Ugrás a navigációra

Debrecen, Képzőművészet

Feliratkozás Debrecen, Képzőművészet hírcsatorna csatornájára
Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei - Dehir.hu
Frissítve: 43 perc 23 másodperc

Formális kapcsolat szemtanúi lehetünk a Batthyány utcai galériában

2017, május 24 - 08:27

Nem mindennapi tárlat nyílik hamarosan a Batthyány utcai galériában. A két kiállító, a bolgár Milena Mladenova és a nagykanizsai Ludvig Dániel 2011 májusában ismerkedtek meg Bulgáriában egy nemzetközi művésztelepen, s attól a nyártól kezdve egy párt alkotnak immár.

(Részlet)

Milena szobrászként végzett, majd mesterképzésben vett részt a törökországi Isztambulban. Dániel reklámgrafikusként végzett Pécsett, azóta tervezőgrafikával, festészettel és szobrászattal foglalkozik.

Meglepő fordulat viszont e két művész pályáján, hogy megismerkedésük óta a szobrász Milena inkább a festészetre koncentrál, a grafikus-festő Dániel pedig jórészt a szobrászatban leli örömét.

Tavaly Azerbajdzsánban jártak, egy nemzetközi szobrász alkotótáborban, az ott készült nagy méretű munkáik azóta Baku közparkjait díszítik.

Most pedig (több nemzetközi művésztelep és tárlat után) Debrecenben is bemutatkoznak a közönségnek: Formális kapcsolat című tárlatuk május 26-án, 18 órakor nyílik az Artka Galériában.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Bezár a kiállítás, előtte azonban még tárlatvezetést tart a kurátor

2017, május 22 - 09:15

Egy nappal a kiállítás bezárása előtt, május 27-én 17 órától Nagy T. Katalin, a GÉM/GAMEkapocs II. kurátora ismerteti meg az érdeklődőket a más-más alapon összekapcsolódó vizuális művészeti, irodalmi, zenei és táncművészeti alkotásokkal.

Fotó: Miskolczi János

A Modem földszintjén látható, Antal-Lusztig-gyűjteményből válogató kiállítás apropóján kortárs művészek reagáltak a kollekció darabjaira. A műpárok közötti kapcsolat alapja hol a közös vagy rokon gondolkozás, a motivikus egyezés, a hasonlóság, hol pedig közvetlen inspiráció, parafrázis, reflexió vagy éppen a kurátori asszociáció áll a hátterében.

A belépés ingyenes.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Tehetséges debreceni diákok mutatják meg, mit tudnak

2017, május 19 - 09:02

Évről évre izgalmas és látványos esemény a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjainak vizsgakiállítása.

Idén május 19-én 18 órakor a festők, grafikusok, keramikusok és animáció szakosok munkáiból nyílik tárlat az Angyalföld téren található MFG-B Galériában. Az érdeklődőket Fekete József igazgató igazgató köszönti, a szakmai megnyitót pedig László János, Szabó Károly és Varga József művésztanárok tartják, akik a tárlat rendezői is.

A kiállítás nyitott, bárki megnézheti egészen szeptember elsejéig (munkanapokon).

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

A szem számára láthatatlan, mégis megvan mindez a növényekben

2017, május 18 - 10:53

A Növények Világnapja alkalmából rendezett, rendhagyó kiállításon vehetünk részt a hét folyamán Debrecenben. Az Élettudományi Galériában A Növényi sejt rejtett szépségei című tárlatot május 20-án, szombaton 15 órától nyitja meg Máthé Csaba, a Növénytani Tanszék egyetemi docense.

A meghívó részlete

Az eseményhez kiváló zene kíséretet a Debreceni Egyetem Monteverdi kórusa biztosít, vezényel Takács Ildikó és Pazár István.

A kiállítás június 10-ig tekinthető meg ingyenesen naponta 8 és 20 óra között. az Egyetem tér 1. szám alatt, a Botanikus Kert tőszomszédságában.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Így látja a világhírű zarándokutat a fiatal debreceni fotós

2017, május 17 - 11:09

El Camino, az út – nemes egyszerűséggel így nevezik spanyolul azt a több ezer kilométer hosszan kanyargó túrautat, amelynek erős vallásos töltete is van az ott menetelők számára. Aki erre az útra lép, azokat ugyanaz a cél vezérli: elérni gyalog, biciklin vagy épp lóháton Santiago de Compostelába.

Puskás Dániel képei előtt

Tavaly a fiatal debreceni fényképész, Puskás Dániel megtette az embert próbáló utat. (A Dehir.hu cikkét erről itt olvashatják!)

Puskás Dániel neve természetesen nem csak emiatt csenghet ismerősen olvasóink számára, hiszen fotókiállításairól több ízben írtunk már. Ám tagadhatatlanul nagy hatással volt rá ez az utazás, ahova magával vitte a fényképezőgépét is. Nagyon sok fotót készített, ezekből nyílt már korábban tárlata, tartott élménybeszámolót is az útról. Közel egy esztendő után, mikor időben már elég távolra került élete e nagy kalandjától, ismét a közönség elé lép fotóival, eleget téve új kiállításával a Képnézegető Galéria háziasszonya, Both Teodóra felkérésének.

