató köszönti, a szakmai megnyitót pedig László János, Szabó Károly és Varga József művésztanárok tartják, akik a tárlat rendezői is.

A kiállítás nyitott, bárki megnézheti egészen szeptember elsejéig (munkanapokon).

Categories: Kultúra, Debrecen

Babavarró tanfolyam a Tündérkert Galériában

Debreceni programok - May 18 2017 - 11:09
2017. május 20.

Ismét lesz babavarró tanfolyam a Tündérkert Galériában! A tanfolyamon lehetõséged lesz saját kezûleg elkészíteni egy 35 centis puha, egyedi, szép babát. Gépi-varrás tudás elõny, de nem feltétel. A tanfolyam ára tartalmazza az alapanyagokat.

Pest megye » Budapest » III. kerület
Categories: Kultúra, Debrecen

A szem számára láthatatlan, mégis megvan mindez a növényekben

Debrecen, Képzőművészet - May 18 2017 - 10:53

A Növények Világnapja alkalmából rendezett, rendhagyó kiállításon vehetünk részt a hét folyamán Debrecenben. Az Élettudományi Galériában A Növényi sejt rejtett szépségei című tárlatot május 20-án, szombaton 15 órától nyitja meg Máthé Csaba, a Növénytani Tanszék egyetemi docense.

A meghívó részlete

Az eseményhez kiváló zene kíséretet a Debreceni Egyetem Monteverdi kórusa biztosít, vezényel Takács Ildikó és Pazár István.

A kiállítás június 10-ig tekinthető meg ingyenesen naponta 8 és 20 óra között. az Egyetem tér 1. szám alatt, a Botanikus Kert tőszomszédságában.

Categories: Kultúra, Debrecen

Bababörze Gödöllõ 2017. A legnagyobb baba- és gyermekruha börze a Sportcsarnokban

Debreceni programok - May 18 2017 - 09:05
2017. június 17.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklõdõt Baba és Gyermekruha Börzénkre. Kinõtt, de jó állapotban lévõ feleslegessé vált gyermekruhák, cipõk, játékok és könyvek adás-vétele, cseréje. Színes, változatos gyermekprogramokkal várjuk a gyermekeket, mint pl. ingyenes arcfestés, légvár, mászó alagút, különbözõ kézmûves foglalkozások, meglepetés ajándék. Kisgyermekes anyukáknak Babaszobát biztosítunk hogy meghitté tegyük gyermekük étkeztetését, nyugodt körülmények között etessék gyermeküket.

Pest megye » Gödöllõ
Categories: Kultúra, Debrecen

Pünkösd a Budai Várban 2017. június 4-5.

Debreceni programok - May 17 2017 - 21:31
2017. június 4 - 5.

PÜNKÖSD - Ég és Föld találkozása, a Tûzkeresztség ünnepe. A Szentlélek eljövetelét az egyház megalapítását ünnepli a keresztény világ. Pünkösd a megtisztulás, a közösség, az egymáshoz Pünkösd hagyományaiban ugyanakkor jelen van a tavaszünnep, melyben õsi tavaszköszöntõ rítusok, tartozás élményét, a Szentlélek munkálkodó erejét adja számunkra! népi bölcsességek, búcsújáró népszokások élnek tovább. Ünnepeljünk együtt a Budavári Palotában!

Pest megye » Budapest » I. kerület
Categories: Kultúra, Debrecen

Herczku Ágnes koncert 2017

Debreceni programok - May 17 2017 - 20:28
2017. május 20. 18:30

Ha a magyar népzenérõl illetve világzenérõl van szó, Herczku Ágnes megkerülhetetlen személyisége a mûfajnak, holott azon elõadók közé tartozik akik `civilként` kerültek a színpadra: hét éves kora óta tanult zenét, majd jazz-balettet és néptáncot, mégsem készült hivatásos színpadi pályára. 1998-ban került a Honvéd Együttes tánckarába, itt kezdõdött el a tánccal párhuzamosan, hivatásos énekesi pályafutása is. Hihetetlen affinitása a különbözõ mûfajok iránt rendkívül gyorsan a magyar ethno-kortárs énekes mezõny csúcsára emelte. 1998-tól 8 évig a Fonó zenekar tagja, 2006-tól 2008 õszéig a Szalonna és bandája énekese. 2002-tõl a Magyar Állami Népi Együttes szólistája. Megszámlálhatatlan hazai és külföldi produkció és számtalan lemez fûzõdik a nevéhez. Az autentikus népdaléneklés mellet több, különbözõ mûfaj zenészeivel dolgozott együtt, például: Vasvári Pállal, Nikola Parovval, Bornai Tiborral, Borbély Mihállyal, Herbie Mannel, Dj Palotaival, Juhász Gáborral, Horváth Balázzsal, Bodrogi Évával.

Categories: Kultúra, Debrecen

A Népzeneoktatás Ünnepe 2017. május 19-20.

Debreceni programok - May 17 2017 - 15:18
2017. május 19 - 20.

