Ugrás a navigációra

Hírolvasó

Mihály Bogáthy – book presentation

OSZK - 2017, június 27 - 14:00
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Színházi elõadás Siófokon 2017. Belvárosi Színházi Estek

Debreceni programok - 2017, június 27 - 11:39
2017. június 30. 19:00

Belvárosi Színházi Estek Siófokon 2017.június 30. és 2017. augusztus 22. között keddi napokon a Kálmán Imre Kulturális Központ elõtti téren. Mindenkit szeretettel invitálnak a szórakoztató, vidám zenés elõadásokra. Az elõadások 19 órakor kezdõdnek.

Somogy megye » Siófok
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Szívszorító, megható tárlat látható Debrecenben

Debrecen, Képzőművészet - 2017, június 27 - 11:04

Új, nagyon különleges tárlat nyílt a rendhagyó debreceni kiállítóhelyek sorába tartozó Képnézegető Galériában (mely a Belvárosi Kézműves Étkezdében, a Both-Dega Imbiszben található).

Molnár Vanda, alapítványi elnök a képek előtt

- Az alkotók között van autista, Down-szindrómás, enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékos gyermek és felnőtt is. A gyerekek nagy része állami gondozásban él – hívta fel figyelmünket a meghatározó tényre a galéria háziasszonya, Both Teodóra, aki a Kortárs Szalon alapítvány tagjaként nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, és a szociálisan hátrányos helyzetű alkotók támogatását is

- Van, akinek az édesanyja is középsúlyos értelmi fogyatékos, de akad olyan gyermek is, akiről szülei lemondtak fogyatékossága miatt. A gyermekek sok nehézséggel kell, hogy szembenézzenek. Vannak, akiknek a kommunikáció is gondot okoz, míg mások nem tudnak egy légtérben ebédelni ötnél több emberrel. A fények és hangok sokasága nekünk hétköznapinak tűnhet, de az ő érzékelésük teljesen máshogy működik. Ezért is szerveztük meg ezt a kiállítást, hogy bepillantást nyerhessünk az Ő világukba.

A kiállítás alapját egy egri autista művésznő Seth F. Henriett Első mese című verse adja: „Volt egyszer egy világ, / a világban egy bolygó, / a bolygón egy földrész, / a földrészen egy ország, / az országban egy város, / a városban egy lakás, / a lakásban egy szoba, / a szobában egy ember, / s az emberben egy világ.”

A képeket Debrecenben három héten láthatjuk, aztán Budapestre kerülnek az ötletgazda Molnár Vanda jóvoltából, aki az OPÁL Tehetséggondozó Alapítvány elnöke, Egerben tanul az Eszterházy Károly Egyetemen történelem-német tanár szakon.

A tárlat látogatói ha tudnak, segíthetnek is: a kiállítás képeinek megvásárlásából befolyt összeg minden esetben az alkotót, vagy annak intézményét illeti.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Programok Tihany környékén a Nagyi Kertje Teaházban

Debreceni programok - 2017, június 26 - 14:31
2017. június 30.

Találkozás Halmos Mónikával 2017. június 30.-án a Nagyi Kertje Teaház és Fogadóban! A bor, a levendula és az irodalom: A Fodor Pincészet borait levendulás falatkákkal ízleljük, s közben egy kis irodalmi barangolást teszünk a bor, a levendula a lélek körül.

Veszprém megye » Aszófõ
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

A simogatás, az érintés és a szaglás is része a kiállításnak

Debrecen, Képzőművészet - 2017, június 24 - 20:42

A Receptorok című különleges és rendhagyó kiállítás megnyitójával indult a Múzeumok Éjszakája a Modemben.

Komolay Szabolcs mondott köszöntőt

A Sunday Moped zenekar egy fülbemászó dalát követően Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester mondott köszöntőt. Beszédében kiemelte, hogy idén Debrecen a fő helyszíne a Múzeumok Éjszakája programsorozatnak, ennek megfelelően igyekeztek minél kiemelkedőbb és változatosabb eseményeket, kiállításokat bemutatni.

- Egy teljesen újfajta kirándulásra invitálnak bennünket. Többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy nem elég látni, hallani, hanem a simogatás, az érintés, a szaglás is része a kiállításnak – mondta az alpolgármester.

“A tárlat egyediségét a megérinthető és megérinthetetlen, a távolság és közelség” ellentéte adja” – Border Réka költő, designteoretikus ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Receptorok kiállítást, amely egyben a Modem első programja is a Múzeumok Éjszakáján.

