Jump to Navigation

Feed aggregator

Balatonszemesi programok 2017

Debreceni programok - 2 hours 18 min ago
2017. április 26.

Balatonszemesi programok, események, rendezvények.

Somogy megye » Balatonszemes
Categories: Kultúra, Debrecen

Világhírű muzsikusról festett óriási képet a debreceni alkotó

Debrecen, Képzőművészet - 6 hours 14 min ago

A képeket megfestem, belőlem születnek, ezért vannak személyes vonatkozásai is – mondja Potyók Tamás, aki hamarosan a debreceni közönség elé lép festményeivel.

Potyók Tamás festményének részlete

Potyók Tamás: Sok minden történt az elmúlt időszakban. Rajzoltam, festettem, olvastam, együtt voltam a családommal, néhány érdeklődőnek segédkeztem a festésben, és lehetőségem nyílt olyan utazásokra is, melyek még inkább megerősítették a művészetbe vetett hitem. Eredetiben láthattam a művészettörténet nagyjainak alkotásait, a középkortól egészen napjainkig. Festmények, szobrok, épített alkotások és gyönyörű tájak között járhattam, melyek a szó szoros értelmében feltöltöttek. Az elmúlt évben egy rendkívül megtisztelő festészeti feladatot kaphattam két magánszemélytől, mely során Vásáry Tamásról, a világhírű muzsikusról és személyiségről festhettem képet. A kép tartalmánál, és méreténél fogva is, nagyszerű kihívás volt számomra. A vászon mérete 90×300 centis, a legnagyobb méret, melyet eddig festettem. Az alkotás során pedig fantasztikus szabadságot kaphattam. A kép egy történelmi műemléképületben kap helyet, Zelemér és Bodaszőlő közelségében. Hálás vagyok a sorsnak és az embereknek, akik mindezt lehetővé tették számomra.

Dehir.hu: Hamarosan újra a közönség elé lép munkáival. Mivel áll elő? Milyen technikával készült képeket láthatunk az új tárlaton?

Potyók Tamás: Április 29-én, a Debreceni Egyetem Élettudományi Galériájában nyílik kiállításom, melyen olajfestmények és pasztell képek lesznek láthatók.

Dehir.hu: Beszédes a kiállítás címe: Napló. A saját életét tárja elénk konkrétan vagy áttételesen?

Potyók Tamás: A képeket megfestem, belőlem születnek, ezért vannak személyes vonatkozásai is. Ezért lett ez a kiállítás címe most. Ezzel együtt nem lenne szerencsés a képeket konkrétan velem azonosítani. Mindegyikben van belőlem, de nem egy az egyben önarcképek. Élményeimet, gondolataimat, megfigyeléseimet fogalmazom meg bennük úgy, hogy az a közönség számára is látható és értelmezhető legyen. Fontosnak tartom a közönséggel való kapcsolatot, mert a képek embereknek készülnek.

Dehir.hu: Új utakat keresett?

Potyók Tamás: Igen, számomra újabb kifejezési lehetőségek után is kutattam. Figurális képeimet többrétegűséggel, többféle értelmezési lehetőséggel akartam felruházni. Az emberi alakokat olyan szimbólumokkal akartam kiegészíteni, melyek elgondolkodtathatják, meglephetik a nézőt. Figurális ábrázolásaim mellett továbbra is fontos maradt számomra a tájképek festése. Tájképeim önálló alkotásként élik életüket. Ugyanakkor bizonyos részleteiket “idézetként” felhasználom figurális képeimben. Ebből a szempontból tehát előtanulmányokként is értelmezhetőek.

Dehir.hu: Pár éve a Modem akkori igazgatója nyitotta meg a Magyar Kultúra napján a Belvárosi Galériában a középgenerációs debreceni művészek tárlatát, akik viszont azóta sem nagyon nyertek bebocsáttatást az intézménybe. (Legfeljebb és leginkább csak látogatóként.) Miért volt ez gond? Vagy miért az most is? Mit gondol, változni fog ez a helyzet? Egyáltalán, kell, hogy változzon?

Potyók Tamás: Hidacska (részlet)

Potyók Tamás: A helyi kortárs művészek és a Modem viszonyában történt, és történnek pozitív események, melyek üdvözítőek.

Dehir.hu: Sokszor szóba kerül, van-e jellegzetes debreceni művészet. Van? S ez a mostani anyaga idesorolható?

Potyók Tamás: A művészet, jellegénél fogva, szerintem sokféle tartalmat foglal magába, melyekben a helyi karakter jegyek is természetesen fontosak. Ha a képeimben érezni lehet az őszinte megmutatkozás szándékát, akkor az alkotásaim helyiek.

