Ugrás a navigációra

Hírolvasó

Roxínház elõadások 2017

Debreceni programok - 5 óra 13 perc
2017. március 30 - 31.

A Kaposvári Roxínház 2000 õszén alakult azzal a céllal, hogy a kaposvári és a környékbeli fiatalok megismerkedhessenek a zene, tánc és a színház világával, közremûködésükkel zenés darabokat mutassunk be. Repertoárunkból a komplett színházi elõadásokon kívül félórás musicalválogatástól a két órás operett és musical-estig vállalunk fellépéseket.

Somogy megye » Kaposvár
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Baba, gyerekruha és játék börze Budapesten a Soroksári Sportcsarnokban 2017

Debreceni programok - 2017, március 27 - 21:09
2017. április 8.

Budapest egyik legnagyobb baba és gyerekruha börzéje! Gyere és add el kinõtt ruháidat, megunt játékaidat! Vásárolj kedvezõ árakon neked jó dogokat! Április 8-án véradással egybekötött börze lesz!

Pest megye » Budapest » XXIII. kerület
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Celldömölki programok 2017. Fesztiválok, rendezvények, események

Debreceni programok - 2017, március 27 - 16:06
2017.03.23. - 04.18.

Celldömölk a VulkánSág fõvárosa. Fekvésének, természeti értékeinek és egyházi emlékeinek köszönhetõen a térség turisztikai csomópontja.A kisváros több mint 750 éves múltra tekint vissza, öt szomszédos település egyesítésébõl született. A városban megújultak a régi épületek, új arculatot nyert a fõtér és a mûvelõdési ház elõtti tér. Az elkészült barokk téren a szökõkúton kívül helyet kapott az alapító, Koptik Odó apát szobra is. Megnyitotta kapuit a Vulkán Gyógy- és Élményfürdõ, megújult, játszókerttel, kõparkkal bõvült a Sághegyi Múzeum, elkészült a Ság Vulkánösvény, és birtokba vehették a látogatók a hegy lábánál a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontot.

Vas megye » Celldömölk
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Örmény egyetemi delegáció könyvtárunkban

OSZK - 2017, március 27 - 15:24
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

A szabadságot és a művészet szeretetét hirdeti az idei Debreceni Tavaszi Tárlat

Debrecen, Képzőművészet - 2017, március 27 - 11:53

“A szabadság és a művészet két olyan eszme, amelyekért az ember képes a végtelenségig harcolni” – hangsúlyozta a Debreceni Tavaszi Tárlat március 12-i megnyitóján Komolay Szabolcs, a város kultúráért felelős alpolgármestere. A posztimpresszionizmuson át a realista ábrázolásig szinte mindent felvonultató tárlat április 9-ig fogadja a látogatókat a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében.

Tavaszi Tárlat Debrecenben

Az ingyenesen megtekinthető művészeti seregszemlére idén 57 alkotó 140 művel pályázott, amelyből a Szemadám György, Munkácsy Mihály-díjas festőművész vezette zsűri 50 művész 73 művét találta kiállításra alkalmasnak. Ebből nyolc alkotást külön díjaztak, a fődíjat Csernok Tibor szobrászművész Ékelődés című alkotásáért kapta. A fiatal művész tavaly szeptemberben költözött Debrecenbe, ahol az egyik művészeti iskolában szobrászatot tanít. Nem tekintett feladatként a felhívásra, a sors azonban úgy hozta, hogy a még kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen készült művét a legjobbak közé válogatták. „Nagyon aktuális ez a munka március 15-e előtt, hiszen ez az ék, amelyet a műben megformálok, a magyarságunkat próbálja szétfeszíteni. Próbálnak minket elnyomni, szétfeszíteni. Úgy látom, hogy Debrecenben jó magyar emberek élnek, és észreveszik ennek a mondanivalóját” – nyilatkozta a megnyitó alkalmából a Kultúra.hu-nak.