2017. május 19-20-án kerül megrendezésre elsõ alkalommal Óbudán a Magyar Népzeneoktatás Ünnepe, hagyományéltetõ országos mûvészeti fesztivál, a népzenei mûhelyek, Mesterek és Tanítványok országos találkozója. A rendezvény azzal a szándékkal jött létre, hogy megérdemelt és kiemelt figyelmet kapjon a világon egyedülálló kulturális örökségünk, a magyar népzeneoktatás.

Pest megye » Budapest » III. kerület
Categories: Kultúra, Debrecen

Így látja a világhírű zarándokutat a fiatal debreceni fotós

Debrecen, Képzőművészet - May 17 2017 - 11:09

El Camino, az út – nemes egyszerűséggel így nevezik spanyolul azt a több ezer kilométer hosszan kanyargó túrautat, amelynek erős vallásos töltete is van az ott menetelők számára. Aki erre az útra lép, azokat ugyanaz a cél vezérli: elérni gyalog, biciklin vagy épp lóháton Santiago de Compostelába.

Puskás Dániel képei előtt

Tavaly a fiatal debreceni fényképész, Puskás Dániel megtette az embert próbáló utat. (A Dehir.hu cikkét erről itt olvashatják!)

Puskás Dániel neve természetesen nem csak emiatt csenghet ismerősen olvasóink számára, hiszen fotókiállításairól több ízben írtunk már. Ám tagadhatatlanul nagy hatással volt rá ez az utazás, ahova magával vitte a fényképezőgépét is. Nagyon sok fotót készített, ezekből nyílt már korábban tárlata, tartott élménybeszámolót is az útról. Közel egy esztendő után, mikor időben már elég távolra került élete e nagy kalandjától, ismét a közönség elé lép fotóival, eleget téve új kiállításával a Képnézegető Galéria háziasszonya, Both Teodóra felkérésének.

„Biztos vagyok benne, hogy a közönség szeretni fogja ezeket a képeket, mert a téma már önmagában is különleges, ám még ehhez is hozzá tudott tenni a fényképészet eszközeivel Dani“ – nyilatkozta a galéria háziasszonya a Dehirnek.

A tárlatot a tervek szerint június közepéig-végig láthatjuk a Bajcsy-Zsilinszky utcai Both-Dega Imbiszben található kiállítóhelyen.

Categories: Kultúra, Debrecen

Közelebb viszi a természethez a debrecenieket a festő

Debrecen, Képzőművészet - May 17 2017 - 09:35

Tóth István festőművész alkotásaival ismerkedhetünk meg a hét folyamán, kiállításának címe Teremtő természet – a természet impressziója. A tárlatot május 19-én, pénteken 16 órakor Jenei Zoltán református lelkész nyitja meg. Az eseményen közreműködik Mercs János színművész, a Csokonai Színház tagja.

A kiállítás a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Székházában, a Simonyi út 14. szám alatt tekinthető meg.

Categories: Kultúra, Debrecen

Ezt a helyet Hofi Géza és Kóti Árpád is szerette Debrecenben

Debrecen, Képzőművészet - May 17 2017 - 08:18

Nincs messze a debreceni főutca forgatagától, ám egy kissé csöndesebb, szerényebb helyen áll ez a műintézmény, ami immár 60 éves lett. Nemigen van debreceni, aki ne ismerné a Bajcsy-Zsilinszky utcai borozót, amit sokáig Miska bácsi neve fémjelzett, és a ma már valószínűtlenül távolinak tűnő hetvenes-nyolcvanas években is a város egyik nevezetes helyének számított. Aztán aztán jó pár éve, 2011-ben a művészetek felé is nyitott. A debreceni festők, grafikusok már nem csupán látogatóként, hanem kiállítóként is be-betérhettek, miután az üzemeltető Kovács István úgy döntött, legyen művészeti találkozások helyszíne is a borozó – gyarapítva ezzel azoknak a rendhagyó kiállító helyek sorát, ahol a kultúrával az is találkozhat, aki nem feltétlenül e céllal lép ki otthonról.

Tamusné Molnár Viktória és Both Teodóra társaságában

Kovács István nagy vállalkozásra adta a fejét. Meghívott ismert debreceni, vagy a cívisvároshoz több szállal is kapcsolódó művészeket, de fiatal, még a pályájuk korai szakaszán tartó alkotóknak is lehetőséget kínált. Itt ünnepelte 85. születésnapját nemrégiben Bogdándy György, láthattuk a falakon többek között Solymosi Gábor, Éles Csaba, László Ákos, Láng Eszter,  B. Orosz István, Szilágyi Imre, Tamus István munkáit. Kerültek a falakra japán fametszetek és festmények, nézegethettünk gyönyörű kerámiákat, találkozhattunk a szlovák Vladimír Plachy műveivel. A Kós Károly művészeti iskola és a Medgyessy-gimnázium diákjai és tanárai rendszeresen bemutatták itt alkotásaikat. De itt nyílt Cserőházi Kovács István utolsó tárlata: a református kollégium hajdani kisdiákja még részt vehetett a megnyitón, ám nem sokkal később elhunyt. Néhány nappal ezelőtt elhagyta ezt a világot Burai István is: 2015-ben még a láthatta Borbarát Galéria közönsége alkotásait, immár csak beszélhetnek róla azok, akik ismerték őt és műveit.