Dehir.hu: Nemcsak saját tárlata nyílik, hanem a nevével fémjelzett festőiskoláé is másnap. Mit kell erről a kiállításról tudnunk?

Potyók Tamás: Április 30-án, a Debreceni Egyetem Dote Elméleti Galériájában, nyílik kiállítása tíz alkotónak. Számukra a rajzolás és festés fontos dolog, és örömmel foglalkoznak e tevékenységekkel. Mivel a festősuli jellege szabad iskola, ezért a benne eltöltött idő is az egyének egyéni döntése. Heti rendszerességgel foglalkozunk a rajzolás és festés alapjaival, technikáival, szemléletmódokkal, stílusjegyekkel, az egyéni út megtalálásának lehetőségeivel. Vannak akik régebben kezdték, és vannak akik a közelmúltban kapcsolódtak be a munkába. Vannak, akiknek ez az alkalom lesz az első, közönség előtti nyilvános megmutatkozása. A kiállításon minden alkotónak néhány munkáját láthatjuk, jöjjenek el, s nézzék meg, hol tartanak most.

Categories: Kultúra, Debrecen

Helyesírási verseny eredménye

DRHE - Apr 24 2017 - 16:29
A DRHE Magyar nyelvi és irodalmi tanszéke által rendezett helyesírási verseny helyezettjei: 

1. Smidróczki Nikoletta
2. Földvári Csilla
3. Kovács Nikolett

Szeretettel gratulálunk!

Categories: Kultúra, Debrecen

Debreceni Szeminárium: Menekülés, migráció és kihívások

DRHE - Apr 24 2017 - 12:24
Szeretettel várjuk "migráns-szemináriumunkra" azokat az érintetteket és érdeklődőket, akik már tettek vagy szeretnének tenni valamit ezen a területen. A Református Szeretetszolgálat évekkel ezelőtt elkötelezte magát a debreceni menekülttáborban szervezett programokkal azok mellett, akik ellenőrizve és regisztrálva érkeztek hazánkba.  Az idén  tárgyi adományokkal rendszeresen járnak le  kollégáink a tranzitzónába. Örömmel vesszük az önkéntes csatlakozókat, akik a helyszínen szeretnék megismerni, megtapasztalni , hogy mit jelent segíteni,  játszani, beszélgetni a menekültekkel. Ennek törvényes és biztonságos kereteit kívánjuk ismertetni,  több más érintett témával együtt a csatolmányban hirdetett szemináriumon!"   Jelentkezési lap
Categories: Kultúra, Debrecen

Earth Day 2017 – April 25–26

OSZK - Apr 24 2017 - 11:07
Categories: Kultúra, Debrecen

Balatoni kalandparkozás, játék és szórakozás mindenkinek

Debreceni programok - Apr 24 2017 - 08:16
2017. április 29 - 30.

A Balaton északi partjának egyik legszebb fekvésû helyén, Csopak határában, a Nosztori völgy bejáratánál található a Balatoni Élménypark. Az álmunk, egy olyan szabadidõ központ, ahol minden idelátogató jól érzi magát, és tartalmasan töltheti el szabadidejét. Fontos szempont volt számunkra, hogy elsõ sorban gyerek és családbarát legyen, ugyanakkor a felnõttek részére is maradandó élményeket nyújtson. Minigolf, lovaglási lehetõség, íjászat, légpuska, csúzli lövészet teszi teljessé szolgáltatásainkat. Élményparkunk kiválóan alkalmas iskolai, családi és céges programok lebonyolítására is.

Veszprém megye » Csopak
Categories: Kultúra, Debrecen

Mexikói élményvacsora Lázár Cheffel a debreceni Lycium Hotelben

Debreceni programok - Apr 23 2017 - 21:02
2017. április 29. 18:30

Mexikói élményvacsora Lázár Cheffel Debrecenben. A Lycium Hotel különleges vacsorára várja a gasztronómiai kalandokat kedvelõ vendégeket 2017. április 29-én. Fûszeres mexikói ételek, kukoricasör, tequila, különleges hangulat és még sok érdekesség várja az érdeklõdõket Lázár Chef mexikói vacsoraestjén!

Hajdú-Bihar megye » Debrecen
Categories: Kultúra, Debrecen

Gesztenyevirág Fesztivál 2017 Sümeg

Debreceni programok - Apr 21 2017 - 15:15
2017. május 5 - 7.

