Jump to Navigation

Feed aggregator

Balog József zongoramûvész koncertek 2017

Debreceni programok - Jun 23 2017 - 12:50
2017. július 23.

Balog József zongoramûvész koncertek, online jegyvásárlási lehetõséggel. Balog József generációjának egyik legtehetségesebb zongoristája. A kivételes kvalitású elõadómûvész egy olyan nemzetközileg is elismert magyar zongorista-tradíció örököse, mely alapjait Liszt Ferenc, Dohnányi Ernõ és Bartók Béla fektették le. Briliáns technikájával és érzékeny, mély zeneiségével egyaránt kivívta mind a kritikusok elismerését és a közönség lelkesedését. A standard zongorista repertoár mellett szívesen játszik kevésbé ismert remekmûveket, kortárs zenét és jazz inspirálta klasszikus zenét, nevéhez fûzõdik megannyi kortárs zenei mû bemutatása is. Zongoramûvészi tevékenysége mellett a világ számos nagynevû intézményében tart mesterkurzusokat.

Categories: Kultúra, Debrecen

Szabadidősport-szervező szakirányú továbbképzési szak

DRHE - Jun 23 2017 - 11:35
A DRHE Felnőttképzési Központja felvételt hirdet Szabadidősport-szervező óvodapedagógusi, tanítói szakirányú továbbképzésre. A képzés oklevelet adó 2 féléves továbbképzés, amelyre azok jelentkezhetnek, akik óvodapedagógus vagy tanító alapképzési szakon szereztek oklevelet. A képzés főbb tantárgyai: Táplálkozástan, Mentálhigiéné, Rekreáció, Elsősegélynyújtás, Kommunikációs és szociális készségfejlesztés, Szabadidősportok és mozgásos játékok módszertana, Szabadidős programok szervezése, menedzselése és gyakorlata.   A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: pedagógus, szabadidősport-szervező szakirányon   A képzés szakmai felelőse: Dr. Pinczés Tamás PhD tanszékvezető – DRHE Testnevelési Tanszék   A képzés költsége 100.000 Ft képzési költség (részletfizetési lehetőséggel) + 8.000 Ft regisztrációs díj/ félév. Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 22. Érdeklődni lehet: DRHE Felnőttképzési Központ, 4026 Debrecen, Kálvin tér 16. fsz. 30. +36-52-518560, +36-52-518562, felnottkepzesdrhe [dot] hu
Categories: Kultúra, Debrecen

Meglátni és megmutatni a csodát: Balogh Zoltán fotóiból nyílik tárlat

Debrecen, Képzőművészet - Jun 23 2017 - 08:30

Művészportrék a teljesség igénye nélkül: ez Balogh Zoltán új tárlatának mottója. A debreceni fényképész kiállítása a Bajcsy-Zsilinszky utcai Borbarát Galériában nyílik június 26-án, hétfőn 17 órától. Mint a gazda, Kovács István felhívta rá a figyelmünket, a tárlatot egy igazán sokoldalú személyiség nyitja meg: Velényi Rudolf aki grafikus, táblaképfestő, fotográfus is.

Egy korábbi tárlaton

S hogy mit tudhatunk az alkotóról? Balogh Zoltán fotográfus több mint negyven éve tevékenykedik Debrecenben. Pályáját számos csoportos tárlat fémjelzi.

Így vall magáról és a fotográfiáról: „Amit igazán fontosnak tartok, a modellben meglátni és megmutatni – legyen az egy kő egy fa vagy ember – a hétköznapitól eltérő »csodát«, a különlegest. Mindez lehet, hogy egy teljes naturális leképezése a valóságnak, a végeredmény azonban egy olyan »photographia«, ahogy talán még senki nem nézte a modellt, és mégis a belső lényegét adja vissza.

Balogh Zoltán tárlatát július 6-ig láthatja a közönség.