Idén már 26. alkalommal rendezik meg a Tavaszi Tárlatot, ami a megye képzőművészeinek legjobb munkáit sorakoztatja fel. A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. műfajilag egységesebb és szélesebb merítésű kiállításra törekszik, ezért mostantól kétévenkénti váltásban mutatja be a festményeket, közbe ékelve a grafikák és a fényképek kiállítását.

Ebben az évben a plasztikákon kívül táblaképeket is adhattak be az alkotók. Tamus István grafikusművész, a zsűri tagja így foglalta össze a kiállítás sokszínűségét: „a művészet attól él, hogy disszonáns, tehát kontrasztteremtés történik, amely lehet többek között formai, színbeli”. Ennek megfelelően a kiállítás gerincét olyan kiállító művészek alkotják, akik több évtizedes festői múlttal rendelkeznek. A kiállítási anyagot rajta kívül Bíró Lajos szobrászművész, Homoródi Éva festőművész és Szemadám György festőművész zsűrizte.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Fénytől fényig: újra láthatjuk a díjnyertes debreceni festő képeit

Debrecen, Képzőművészet - 2017, március 27 - 08:04

A Kismacsi Közösségi Ház után ezúttal a Dóczy Galériában (Kossuth u. 35.) ismerkedhetünk meg a Kiskossuthban oktató Rácz Imre munkáival. A március 29-én, szerdán 11.45-től megnyíló tárlaton a festő gazdag és tanulságos ízelítőt nyújt festményeiből Fénytől fényig címmel.

Rácz Imre évtizedek óta van a pályán

Az iskola nevében Ilyés Ilona igazgatónő köszönti az érdeklődőket, a kiállítást Rácz Imre és Buka László beszélgetése nyitja meg Beszélgessünk műhelytitkokról! címen.

Az eseményen közreműködnek Dalmi Panna nyolcadikos és Gál Anna tizedik osztályos tanulók.

A kiállítás június 10-ig látogatható, hétköznaponként 8 és 18 óra között.

A pozitív szemléletű, szerény festőművész munkásságát Fekete Bori-díjjal jutalmazták tavaly év végén a szakma képviselői. A művésztanár 37 éve van a pályán, emellett tagja a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepnek is, ahol szintén tavaly Nívó-díjban részesült.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Lakás 2017. Ingatlan - Otthon - Hitel kiállítás és vásár a Millenárison

Debreceni programok - 2017, március 25 - 07:38
2017. március 24 - 26.

Találja meg álmai otthonát Magyarország legnagyobb ingatlankiállításán, a Lakás 2017 Kiállítás és vásáron március 24-26. között! Több ezer új építésû ingatlan, eladó lakások, házak, telek és albérletek, valamint aktuális témák és szakmai tanácsadás várja a látogatókat. A belépés ingyenes! Kicsi a lakás, lesz itt egy rakás! A magyar ingatlanpiac elképesztõ sebességgel száguld, rég nem látott ütemben indulnak az új beruházások. Jelenleg mintegy 300, egyenként legalább négylakásos lakásprojekt épül vagy van tervezés alatt csak Budapesten, ami több mint 10 000 új lakást jelent 1-2 éven belül a saját céllal vásárlók és a befektetõk számára. Nem csak a fõvárosban pörög a lakáspiac, a vidéki városokban is egyre többen fektetik ingatlanba a pénzüket. Szinte mindenki lakást, házat akar venni, építeni, eladni, kiadni, vagy felújítani, ráadásul az, áfacsökkentés és a CSOK akár 10+10 milliós állami támogatása azoknak a fantáziáját is megmozgatta, akik nemrég még nem is gondolkodtak lakásvásárlásban. De hogyan és hol érdemes lakást vásárolni?