A vadgesztenye virágzás minden tavasszal meghatározza Sümeg hangulatát, már védjegye a városnak. Mûvészeti bemutatók, kézmûvesek, gasztronómia, koncertek várják a Sümegre látogatókat.

Veszprém megye » Sümeg
Categories: Kultúra, Debrecen

Hévízi orgonaestek 2017. Majestic Sounds orgonakoncertek

Debreceni programok - Apr 21 2017 - 14:51
2017. május 3.

Tisztelt Koncertlátogató! A hévízi Szentlélek templom nagyszerû Aquincum hangversenyorgonáján 2017-ban is megrendezzük Majestic Sounds címû orgonahangverseny-sorozatunkat. Bízunk benne, hogy a négyféle mûsor gazdagsága, a különlegesen szép környezet, a kiváló akusztika és a mûvészi elõadások felejthetetlen estét fognak Önnek szerezni! Várjuk kedves zeneszeretõ vendégeinket!`

Zala megye » Hévíz
Categories: Kultúra, Debrecen

Majális Hajdúszoboszló 2017

Debreceni programok - Apr 21 2017 - 08:19
2017.04.30. - 05.01.

Változatos programokkal várnak minden érdeklõdõt 2017. április 30-én és május elsején a Majálisra Hajdúszoboszlón. A rendezvények helyszíne a Kovács Máté Kulturális Központ melletti Halasi-Fekete Péter tér. A vasárnapi nap Rácz Gergõ koncertjével zárul. A hétfõi napon pedig Takáts Tamás Band együttes koncertjével.

Hajdú-Bihar megye » Hajdúszoboszló
Categories: Kultúra, Debrecen

Lebegő világ: Debrecenbe hozza képeit a böszörményi grafikus

Debrecen, Képzőművészet - Apr 20 2017 - 18:19

Két vidék, Hajdúböszörmény és a Balaton a legkedvesebb Tarczy Péter számára. Előbbi azért, mert ott él és dolgozik, utóbbi pedig azért, mert beleszeretett. Imádja a képzőművészetet is, de nem csak gyűjti és ír róla, hanem ő maga is együtt él vele, alkot, megörökít. Ahogy a való életben a két vidék, úgy műveiben az érzések és a tanulságok között látható lényeges különbség.

Tarczy Péter képének részlete

Ezt írtuk korábbi cikkünkben a sokoldalú alkotóról, Tarczy Péterről, aki számára az idei azért is különleges esztendő, mert nemrég töltötte be 65. életévét. Ám az idő számára csak az évek mérésére szolgál, munkakedve, lendülete töretlen.

Erről a debreceni közönség is megbizonyosodhat: a Batthyány utcai Artka galériában nyílik tárlat Tarczy Péter műveiből április 21-én, pénteken 17 órakor Lebegő világ címmel.

Categories: Kultúra, Debrecen

Föld Napja – április 25–26.