A kiállításon a látogatók minden érzéke aktiválódik: megtekinthető, hallható, megszagolható, tapintható és megízlelhető művekkel találkozhatnak a Kozári Hilda multiszenzorális intervenciójában. A Finnországban élő képzőművész a különböző érzékszervek együttes működését, az illatok és asszociációk tanulmányozását vizsgálta. Művészetét leginkább a gyengén látó fiatalokkal való munka befolyásolta, így nem meglepő, hogy a Braille-írás a most kiállított művekben is megjelenik.

A szobrok simogatása, az illatok megfigyelése rendkívüli élményekkel szolgálhat a pusztán „nézéshez” szokott látogatóknak.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Oláh Kálmán koncertek, online jegyvásárlás 2017

Debreceni programok - 2017, június 23 - 14:38
2017. július 28.

Az 1970-es születésû zongorista-zeneszerzõ a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és legkitûnõbb elõadómûvésze. A rangos kitüntetésekkel, például Liszt-díjjal, a Szabó Gábor Életmûdíjjal, az Artijus Az év zeneszerzõje díjjal és Fényes Szabolcs-díjjal elismert mûvész 2000 óta a budapesti Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem zongora- és zeneszerzéstanára. Szólistaként és a Trio Midnight nevû, 1990-ben általa alapított formációjával hamar jelentõs nemzetközi sikereket aratott, rangos nemzetközi díjak sorát kapta meg jelentõs fesztiválokon és versenyeken. Oláh Kálmán zeneszerzõként is a világ élvonalába tartozó mûvész: számos nemzetközi, elõadómûvészi díja mellett 2006-ban megnyerte a legrangosabb amerikai zeneszerzõi díjat, a Thelonious Monk Jazz Composers Competition fõdíját, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett, nagyszabású gálán. A zsûri – amelyben olyan világnagyságok döntöttek a díjról, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter és Pat Metheny – a több száz mû közül találta Oláh Kálmán Always címû kompozícióját a legjobbnak. Ez után jelent meg Oláh Kálmán amerikai CD-je 2007-ben, az Always címû albumon Oláh Kálmánnal két világhírû zenész játszik, Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bõgõzik.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Balog József zongoramûvész koncertek 2017

Debreceni programok - 2017, június 23 - 12:50
2017. július 23.

Balog József zongoramûvész koncertek, online jegyvásárlási lehetõséggel. Balog József generációjának egyik legtehetségesebb zongoristája. A kivételes kvalitású elõadómûvész egy olyan nemzetközileg is elismert magyar zongorista-tradíció örököse, mely alapjait Liszt Ferenc, Dohnányi Ernõ és Bartók Béla fektették le. Briliáns technikájával és érzékeny, mély zeneiségével egyaránt kivívta mind a kritikusok elismerését és a közönség lelkesedését. A standard zongorista repertoár mellett szívesen játszik kevésbé ismert remekmûveket, kortárs zenét és jazz inspirálta klasszikus zenét, nevéhez fûzõdik megannyi kortárs zenei mû bemutatása is. Zongoramûvészi tevékenysége mellett a világ számos nagynevû intézményében tart mesterkurzusokat.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Szabadidősport-szervező szakirányú továbbképzési szak

DRHE - 2017, június 23 - 11:35
A DRHE Felnőttképzési Központja felvételt hirdet Szabadidősport-szervező óvodapedagógusi, tanítói szakirányú továbbképzésre. A képzés oklevelet adó 2 féléves továbbképzés, amelyre azok jelentkezhetnek, akik óvodapedagógus vagy tanító alapképzési szakon szereztek oklevelet. A képzés főbb tantárgyai: Táplálkozástan, Mentálhigiéné, Rekreáció, Elsősegélynyújtás, Kommunikációs és szociális készségfejlesztés, Szabadidősportok és mozgásos játékok módszertana, Szabadidős programok szervezése, menedzselése és gyakorlata.   A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: pedagógus, szabadidősport-szervező szakirányon   A képzés szakmai felelőse: Dr. Pinczés Tamás PhD tanszékvezető – DRHE Testnevelési Tanszék   A képzés költsége 100.000 Ft képzési költség (részletfizetési lehetőséggel) + 8.000 Ft regisztrációs díj/ félév. Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 22. Érdeklődni lehet: DRHE Felnőttképzési Központ, 4026 Debrecen, Kálvin tér 16. fsz. 30. +36-52-518560, +36-52-518562, felnottkepzesdrhe [dot] hu
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Meglátni és megmutatni a csodát: Balogh Zoltán fotóiból nyílik tárlat