Pest megye » Budapest » II. kerület
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Pályázatokat véleményezett a MÉB

DRHE - 2017, március 24 - 11:05
Egyetemünk Minőségbiztosítási és Értékelési Bizottsága március 23-án megtartott ülésén véleményezte a beérkezett oktatói és vezetői pályázatokat. Az Idegen Nyelvi Tanszékre kiírt főiskolai tanári álláshelyre egy pályázat érkezett be, dr. Gaál-Szabó Péter főiskolai docenstől. A bizottság a pályázatot támogatólag terjesztette tovább a Szenátus elé. A főtitkári tisztségre szintén egy pályázat érkezett, ezt dr. Vojtkó-Pék Ildikó, hivatalban lévő főtitkár nyújtotta be. A bizottság ezt a pályázatot is támogatta. A rektori tisztségre intézményünk két egyetemi tanára, dr. Fazakas Sándor, a Doktori Iskola vezetője, és dr. Kustár Zoltán, általános rektorhelyettes nyújtotta be pályázatát. A Minőségbiztosítási és Értékelési Bizottsága mindkét pályázatot érvényesnek minősítette. Mint ismeretes, a fenti pályázatokról egyetemünk Szenátusa a március 28-ai ülésén hozza majd meg a döntését.
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

SCIENTIA AC EDUCATIO Konferencia

DRHE - 2017, március 24 - 11:02
A Debreceni Református Hittudományi Egyetem 2017. április 5-én 9 órától tudományos konferenciát rendez, melynek keretein belül az egyetem 28-as tantermét Arany János teremmé avatja. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk.   Meghívó
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Rómában látható a debreceni Antal-Lusztig-gyűjtemény

Debrecen, Képzőművészet - 2017, március 24 - 09:54

A kurátor az MTI-nek elmondta, hogy a Melankóliát választotta a kiállítás vezérmotívumaként, mivel szerinte ez az életérzés fejezi ki a magyarok viszonyulását a világhoz.

“A szomorúságra, búsongásra való hajlamot fejezi ki, de a melankólia a művészetben rendkívüli termékenységgel is párosul, és az, hogy a magyar művészet ennyire termékeny, talán ezzel is magyarázható” – jelentette ki a kiállítás kurátora.

A mintegy ötezer alkotást számláló debreceni Antal-Lusztig-gyűjteményből 25 kép mutatkozik be az RMA galériájában május 7-ig látható kiállításon.

A római tárlatot összeállító Gulyás Gábor, a debreceni Modem és a Műcsarnok volt igazgatója elmondta, hogy a kiállítás legrégebbi műve Munkácsy Mihály Faust-vázlat című képe, amely művészettörténeti érdekességnek számít, mivel a festmény alól az utóbbi tíz évben előjött Munkácsynak egy másik, a Honfoglaláshoz készített vázlata. Így Faust mögött Árpád vezér alakja tűnik elő, és az asztalnak, amelyre Faust könyököl, a lábai egy lónak a lábaival esnek egybe. A kurátor kiemelte Rippl-Rónai Józsefnek saját édesapjáról festett képét, amelyen az apa mellkasán Ferenc József-rendi kitüntetés látható, és ezért később nem lehetett kiállítani. Védett képnek számít Moholy-Nagy László Fotelben ülő kislány című alkotása is 1919-ből, amely a festő figuratív korszakának utolsó alkotása. Koszta József Sötét fák című képe inkább japán művészetre emlékeztet, mint klasszikus alföldi tájábrázolásra, ezért került Román Györgynek a japán Fuji-hegyet ábrázoló képe mellé. Gulyás Gábor hangsúlyozta, hogy a kiállítás olyan klasszikus képeket sorakoztat fel, amelyek témájukat tekintve közel állnak a kortárs alkotásokhoz. A tárlat legújabb műve ezért a kortárs művész, a világ legnagyobb múzeumaiban kiállított Reigl Judit 2011-es, Gesztus című képe.