Categories: Kultúra, Debrecen

Roma társadalomismeret szakirányú továbbképzési szak

DRHE - Jun 22 2017 - 16:46
A DRHE Felnőttképzési Központja várja a jelentkezőket a Roma társadalomismeret szakirányú továbbképzésre. A képzés oklevelet adó 4 féléves továbbképzés, amelyre azok jelentkezhetnek, akik pedagógusképzés képzési területen rendelkeznek legalább alapképzésben szerzett oklevéllel. A szakirányú továbbképzésre elsősorban azoknak a pedagógusoknak a jelentkezését várjuk, akik cigány/roma gyermekek oktatásával, nevelésével, ill. családjaikkal foglalkoznak. A képzés főbb tantárgyai: A cigányság társadalomismerete, Kisebbségszociológia, Kisebbségi mentálhigiéné, Szociálpszichológia, Nevelésszociológia, Cigány/roma népismeret, Inkluzív pedagógia elmélete és módszertana, Cigány nyelv, Roma múzeumpedagógia, Szociológiai terepgyakorlat, Cigány/roma gyermekek az iskolai környezetben, Kommunikáció, Multikulturális társadalom/integrált nevelés.   A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Roma társadalomismereti szakember.   A képzés szakmai felelőse: Szabóné dr. Kármán Judit PhD tanszékvezető – DRHE Romológia Tanszék   A képzés költsége 100.000 Ft képzési költség (részletfizetési lehetőséggel) + 8.000 Ft regisztrációs díj/ félév. Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 22. Érdeklődni lehet: DRHE Felnőttképzési Központ, 4026 Debrecen, Kálvin tér 16. fsz. 30. +36-52-518560, +36-52-518562, felnottkepzesdrhe [dot] hu
Categories: Kultúra, Debrecen

2017/18 tanév határnapjai

DRHE - Jun 22 2017 - 16:43
2017. június 20-i ülésén elfogadta a Szenátus a 2017/18-as tanév határnapjait. Az istentisztelettel kezdődő ünnepélyes tanévnyitó közgyűlés 2017. szeptember 2. 10 órakor kezdődik a Nagytemplomban, az évkezdő csendes napok időpontja szeptember 2-3. A szorgalmi időszak az I. félévben 2017. szeptember 4-től 2017. december 8-ig tart. A következő tanév legfontosabb eseményeiről további információk az alábbi linken találhatóak.
Categories: Kultúra, Debrecen

Debrecenben 18 éven felülieknek szóló kiállítás lesz a körítés Rodin szobrához

Debrecen, Képzőművészet - Jun 22 2017 - 16:00

Megérkezett Debrecenbe A csók. A szakemberek rendkívül óvatosan emelték helyére a szobrot. Erre  minden okuk meg is van, hiszen Rodin művének értéke több százmilliós forint, annak ellenére, hogy nem ez a francia művész legismertebb szobra.

A szobor megérkezett

- A Gondolkodó közismertsége némiképp háttérbe szorítja A csók című szobrot. Viszont a művész életművében kiemelt jelentőségű ez az alkotás, hiszen Dante Isteni Színjátékához készült projektjének egy darabjáról van szó – hangsúlyozta Bódi Katalin irodalomtörténész.

Az alkotást szombaton 17 órától másnap hajnali kettőig láthatják majd a Modembe látogatók. A 71 centiméteres bronzszobrot 1968-ban vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum, amely most a Múzeumok Éjszakájára kölcsönadta az alkotást a programsorozat fővárosának, Debrecennek. A csókból egyébként több változatot is készített Rodin. Még egy eredeti Rodin-alkotás is látható lesz a Modemben. Ez a grafika különleges körülmények között született.

- Rodin rendszeresen rajzolt a műhelyében. Tíz-tizenöt meztelen modell jött-ment körülötte folyamatosan. Időnként rászólt valakire, hogy álljon meg. Lerajzolta, aztán dolgozott tovább – mondta el  Kónya Ábel, a Modem vezető kurátora.

Ami pedig a 18 éven felülieknek szóló kiállítást illeti, a szervezők elsősorban az Antal-Lusztig gyűjteményre és a Déri Múzeum rajzgyűjteményére alapozva állítottak össze egy anyagot “Megrajzolt Érosz” címmel. A kiállított művek elsősorban huszadik századi alkotóktól származnak. A rajzok elsődlegesen a testet akarták ábrázolni, mindenféle mögöttes tartalom nélkül. A kiállítás július 30-ig lesz látható.

Categories: Kultúra, Debrecen

Szent László király visszatért a nagyváradi várba

Debrecen, Képzőművészet - Jun 22 2017 - 11:05

A partiumi közönség a nagyváradi vár három termében a magyar népmesék, legendák csodás, misztikus világát ismerheti meg a Szent László napok keretében.

Makoldi Sándor tárlata Nagyváradon

A kiállítást munkatársunk,a Médiacentrum Debrecen szerkesztője, Vojtkó Ferenc nyitotta meg. Ezt követően pedig az meglepetés érte az érdeklődőket, hogy egészen sajátságos tárlatvezetésben lehetett részük: a festőművész ugyanis alkotásain keresztül mutatta be azt a rendkívüli gazdagságot, amit a magyar nyelvünk nyelvében, zenéjében és képzőművészetében hordoz. Épp ezt a felismerést találja a legfontosabb élménynek Makoldi Sándor művészetében.