OSZK - Apr 20 2017 - 16:36
Categories: Kultúra, Debrecen

Convicts are also digitizing

OSZK - Apr 20 2017 - 14:49
Categories: Kultúra, Debrecen

ÉG ÉS FÖLD – BORSOS MIKLÓS ÉS A BIBLIA

DRHE - Apr 20 2017 - 09:47
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködésben nagyszabású kiállítás-sorozattal emlékezik a jeles évfordulóra. A négy kiállítás olyan alkotásokat mutat be, amelyeket a Biblia ihletett, és amelyek segítségével az élet sorsfordító kérdéseivel szembesülünk.   Borsos Miklós képzőművészetünk 20. századi történetének egyik legsokoldalúbb személyisége, aki minden képzőművészeti műfajban maradandót alkotott. Az elsősorban szobrászként ismert művész tudását nem iskolákban vagy képzőművészeti akadémiákon szerezte, hanem az évszázadokkal ezelőtti gyakorlatot folytatva az idősebb mesterek munkamódszereit, művészi megoldásait tanulmányozva sajátította el, miként kell az anyaggal szakszerűen bánni.   Borsos életműve egy jelentős részének meghatározó forrása a Szentírás, megjelenített témáinak nagy részét az Ó- és Újszövetségből merítette. Nem hozott létre belőlük különálló sorozatot, az idesorolható darabok lazán kapcsolódnak egymáshoz, illetve szemléletükben és motívumaikban sem válnak el mindig élesen a többi antik, zenei és természeti ihletésű kompozíciójától.   Bibliai kötődésű képei nem elbeszélnek; ezeknek a történeteknek az emberi oldalára összpontosítva, a földi létezés olyan meghatározó élményeit és kérdéseit mutatják be, mint a szenvedés, a remény, a küzdés, a hit, az alkotás, a magány és a részvét. Mindennek pedig a rajzoló nemcsak krónikása, hanem szereplője is, hiszen a papírművek visszatérő férfialakjában Borsos rejtett önarcképét ismerhetjük fel. Saját harcaiból és találkozásaiból indul tehát ki, számot vet velük, és annak tapasztalatából igyekszik átadni valamit, a személyes aspektus így elválaszthatatlan. Ahogy maga Borsos is hangsúlyozta: „az emberi lélek történelméből ástam elő a magam élményeit, a magam gondolkodásszálaival összefüggően”.   Vallási tárgyú, vagy pontosabban vallási jelentéseket bemutató képei elsősorban nem konkrét történeteket, sokkal inkább emberi helyzeteket és emberi gesztusokat mutatnak, így üzenetük mindenkinek ismerős lehet, és mindenki „lefordíthatja” a maga számára. A Bibliával való kapcsolatáról Borsos így vall: „Először az Ószövetség megnevezhetetlenül bizarr, drámai, rettenetes része, a próféták történetei érdekeltek, ezért rajzokat készítettem ezekhez. Azután az Újszövetségben a Hegyi beszéd tisztasága, egyszerűsége ragadott meg […] Családi tragédiánk – nővérem betegsége – során is ott kerestem valamiféle megnyugvást idegeim számára, és azt hiszem, hogy meg is találtam.“   A tárlat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közös szervezésében jött létre, és 2017. június 11-ig látogatható.   A kiállítás kurátora: Kosinsky Richárd, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészettörténésze   A reformációra emlékezve a győri kiállítást egy kolozsvári és egy záró, budapesti tárlat követi - utóbbi 2017. október 7-én nyílik a Várkert Bazár Testőrpalotájában, amely tematikájában és szellemiségében összefoglalása és betetőzése lesz a korábbi három kiállításnak.   Látogatói információk: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy-palota, Győr | Király utca 17. Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 10.00-18.00   Letölthető fotók: https://www.dropbox.com/sh/oy5m8k62e1wltbp/AABgiD2-NH_bayok_MYCx7pTa?dl=0   A kiállítás-sorozat Facebook oldala: www.facebook.com/reformacio500kiallitas   Az Alapítvány honlapja: www.kogart.hu   További információ: Kókai Nagy Tímea marketing vezető Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 1062 Budapest, Andrássy út 112. Tel: +36 30 633 55 11 timea.kokai.nagy@kogart.hu sajto@kogart.hu
Categories: Kultúra, Debrecen

Szinnyei József-díj

OSZK Könyvtári Intézet - Apr 20 2017 - 08:10

 Az adományozásra vonatkozó rendelkezéseket az emberi erőforrások minisztere által adományozható elismerésekről  szóló 26/2016. (IX. 8.) EMMI rendelet, ill. a rendelet 1. számú mellékletének 29. pontja tartalmazza.

Az elismerések kezdeményezésére vonatkozó eljárás rendjét és formai feltételeit a 43/2016. (IX. 8.) EMMI utasítás az emberi erőforrások minisztere által adományozható elismerések és egyes állami kitüntetések kezdeményezésének részletes szabályairól szóló utasítás határozza meg.    A díj adományozására vonatkozó javaslatok beadási határideje: 2017. május 19.

tovább

Categories: Kultúra, Debrecen

Repülõtér látogatás EXTRA

Debreceni programok - Apr 19 2017 - 14:13
2017. május 19.

Repülõtér látogatás lesz szervezett kirándulás keretében budapesti indulással 2017. május 19-én. A repülõtér életét bemutató 3 órás programunk során betekintést nyerhetünk a repülõtér titkaiba, valamint lehetõség nyílik kiszállni a buszból a repülõtér bizonyos pontjain: a Központi Tûzoltóbázison, a forgalmi elõtéren, kiszolgálás alatt nem álló, parkoló repülõgépnél, a gurulóút vagy futópálya mellett a biztonsági sávon kívül. A kiszállások alatt szigorúan követni kell a túravezetõk utasításait. A repülõtér kiemelt biztonsági szabályai miatt a programváltozás jogát fenntartjuk, amennyiben VIP járat, kényszerhelyzet illetve bármely olyan esemény adódik, amely miatt a látogatást a reptérrend szerint fel kell függeszteni. A túra során több ponton megállunk, kiszállunk a buszból és fotózása lesz lehetõség.

Pest megye » Budapest » XVI. kerület
Categories: Kultúra, Debrecen

Pages

Subscribe to Református Kollégium Nagykönyvtára aggregator


by Dr. Radut.