Antal Péter műgyűjtő elmondta, kollekciója képei először mutatkoznak be Rómában. Puskás István, az RMA igazgatója hangsúlyozta, hogy a debreceni Antal-Lusztig gyűjtemény bemutatása az idén indított kulturális sorozat része, amely a vidéki magyar városok kulturális életét kívánja bemutatni a római magyar intézetben. Az eddig bemutatkozott Kecskemét és Debrecen után, az ősszel Pécs következik. A kiállítás megnyitóján jelen levő Papp László Decrecen polgármestere hangsúlyozta, hogy az Antal-Lusztig gyűjtemény Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb értékű és jelentőségű művészeti kollekciója. Hozzátette, hogy a videki Magyarország legnagyobb képzőművészeti galériájának számító debreceni Modem tíz éve mutatja be az Antal-Lusztig gyűjteményt, és a várossal kötött megállapodás szerint 2019 végéig a gyűjtemény újabb és újabb műveit tárják a közönség elé félévente változó tematika szerint. A polgármester elmondta, terveik szerint ősszel a reformáció 500. évfordulója alkalmából a kálvinista Rómaként ismert Debrecen városa egyháztörténeti kiállítást és konferenciát mutat be Rómában.

Péntek este Vásáry Tamás zongoraművész, Debrecen díszpolgára ad ünnepi koncertet a Római Magyar Akadémián a Római Szerződések 60. évfordulója tiszteletére.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Vizes képekkel jelentkezett a debreceni festőnő

Debrecen, Képzőművészet - 2017, március 23 - 09:11

Beri Valéria első önálló tárlatáról még 2015-ben írtunk a Dehiren. Persze, festeni nem akkor kezdett, korábban is szerepelt munkáival kiállításokon, de az első az mégis más. Most újabb munkáit lehet megtekinteni a Képnézegető Galériában (mely a Belvárosi Kézműves Étkezdében, a Both-Dega Imbiszben található).

Beri Valéria és képei

S hogy mi a téma, a központi szervező gondolat? Beri Valéria azt mondja, lehetne az új tárlat címe például ez is: Vászonra festett varázslat. Mivel, mint mondja, számára varázslat az, „ami a kezéből kijön”..

Annak ellenére is, hogy már gyerekkora óta rajzol és fest, csodaként, varázslatként éli meg az alkotást. Bodó Károly és Topor András rajzszakköreiben kezdte el tanulgatni a rajzolás és festés tudományát. Aztán sok éves ki hagyás után a Debreceni Művészeti Akadémián végzett grafikusként, ahol Potyók Tamás tanítványa lehetett. „Az ő festőiskolájában találkoztunk és kötöttünk barátságot Both Teodórával” – aki nem csupán kísérletező kedvű festő, de a Képnézegető Galéria háziasszonya is. (A szervezési munkákban a Kortárs Szalon csapata segít be neki, mondja.)

Mostanában a víz megfestése foglalkoztatja Beri Valériát, aki egyébként változatlanul  szeret portrét, csendéletet, tájképeket festeni.

Beri Valéria tárlata a Bajcsy-Zsilinszky utcai Both-Dega Imbiszben található Képnézegető Galériában három héten át lesz látható.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Szakmai beszámoló a Teológus Tavasz Konferenciáról