„Biztos vagyok benne, hogy a közönség szeretni fogja ezeket a képeket, mert a téma már önmagában is különleges, ám még ehhez is hozzá tudott tenni a fényképészet eszközeivel Dani“ – nyilatkozta a galéria háziasszonya a Dehirnek.

A tárlatot a tervek szerint június közepéig-végig láthatjuk a Bajcsy-Zsilinszky utcai Both-Dega Imbiszben található kiállítóhelyen.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Közelebb viszi a természethez a debrecenieket a festő

2017, május 17 - 09:35

Tóth István festőművész alkotásaival ismerkedhetünk meg a hét folyamán, kiállításának címe Teremtő természet – a természet impressziója. A tárlatot május 19-én, pénteken 16 órakor Jenei Zoltán református lelkész nyitja meg. Az eseményen közreműködik Mercs János színművész, a Csokonai Színház tagja.

A kiállítás a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Székházában, a Simonyi út 14. szám alatt tekinthető meg.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Ezt a helyet Hofi Géza és Kóti Árpád is szerette Debrecenben

2017, május 17 - 08:18

Nincs messze a debreceni főutca forgatagától, ám egy kissé csöndesebb, szerényebb helyen áll ez a műintézmény, ami immár 60 éves lett. Nemigen van debreceni, aki ne ismerné a Bajcsy-Zsilinszky utcai borozót, amit sokáig Miska bácsi neve fémjelzett, és a ma már valószínűtlenül távolinak tűnő hetvenes-nyolcvanas években is a város egyik nevezetes helyének számított. Aztán aztán jó pár éve, 2011-ben a művészetek felé is nyitott. A debreceni festők, grafikusok már nem csupán látogatóként, hanem kiállítóként is be-betérhettek, miután az üzemeltető Kovács István úgy döntött, legyen művészeti találkozások helyszíne is a borozó – gyarapítva ezzel azoknak a rendhagyó kiállító helyek sorát, ahol a kultúrával az is találkozhat, aki nem feltétlenül e céllal lép ki otthonról.

Tamusné Molnár Viktória és Both Teodóra társaságában

Kovács István nagy vállalkozásra adta a fejét. Meghívott ismert debreceni, vagy a cívisvároshoz több szállal is kapcsolódó művészeket, de fiatal, még a pályájuk korai szakaszán tartó alkotóknak is lehetőséget kínált. Itt ünnepelte 85. születésnapját nemrégiben Bogdándy György, láthattuk a falakon többek között Solymosi Gábor, Éles Csaba, László Ákos, Láng Eszter,  B. Orosz István, Szilágyi Imre, Tamus István munkáit. Kerültek a falakra japán fametszetek és festmények, nézegethettünk gyönyörű kerámiákat, találkozhattunk a szlovák Vladimír Plachy műveivel. A Kós Károly művészeti iskola és a Medgyessy-gimnázium diákjai és tanárai rendszeresen bemutatták itt alkotásaikat. De itt nyílt Cserőházi Kovács István utolsó tárlata: a református kollégium hajdani kisdiákja még részt vehetett a megnyitón, ám nem sokkal később elhunyt. Néhány nappal ezelőtt elhagyta ezt a világot Burai István is: 2015-ben még a láthatta Borbarát Galéria közönsége alkotásait, immár csak beszélhetnek róla azok, akik ismerték őt és műveit.

S ha már műalkotások, ha már borok is találkoznak itt, kitalálta, hogy társít valami igazán helyi különlegességet is a megnyitó alkalmakhoz. Ez pedig a slambuc. Igazi, népszerű pásztorétel, amit a debreceniek kiváltképpen szeretnek. Kovács István, aki egyébként borlovag is, és igen alapos ember mindenben, tökélyre fejlesztette ennek az éteknek az elkészítését. Vallja, sok minden múlik az alapanyagokon, az arányokon és persze azon is, hogy áll hozzá a szakács.

Nagy szeretettel beszél Kovács István a művészetről és a művészekről. Tisztelettel emlegeti elődjét, Módos Mihályt, és sorolja, kik jártak ide szívesen még annak idején, a „hőskorban“: Hofi Géza, Simor Ottó, Kóti Árpád is a bor kultúrájának hívei voltak, mondja. S még hány színész, újságíró, író, fényképész, grafikus, festő, muzsikus, ismert városi személyiség ¬– teszi hozzá..

Bogdándy György 85. születésnapján

Ezt a 60. születésnapot a szívügyének tekinti, s mivel nem akármilyen számról van szó, ünnepséget is szervezett május 20-ra, szombatra 13.30 órától. Lesz emléktáblaavatás is, árulja el Kovács István, hozzátéve, örülne, ha minél többen eljönnének ide. Azok is, akik már jártak itt bármelyik tárlaton, vagy csak egyszerűen szeretnének meggyőződni a hely történelmi kisugárzásáról. Ez mégiscsak egy több száz éves épületben üzemelő, autentitikus debreceni borozó – mondja.

