Ugrás a navigációra

DRHE

Feliratkozás DRHE hírcsatorna csatornájára
DRHE Hírek
Frissítve: 2 óra 17 perc

Magyar Kultúra Napja

2018, január 16 - 08:16

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem 2018. január 22-én 10 órától a Kölcsey-teremben ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉST tart a Magyar Kultúra Napja alkalmából, majd Debrecen Megyei Jogú Város küldöttségével közösen megkoszorúzza a Kölcsey-domborművet és Kölcsey Ferenc szobrát. 

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Koreai teológiai tanárok és hallgatók látogattak Egyetemünkre

2018, január 15 - 11:53

2018 január 12-én pénteken látogatást tettek Egyetemünkön a III. Magyar-Koreai Református Teológiai Fórum résztvevői. A népes koreai delegációt fogadta dr. Kustár Zoltán professzor, egyetemünk rektora, aki köszöntő beszédében méltatta a magyar–koreai egyházi és egyetemközi kapcsolatok jelentőségét, eddigi eredményeit és kifejezte reményét, hogy a fórumban tevékenyen részt vevő intézményekkel a meglévő, jó kapcsolatokat a közeljövőben az eddiginél is magasabb szintre lehet majd emelni.  
A Magyar-Koreai Református Teológiai Fórum 2015-ben tartotta első, alakuló ülését egyetemünk vendégeként, Debrecenben. Társelnökei: dr. Shin Jaeshik gvangdzsui rendszeres teológiai professzor és dr. Kovács Ábrahám docens, a DRHE Dogmatika tanszékének oktatója.  A fórumot négy: két koreai és két magyar református felsőoktatási intézmény hozta létre azzal a céllal, hogy megteremtsék a közvetlen teológiai párbeszéd lehetőségét a koreai és a magyar reformátusság között.  A szöuli Presbiteriánus Egyetem és Teológiai Szeminárium (PUTS), a gvangdzsui Honam Teológiai Egyetem és Szeminárium (HTUS), a Sárospataki Református Teológiai Akadémia (SRTA) és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) által működtetett fórum 2016-ban Dél-Koreában tartotta második konferenciáját, a párbeszéd immár harmadik fordulóját pedig 2018. január 8. és 12. között a Sárospataki Református Teológiai Akadémia látta vendégül.
A Fórumra 11 koreai vendég: nyolc egyetemi oktató és három hallgató érkezett Magyarországra. A konferencia-sorozat munkájába más magyar és koreai intézmények oktatói és hallgatói is bekapcsolódtak, így ezúttal is képviseltette magát, mások mellett, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet és a szöuli Ewha Női Egyetem is. 
A III. konferenciát 2018 január 8-án dr. Füsti-Molnár Szilveszter teológiai tanár, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora nyitotta meg a Sárospataki Református Kollégium imatermében. A következő napokon 16 előadás és ugyanennyi korreferátum hangzott el, ezúttal a nemzeti és a keresztyén identitás viszonyáról. Koreai részről különös figyelmet kapott az előadásokban a protestáns keresztyénség szerepének az értékelése Korea japán megszállása és a független Dél-Korea kialakulása idején. A magyar résztvevők előadásainak jelentős része a XX. század második felében a Magyarországi Református Egyház „hivatalos” teológiájának számító ún. „szolgáló egyház teológiája” értékelésével foglalkozott. A résztvevők megállapították, hogy a református keresztyén és a nemzeti önazonosság szorosan összekapcsolódik egymással mind a koreai, mind a magyar református gondolkodásban. A tervek szerint a Fórum következő, negyedik ülésére 2020-ban Szöulban kerül sor.  
A koreai delegáció debreceni programját dr. Kustár Zoltán nyitotta meg, köszöntőjében ismertetve a vendégekkel az intézmény történetét és jelenlegi szolgálatát. Ezt követően dr.Bölcskei Gusztáv ny. püspök, tanszékvezető professzor mutatta be a református Kollégium Dísztermét, majd Kovács Teofil, a Kollégiumi Nagykönyvtár igazgatóhelyettese a Nagykönyvtárat, a kiállításokat és az Oratóriumot. A vendégek megtekintették a reformáció emlékművét, a gályarabok emlékoszlopát, és ellátogattak a Nagytemplomba is, ahol találkoztak Vad Zsigmond debreceni esperessel, a Magyarországi Református Egyház Zsinata Külügyi Bizottsága elnökével, valamint Oláh István nagytemplomi lelkipásztorral, és Iszlai Endre nagysándor-telepi lelkésszel, a Debreceni Egyházmegye nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársával.   

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Viola Judit: Sasok a viharban II. című könyvbemutató

2018, január 15 - 10:12

Tisztelettel hívunk minden érdeklődőt a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Debreceni református Hittudományi Egyetem által szervezett könyvbemutatóra.
Időpont: 2018. február 9. 16 óra
Helyszín: DRK Kistanácsterem

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Baán Katalin fotóművész  „Képi Gondolatok a Zsoltárok Könyvéből” című kiállítása

2018, január 15 - 08:13

A Debreceni Református Kollégium tisztelettel és szeretettel hívja és várja a Baán Katalin fotóművész  „Képi Gondolatok a Zsoltárok Könyvéből” című kiállításának megnyitójára.
Időpont: 2018. január 11. 17 óra
A kiállítást megnyitja: Dr. Bölcskei Gusztáv tanszékvezető egyetemi tanár
Közreműködik: Kövesdi László színművész

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Nyílt nap 2018. január 25.

2018, január 8 - 20:22

Nyílt napot tartunk valamennyi alap és osztatlan mesterszakon 2018. január 25-én. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Áldott Ünnepeket

2017, december 23 - 08:48

Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kíván a Debreceni Református Hittudományi Egyetem nevében: Dr. Kustár Zoltán 
rektor

Kategóriák: Kultúra, Debrecen


Névnap

2018, január 17 - 03:16, Antal,Antónia

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.