DRHE - 2017, március 22 - 22:02
  Szakmai beszámoló a Teológus Tavasz Konferenciáról   A Teológus Tavasz Konferencia a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiumának közös rendezvénye, melynek főszervezője az egyetem Doktorandusz Önkormányzata. A konferencia célja, hogy a reformáció félévezredes évfordulója évében a fiatal generáció méltóképpen emlékezzen meg a reformáció máig ható következményeiről, üzenetéről. A konferencia megvalósulását a Református Közéleti és Kulturális Központ Alapítvány 700 ezer forinttal támogatta. A konferencia alcíme: „Újuljatok meg lelketekben és elmétekben” (Ef 4,23) Az egyház megújulása a reformációra emlékezve. Az emlékezésnek célja a jövő építése is. A doktori képzés célja túl a tudományos ismeretek bővítésén valami újnak a prezentálása: új kutatási eredmény felmutatása vagy a réginek új szempontból való megközelítése, esetleg újraértékelése. A konferencián a reformációval és a megújulással kapcsolatos előadások hangoztak el. Személyek reformtevékenysége, korszakok fordulópontot jelentő eredményeinek kiértékelése, tradíciók átértékelése. Igehirdetők korszakalkotó tevékenysége, gyakorlati teológiai újítások. Paradigmaváltások a jogban, politikában, közgazdaság területén. Új szemléletek a neveléstudományban, pszichológiában. Megújulni sokféleképpen lehet, igazán Krisztusban érdemes, ezért választottuk az efézusi levélből származó idézetet a konferencia vezérigéjévé. A konferencia megnyitóján először dr. Bölcskei Gusztáv, az egyetem rektora köszöntötte a résztvevőket, beszédében utalt a reformáció jelentőségére, amely a hagyományokat nem elvetette, hanem megvizsgálta, átértékelte. Dr. Hodossy-Takács Előd, a Doktorok Kollégiumának főtitkára beszámolt arról a kezdeményezésről, hogy a Kollégiumon belül a tagjelölti státuszt létre akarják hozni a doktoranduszok számára, és ezt az állami képzésben lévők felé is nyitottá teszik. Az egyetem Doktori Iskolájának vezetője, dr. Fazakas Sándor egy Ady Endrétől származó idézettel köszöntötte a konferencia résztvevőit, melynek mondanivalója a ma ifjúságára is érvényes, akik akkor járnak jó úton, ha a tanulás, a kutatás és a dolgozás útját választják szemben az ifjúsági mozgalmakkal, még ha ez nem is olyan látványos, népszerűnek tűnő, de hasznos és eredményes. A konferencia résztvevőit Zila Gábor, az RKK titkárságvezetője a következő igével köszöntötte: „Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek” (ApCsel 20,28) Kiemelte, hogy a hívő tudósok – akikre a szellemi őrállói tiszt bízatott – az emberek, intézmények, egyházak és a nemzet javát az Isten előtti számadás felelősségével szolgálják. Az RKK célja olyan események létrejöttének segítése, melyek a múlt gyökeréből táplálkozva kívánnak előre tekinteni és új gondolatokat megfogalmazni. Ezért kapott támogatást a konferencia, mely jó lehetőség arra is, hogy egymás tudásából egy új nézőpont megismerésére jutva, kellő alázattal kutatásainkban is eljuthassunk a megújulásra. A megnyitót követően két plenáris előadás hangzott el. Dr. Hörcsik Richárd, az egyetem Egyháztörténeti Tanszékének tanszékvezetője „1517-2017. A reformáció hatása napjainkban” címmel, Dr. Pusztai Gabriella, a Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskola vezetője, a Neveléstudományok Intézetének oktatója „A társadalmi mobilitás egy rejtőzködő mozgatórugója” címmel tartott előadást. A kétnapos konferencia első napján négy szekcióban több, mint 30 előadás hangzott el. A konferencia ökumenikus nyitottsága megmutatkozott abban, hogy reformátusok mellett evangélikusok, baptisták és katolikusok is jelentkeztek előadóként és résztvevőként. A résztvevők az ország minden részéből, valamint Felvidékről, Partiumból és Erdélyből érkeztek, nemcsak a vallás, ill. hittudomány területéről, hanem bölcsész, természettudományi és műszaki területről is voltak érdeklődők. A konferencia másodnapján, az un. reformációs körséta programjában Debrecen reformációhoz fűződő emlékhelyeinek megtekintése szerepelt. A körsétát dr. Baráth Béla Levente, az egyetem Tudományos és Művészeti Bizottságának elnöke vezette. Az emlékhelyek között szerepelt a Kollégium épülete, a Nagytemplom, az Emlékkert, a Líciumfa, a Kistemplom és a Szabó Magda emlékszoba. Ez utóbbi a Kollégium Dóczy Gimnáziumában található, amely a napokban a Gulag-vándorkiállításnak is helyet ad, így ezt a kiállítást is volt alkalmuk megtekinteni a résztvevőknek. Az elhangzott előadásokból konferenciakötetet készül.   Debrecen, 2017. március 14. Peleskey Miklós Péter DÖK elnök, DRHE        
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Szakkönyvtári seregszemle

OSZK - 2017, március 22 - 16:50
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Kisállatvásár Kecskemét 2017

Debreceni programok - 2017, március 22 - 14:43
2017. március 25.