Makoldi Sándor

Ahogy fogalmaz, ő nem magyarországi, hanem magyar festő szeretett volna lenni. Ebben a Kárpát-medence szerte ismert kazettás mennyezetű templomok képírás kincse segítette. Általuk ismerte fel azt az üzenetet, örökséget, amit szeretne képein keresztül megismertetni, hirdetni. Azt, hogy mennyire szerves egységet képez a magyar nyelv, irodalom, zene és a képzőművészet gondolatisága, megjelenített képi, formavilága. A Makoldi Sándor festményein megjelenő alakok, formák mind-mind önálló üzenet hordoznak és egyben alkotnak egységes mondanivalót. Azt, hogy a teremtő milyen viszonyban áll a teremtettel, az emberrel, az festményein végigkövethető. Felfedezhetjük, ahogy a magból fakadó önfeláldozást vállaló erő miként válik teremtővé, vagyis a magból fakadó növény miként hozhat termést, új magot, ezzel felmutatva a szeretetből fakadó újrateremtés lehetőségét.

A kiállításon a magyar népmesék, legendák csodás, misztikus világát bemutató alkotások kiemelkedő képegyüttese, a Szent László közismert legendáját bemutató három festmény, melyek egy egészen különleges módon idézik fel a lovagkirály és a kun vitéz párbaját. A középkori templomok freskóit idéző jelentek sajátságos tartalommal mutatják be a legenda gondolatiságát a képírás nyelvén keresztül. Egyszerre fedezhető fel az alkotásokban a rege, s ehhez társulnak az ismert népdal sorai: (megkötöm lovamat szomorú fűzfához…

Június 23-án, pénteken újabb debreceni vonatkozású kiállítás nyílik a nagyváradi várban, Debrecen és Hajdú-Bihar megye kincsei mutatkoznak be, valamint „Szép a páva, mert aranyos a tolla…” címmel a Szeredás népzenei együttest hallhatja a közönség a vár fejedelmi udvarán.

Categories: Kultúra, Debrecen

Pozsony környékéről érkezik festő Debrecenbe

Debrecen, Képzőművészet - Jun 21 2017 - 13:08

Szín Anatómia címmel Szűcs Gábor freshART-fődíjas festőművész alkotásaiból június 23-án, pénteken, 17 órakor nyílik kiállítás a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.). Köszöntőt mond: Szentei Tamás, a kulturális osztály vezetője, megnyitja: Tamus István grafikusművész. Közreműködik: LíDa, a Kedv, remények, trillák címen futó versmegzenésítési pályázat résztvevője.

Szűcs Gábor képének részlete

Tavaly nyolcadik alkalommal hirdette meg a Debreceni Művelődési Központ a „freshART” képző-, ipar- és fotóművészeti pályázatot fiatal alkotók számára, a Városok-Falvak Szövetségével közösen, bevonva a projektbe a határon túli magyar kulturális régiók köréből a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központot, rajtuk keresztül az intézmény vonzáskörzetébe tartozó felvidéki fiatal alkotókat. Eredményes volt a bővítés, hiszen a fődíjat, egy önálló kiállítás lehetőségét felvidéki alkotó, a somorjai Szűcs Gábor nyerte el.

A Pozsony szomszédságában élő festőművész fiatal kora ellenére jelentős eredményekkel büszkélkedhet. Több egyéni és csoportos kiállításon, versenyen vett részt munkáival, több elismerést is szerzett már, munkái eljutottak Romániától és Lettországtól kezdve Anglián és Koreán át az Egyesült Államokig. Ebben az évben végez a Pozsonyi Művészeti Akadémián.

Az önálló kiállításra sok-sok új műalkotást hozott a somorjai alkotó,akinek művei július 21-éig tekinthetők meg hétköznapokon 10 és 18 óra között a Belvárosi Galériában.

Categories: Kultúra, Debrecen

Doktorok Kollégiuma

DRHE - Jun 21 2017 - 12:16
A Debreceni Református Hittudományi Egyetem ad otthont a Doktorok Kollégiuma 2017. július 9-12 közötti ülésének. A testület plenáris ülésén a Reformáció 500 éves jubileumára elismert hazai és nemzetközi teológusok előadásaival emlékezik. A rendkívüli plenáris ülésre való tekintettel a szekció ülésekre július 11-12-én kerül sor.