S ha már műalkotások, ha már borok is találkoznak itt, kitalálta, hogy társít valami igazán helyi különlegességet is a megnyitó alkalmakhoz. Ez pedig a slambuc. Igazi, népszerű pásztorétel, amit a debreceniek kiváltképpen szeretnek. Kovács István, aki egyébként borlovag is, és igen alapos ember mindenben, tökélyre fejlesztette ennek az éteknek az elkészítését. Vallja, sok minden múlik az alapanyagokon, az arányokon és persze azon is, hogy áll hozzá a szakács.

Nagy szeretettel beszél Kovács István a művészetről és a művészekről. Tisztelettel emlegeti elődjét, Módos Mihályt, és sorolja, kik jártak ide szívesen még annak idején, a „hőskorban“: Hofi Géza, Simor Ottó, Kóti Árpád is a bor kultúrájának hívei voltak, mondja. S még hány színész, újságíró, író, fényképész, grafikus, festő, muzsikus, ismert városi személyiség ¬– teszi hozzá..

Bogdándy György 85. születésnapján

Ezt a 60. születésnapot a szívügyének tekinti, s mivel nem akármilyen számról van szó, ünnepséget is szervezett május 20-ra, szombatra 13.30 órától. Lesz emléktáblaavatás is, árulja el Kovács István, hozzátéve, örülne, ha minél többen eljönnének ide. Azok is, akik már jártak itt bármelyik tárlaton, vagy csak egyszerűen szeretnének meggyőződni a hely történelmi kisugárzásáról. Ez mégiscsak egy több száz éves épületben üzemelő, autentitikus debreceni borozó – mondja.

A vendégeket a falakon a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium ötvös és grafikus hallgatók csoportjának tárlata fogadja majd: több ízben szerveztek már közösen kiállítást itt, ezúttal a mostani 11. évfolyamosok öltöztetik ünnepi díszbe a falakat. A tárlatot május 18-án, csütörtökön 17 órakor Halmi Zsolt grafikus nyitja meg. A kiállító ifjú alkotók: Veres Anikó, Szilágyi Bettina, Váradi Petra, Varga Dóra, Orbán Kitti, Asbóth Bence, Pelle Petra, Veres Boglárka és Petrus Klaudia.

A borozó immár 60 éves. Ez pedig a 60. tárlat: nem kis teljesítmény ez nagyjából 6 év alatt.

Categories: Kultúra, Debrecen

A Kihívás Napja Siófok 2017. május 31.

Debreceni programok - May 16 2017 - 22:02
2017. május 31. 8:00

Adj az életedbõl 15 percet Siófokért! Siófok városa is csatlakozik a Kihívás Napja c. felhíváshoz, melynek célja a rendszeres testmozgás, az egészséges életmód népszerûsítése. Mozogj egész nap a városban egyéniben vagy csapatban, csak REGISZTRÁLJ nálunk a Kálmán Imre Kulturális Központ jegypénztárában! Minden regisztráció számít, hogy mi legyünk A LEGSPORTOSABB VÁROS! Várjuk minden siófoki óvodának, iskolának, munkahelynek, egyesületnek, magánszemélynek a jelentkezését. De csatlakozhatsz hozzánk a Fõ térre is reggel 8-21 óráig a folyamatosan változó sportprogramokra.

Somogy megye » Siófok
Categories: Kultúra, Debrecen

Siófoki könyvtári programok 2017

Debreceni programok - May 16 2017 - 20:06
2017. május 25.

Programok, események, rendezvények a siófoki könyvtárban. A könyvtár rendezvényei széleskörûek és igen kedveltek. Szinte heti rendszerességgel vannak programok. Elõadások, író-olvasó találkozók, kreatív kézmûves foglalkozások hívják a felnõtteket, gyermekeket a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtárába Siófokon!

Somogy megye » Siófok
Categories: Kultúra, Debrecen

Lógó Üveg kult kocsma programok 2017

Debreceni programok - May 16 2017 - 20:01
2017. május 23.

Az ország elsõ és egyedülálló kultkocsmája Siófokon, a volt Morva étterem helyén. Kultúrprogramok. Különleges sörök. Egész éves nyitvatartás.

Somogy megye » Siófok
Categories: Kultúra, Debrecen

Kistarcsai Napok 2017

Debreceni programok - May 16 2017 - 09:07
2017. május 20 - 21.

Újra Kistarcsai Napok! Találkozzunk az Ifjúság téren!

Pest megye » Kistarcsa
Categories: Kultúra, Debrecen

Pages

Subscribe to Református Kollégium Nagykönyvtára aggregator


by Dr. Radut.