Haszonállatok és hobbi állatok vására Kecskeméten a Szent László körúti vásártéren - a gokart pályával szomszédos területen. Állatorvosi igazolás kötelezõ! Minden érdeklõdõt tisztelettel várunk.

Bács-Kiskun megye » Kecskemét
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó

DRHE - 2017, március 22 - 09:27
A DRHE Hallgatói Önkormányzata szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a ”Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó” című rendezvényére, melynek időpontja: 2017. március 24-26. Megnyitó helyszíne: Díszterem. A részletes program megtekinthető itt!
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Debreceni festő-tanárok képeit láthatjuk a Varjúvár Galériában

Debrecen, Képzőművészet - 2017, március 22 - 09:22

A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium tanárai mutatják be legújabb kiállításuk keretén belül, milyen is az, amikor egy tanár az oktatás mellett az alkotásnak is komoly időt szentel. A Hajdú-Bihar megyei alkotó pedagógusok tárlatának megnyitóján március 22-én, szerdán 16 órától vehetünk részt a Kós Károly-gimnáziumban.

A kiállítást Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója nyitja meg. A kiállító alkotók között olyan neveket köszönhetünk, mint Rácz Imre, Zalaváry Éva vagy Cs. Horváth Judit. A képeket április 30-ig láthatjuk minden nap 10 és 18 óra között a Varjúvár Galériában (Hollós utca 3.).

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Debreceni alkotók képeit láthatják Karcagon, Váradon és Nyíregyházán

Debrecen, Képzőművészet - 2017, március 22 - 08:41

Torok Sándor (1936-2006) már több mint egy évtizede nincs köztünk, ám képeivel mind a mai napig találkozhat a közönség. Ezúttal Karcagon, ahol a Györffy István Nagykun Múzeumban, ahol Prokai Gábor művészettörténész nyitja meg a művész tárlatát március 22-én, szerdán 16 órakor.

Torok Sándor festményének részlete

– Még az absztrakt művészettől idegenkedők is megéreznek valamit ebből a sajátos és gazdag belső világból, ami a művekben megtestesül. Erő, rend, fegyelem, egyensúly, lendület és dinamika együtt – ez tükröződik műveiben. Életének utolsó másfél évtizedében Debrecen város lakója volt – idézi fel Láng Eszter, Torok Sándor özvegye, hagyatékának őrzője, gondozója, aki maga is művész, író és festő.

Más területen alkot Oláh Tibor: nemrégiben a Belvárosi Galériában láthattuk a fotóművész visszatekintő tárlatát. Vasárnap délelőtt 11 órakor a nagyváradi Vármúzeumban nyílik meg a Lélek-jelen-lét (1967-2017) című kiállítás. Nincs messze, egy városnéző sétával összekötve jó hangulatú hétvégi program lehet a debrecenieknek kirándulást tenni a szomszédban. (Korábbi interjúnkat Oláh Tiborral itt olvashatják.)

Kovács Ágnes

Szintén fényképészként tevékenykedik Kovács Ágnes: a Debrecen-Nyíregyháza római katolikus egyházmegye sajtóreferenseként dolgozó újságíró-fotóriporter alkotásaiból Nyíregyházán nyílt kiállítás, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. Az időskori portrékból, őszi tájfotókból álló tárlat az elmúlás és az őszi természet képeivel abba az állapotba vezeti a figyelmes szemlélőt, melyben már nem kellenek szavak, elég egy összevillanás, még az sem kell: elég, ha vagy. A kiállítás címe: A csend szava. A fotókat április 8-ig láthatják az érdeklődők. Kedvcsinálónak itt egy szép videó Kovács Ágnes munkáiról.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Oldalak

Feliratkozás Református Kollégium Nagykönyvtára hírolvasó csatornájára


Névnap

2017, március 28 - 13:42, Gedeon,Johanna

e-Magyarország pont

E-magyarország pont: 655

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.