Debrecen, Képzőművészet - 2017, június 23 - 08:30

Művészportrék a teljesség igénye nélkül: ez Balogh Zoltán új tárlatának mottója. A debreceni fényképész kiállítása a Bajcsy-Zsilinszky utcai Borbarát Galériában nyílik június 26-án, hétfőn 17 órától. Mint a gazda, Kovács István felhívta rá a figyelmünket, a tárlatot egy igazán sokoldalú személyiség nyitja meg: Velényi Rudolf aki grafikus, táblaképfestő, fotográfus is.

Egy korábbi tárlaton

S hogy mit tudhatunk az alkotóról? Balogh Zoltán fotográfus több mint negyven éve tevékenykedik Debrecenben. Pályáját számos csoportos tárlat fémjelzi.

Így vall magáról és a fotográfiáról: „Amit igazán fontosnak tartok, a modellben meglátni és megmutatni – legyen az egy kő egy fa vagy ember – a hétköznapitól eltérő »csodát«, a különlegest. Mindez lehet, hogy egy teljes naturális leképezése a valóságnak, a végeredmény azonban egy olyan »photographia«, ahogy talán még senki nem nézte a modellt, és mégis a belső lényegét adja vissza.

Balogh Zoltán tárlatát július 6-ig láthatja a közönség.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Roma társadalomismeret szakirányú továbbképzési szak

DRHE - 2017, június 22 - 16:46
A DRHE Felnőttképzési Központja várja a jelentkezőket a Roma társadalomismeret szakirányú továbbképzésre. A képzés oklevelet adó 4 féléves továbbképzés, amelyre azok jelentkezhetnek, akik pedagógusképzés képzési területen rendelkeznek legalább alapképzésben szerzett oklevéllel. A szakirányú továbbképzésre elsősorban azoknak a pedagógusoknak a jelentkezését várjuk, akik cigány/roma gyermekek oktatásával, nevelésével, ill. családjaikkal foglalkoznak. A képzés főbb tantárgyai: A cigányság társadalomismerete, Kisebbségszociológia, Kisebbségi mentálhigiéné, Szociálpszichológia, Nevelésszociológia, Cigány/roma népismeret, Inkluzív pedagógia elmélete és módszertana, Cigány nyelv, Roma múzeumpedagógia, Szociológiai terepgyakorlat, Cigány/roma gyermekek az iskolai környezetben, Kommunikáció, Multikulturális társadalom/integrált nevelés.   A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Roma társadalomismereti szakember.   A képzés szakmai felelőse: Szabóné dr. Kármán Judit PhD tanszékvezető – DRHE Romológia Tanszék   A képzés költsége 100.000 Ft képzési költség (részletfizetési lehetőséggel) + 8.000 Ft regisztrációs díj/ félév. Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 22. Érdeklődni lehet: DRHE Felnőttképzési Központ, 4026 Debrecen, Kálvin tér 16. fsz. 30. +36-52-518560, +36-52-518562, felnottkepzesdrhe [dot] hu
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

2017/18 tanév határnapjai

DRHE - 2017, június 22 - 16:43
2017. június 20-i ülésén elfogadta a Szenátus a 2017/18-as tanév határnapjait. Az istentisztelettel kezdődő ünnepélyes tanévnyitó közgyűlés 2017. szeptember 2. 10 órakor kezdődik a Nagytemplomban, az évkezdő csendes napok időpontja szeptember 2-3. A szorgalmi időszak az I. félévben 2017. szeptember 4-től 2017. december 8-ig tart. A következő tanév legfontosabb eseményeiről további információk az alábbi linken találhatóak.
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Debrecenben 18 éven felülieknek szóló kiállítás lesz a körítés Rodin szobrához

Debrecen, Képzőművészet - 2017, június 22 - 16:00

Megérkezett Debrecenbe A csók. A szakemberek rendkívül óvatosan emelték helyére a szobrot. Erre  minden okuk meg is van, hiszen Rodin művének értéke több százmilliós forint, annak ellenére, hogy nem ez a francia művész legismertebb szobra.

A szobor megérkezett

- A Gondolkodó közismertsége némiképp háttérbe szorítja A csók című szobrot. Viszont a művész életművében kiemelt jelentőségű ez az alkotás, hiszen Dante Isteni Színjátékához készült projektjének egy darabjáról van szó – hangsúlyozta Bódi Katalin irodalomtörténész.