A program zárásaként a testület július 12-én délben megtartja éves Közgyűlését, amelyen a tagok döntenek majd az Év Könyve és az Aranygyűrűs Teológiai Doktor elismerésekről valamint az új doktorok befogadásáról. 

Bővebb információ a programról és a jelentkezésről a Doktorok Kollégiuma honlapján található: dc.reformatus.hu

Categories: Kultúra, Debrecen

Könyvtári partnerkapcsolatok (szervezeti kultúra, szakmai önismeret) - akkr. továbbképzés

OSZK Könyvtári Intézet - Jun 21 2017 - 10:13

A Könyvtári Intézet 2017. év nyarára meghirdeti 30 órás akkreditált továbbképzési programját Könyvtári partnerkapcsolatok (szervezeti kultúra, szakmai önismeret) (29572-2/2015/KOZGYUJT) címmel.

A tanfolyam időpontja: 2017. július 24-25-26-27.

Jelentkezési határidő: 2017. júlus 10.

Részvételi díj: ingyenes (az EMMI költségvetési forrásainak terhére)

tovább

Categories: Kultúra, Debrecen

Könyvtári partnerkapcsolatok (szervezeti kultúra, szakmai önismeret) - akkr. továbbképzés

OSZK Könyvtári Intézet - Jun 21 2017 - 10:13

A Könyvtári Intézet 2017. év nyarára meghirdeti 30 órás akkreditált továbbképzési programját Könyvtári partnerkapcsolatok (szervezeti kultúra, szakmai önismeret) (29572-2/2015/KOZGYUJT) címmel.

A tanfolyam időpontja: 2017. július 24-25-26-27.

Jelentkezési határidő: 2017. júlus 10.

Részvételi díj: ingyenes (az EMMI költségvetési forrásainak terhére).

tovább

Categories: Kultúra, Debrecen

Dinóvadászat, játssz velünk, keresd meg és nyerj!

Debreceni programok - Jun 21 2017 - 09:19
2017. június 24 - 25.

Figyelem! A D-rex dinóparkból kiszabadult egy T-rex! Segíts megtalálni! Gyanúnk szerint a következõ helyen várható a feltûnése: Decathlon Tavi Napok Tiszafüred 2017. Ingyenes családi szabadidõ és sportfesztivál 2017. június 24 - 25. Magassága: 2 méter, Hossza: 4 méter, Színe: Barnás-zöld

Jász-Nagykun-Szolnok megye » Tiszafüred
Categories: Kultúra, Debrecen

Tanévzáró

DRHE - Jun 21 2017 - 08:01
A Debreceni Református Hittudományi Egyetem 2017. július 1-én 10 órától Istentisztelettel kezdődő Ünnepi Tanévzáró Közgyűlést tart a Debreceni Református Nagytemplomban, melynek keretében az egyetem végzős hallgatóinak átadja a diplomákat, okleveleket. Igét hirdet Dr. Fekete Károly, püspök.    Ünnepségünkre tisztelettel és szeretettel várjuk az érdeklődőket.   Meghívó
Categories: Kultúra, Debrecen

Kodály mûvei koncerteken, online jegyvásárlás 2017

Debreceni programok - Jun 20 2017 - 10:33
2017. július 6. 19:00

Kodály Zoltán mûvei koncerteken, online jegyvásárlási lehetõséggel. Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerzõ, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, az MTA tagja, majd elnöke 1946-tól 1949-ig.

Categories: Kultúra, Debrecen

Egész nyáron gyönyörködhetünk majd a debreceni festő képeiben

Debrecen, Képzőművészet - Jun 19 2017 - 16:55

A debreceni festőnek bőven van mondanivalója a világról. Akár idilli tájképeket fest Maksai János, akár mediterrán hangulatú utcarészleteket, vagy gyönyörű – olykor az egyik világból a másikba, a valóságból az álomba (vagy az álomból a valóságba) áttűnő – nőket, a kép teljes mértékben felismerhető, csakis rá jellemző.

Maksai János: Nyári délután (részlet)

Hamarosan újra láthatjuk alkotásait: június 22. és augusztus 29. között a DAB Székházban, hétfőtől csütörtökig 8-tól 16, pénteken 14 óráig. S ami nem éppen szokványos, megnyitó helyett augusztus 29-én 16.30-tól majd rendhagyó kiállítás záró lesz!

Categories: Kultúra, Debrecen

Pages

Subscribe to Református Kollégium Nagykönyvtára aggregator


by Dr. Radut.