Az alkotást szombaton 17 órától másnap hajnali kettőig láthatják majd a Modembe látogatók. A 71 centiméteres bronzszobrot 1968-ban vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum, amely most a Múzeumok Éjszakájára kölcsönadta az alkotást a programsorozat fővárosának, Debrecennek. A csókból egyébként több változatot is készített Rodin. Még egy eredeti Rodin-alkotás is látható lesz a Modemben. Ez a grafika különleges körülmények között született.

- Rodin rendszeresen rajzolt a műhelyében. Tíz-tizenöt meztelen modell jött-ment körülötte folyamatosan. Időnként rászólt valakire, hogy álljon meg. Lerajzolta, aztán dolgozott tovább – mondta el  Kónya Ábel, a Modem vezető kurátora.

Ami pedig a 18 éven felülieknek szóló kiállítást illeti, a szervezők elsősorban az Antal-Lusztig gyűjteményre és a Déri Múzeum rajzgyűjteményére alapozva állítottak össze egy anyagot “Megrajzolt Érosz” címmel. A kiállított művek elsősorban huszadik századi alkotóktól származnak. A rajzok elsődlegesen a testet akarták ábrázolni, mindenféle mögöttes tartalom nélkül. A kiállítás július 30-ig lesz látható.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Szent László király visszatért a nagyváradi várba

Debrecen, Képzőművészet - 2017, június 22 - 11:05

A partiumi közönség a nagyváradi vár három termében a magyar népmesék, legendák csodás, misztikus világát ismerheti meg a Szent László napok keretében.

Makoldi Sándor tárlata Nagyváradon

A kiállítást munkatársunk,a Médiacentrum Debrecen szerkesztője, Vojtkó Ferenc nyitotta meg. Ezt követően pedig az meglepetés érte az érdeklődőket, hogy egészen sajátságos tárlatvezetésben lehetett részük: a festőművész ugyanis alkotásain keresztül mutatta be azt a rendkívüli gazdagságot, amit a magyar nyelvünk nyelvében, zenéjében és képzőművészetében hordoz. Épp ezt a felismerést találja a legfontosabb élménynek Makoldi Sándor művészetében.

Makoldi Sándor

Ahogy fogalmaz, ő nem magyarországi, hanem magyar festő szeretett volna lenni. Ebben a Kárpát-medence szerte ismert kazettás mennyezetű templomok képírás kincse segítette. Általuk ismerte fel azt az üzenetet, örökséget, amit szeretne képein keresztül megismertetni, hirdetni. Azt, hogy mennyire szerves egységet képez a magyar nyelv, irodalom, zene és a képzőművészet gondolatisága, megjelenített képi, formavilága. A Makoldi Sándor festményein megjelenő alakok, formák mind-mind önálló üzenet hordoznak és egyben alkotnak egységes mondanivalót. Azt, hogy a teremtő milyen viszonyban áll a teremtettel, az emberrel, az festményein végigkövethető. Felfedezhetjük, ahogy a magból fakadó önfeláldozást vállaló erő miként válik teremtővé, vagyis a magból fakadó növény miként hozhat termést, új magot, ezzel felmutatva a szeretetből fakadó újrateremtés lehetőségét.

A kiállításon a magyar népmesék, legendák csodás, misztikus világát bemutató alkotások kiemelkedő képegyüttese, a Szent László közismert legendáját bemutató három festmény, melyek egy egészen különleges módon idézik fel a lovagkirály és a kun vitéz párbaját. A középkori templomok freskóit idéző jelentek sajátságos tartalommal mutatják be a legenda gondolatiságát a képírás nyelvén keresztül. Egyszerre fedezhető fel az alkotásokban a rege, s ehhez társulnak az ismert népdal sorai: (megkötöm lovamat szomorú fűzfához…

Június 23-án, pénteken újabb debreceni vonatkozású kiállítás nyílik a nagyváradi várban, Debrecen és Hajdú-Bihar megye kincsei mutatkoznak be, valamint „Szép a páva, mert aranyos a tolla…” címmel a Szeredás népzenei együttest hallhatja a közönség a vár fejedelmi udvarán.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Oldalak

Feliratkozás Református Kollégium Nagykönyvtára hírolvasó csatornájára


Névnap

2017, június 29 - 05:38, Péter,Pál

e-Magyarország pont

E-magyarország pont: 655

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.