A vendégeket a falakon a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium ötvös és grafikus hallgatók csoportjának tárlata fogadja majd: több ízben szerveztek már közösen kiállítást itt, ezúttal a mostani 11. évfolyamosok öltöztetik ünnepi díszbe a falakat. A tárlatot május 18-án, csütörtökön 17 órakor Halmi Zsolt grafikus nyitja meg. A kiállító ifjú alkotók: Veres Anikó, Szilágyi Bettina, Váradi Petra, Varga Dóra, Orbán Kitti, Asbóth Bence, Pelle Petra, Veres Boglárka és Petrus Klaudia.

A borozó immár 60 éves. Ez pedig a 60. tárlat: nem kis teljesítmény ez nagyjából 6 év alatt.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Minden eddiginél jelentősebb grafikai válogatás látható a Modemben

2017, május 15 - 11:36

Minden eddiginél jelentősebb grafikai válogatás látható május 21-től a debreceni Modemben: 54 művész csaknem 100 alkotását csodálhatjuk meg a világ minden részéről, Brazíliától kezdve Nagy-Britannián át Lengyelországig. A Nagy felbontás című kiállítás május 20-án 15 órakor nyílik a Modem harmadik emeleti kiállítóterében. A megnyitón köszöntőt mond Marta Anna Raczek-Karcz társkurátor, az SMTG elnöke és Kónya Ábel társkurátor, a Modem vezető kurátora. A kiállítást megnyitja: Madácsy István képzőművész. A megnyitó után – 16 órától – tárlatvezetés a kiállítás társkurátoraival.

Art Werger Alvajárók című képének részlete

A Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé fél évszázadának díjazott munkáiból rendezett tárlat július 2-ig látogatható.

Kiállító művészek: Annie Ahl (S), Getulio Alviani (I), Jiří Anderle (CZ), Renate Basile de Silva (BR), Andrzej Bednarczyk (PL), Mersad Berber (BA), Albín Brunovský (SR), Wayne Crothers (AUS), Alan Davie (GB), Riko Debenjak (SI), Günter Dollhopf (D), Basil Colin Frank (IL), Darek Gajewski (PL), Josephine Ganter (GB), Vladimír Gažovič (SK), Haász Ágnes (H), Toshihiro Hamano (JP), Hans Hamngren (S), Herman Hebler (N), Stephen Inggs (ZA), Naoi Ishiyama (JP), Róbert Jančovič (SK), Andrzej Kalina (PL), Kenji Katayama (JP), Davida Kidd (CA), Ingo Kirchner (D), Per Kleiva (N), Thavorn Ko-Udomvit (TH), Elvyra Katalina Kriaučiūnaitė (LT), Wojciech Krzywobłocki (PL / A), Nam Sin Kwak (KR), Paweł Kwiatkowski (PL), Ingrid Ledent (B), Zbigniew Lutomski (PL), Maurer Dóra (H), Peter Milton (USA), Ahmed Modhir (S / IQ), Roman Opałka (PL), Henryk Ożóg (PL), Marta Pogorzelec (PL), Liliana Porter (AR / USA), Hannes Postma (NL), Vjenceslav Richter (HR), Mary Schina (GR), Paul Stewart (USA), Tomasz Struk (PL), Kumi Sugaï (JP / F), Antoni Tàpies (E), Joe Tilson (GB), Gérard Titus-Carmel (F), Walter Valentini (I), Mieczysław Wejman (PL), Art Werger (USA), Ewa Zawadzka (PL)

Finisszázs és slam poetry

Emellett további érdekes programokkal várja látogatóit a központ. A 4. Debrecen Slam Poetry Verseny döntője május 19-én, pénteken 20 órától veszi kezdetét. A debreceni slam poetry versenyek idei döntőjének szintén a Modem ad teret: a 12 döntőbe jutott slammer ezúttal a reakció témáját járja körül, maximum három percben. Sztárvendég: Bárány Bence slammer, zene: DRJ – Dr Juzztice (Dub Székház). Döntőbe jutott slammerek: Irlanda Máté, Irlanda Kristóf, Asbóth Balázs Asy, Szűcs Noémi Foffi, Vezendi László, Sárosi László, Gulácsi Ádám Gula, Kovács Eszter Csilla, Mikos Ákos, Bakota Zalán, Pálfi Sándor Lomos, Bázsa Fruzsina.

Finisszázson vehetünk részt Gulyás Gáborral a Béke veled! című tárlaton május 21-én, vasárnap 16 órától. A Modem egykori igazgatója a Béke veled! című nagyszabású drMáriás-tárlat kurátora és egyben alighanem legjobb ismerője is. Gulyás Gábor tárlatvezetésén behatóan ismerhetjük meg a provokatív politikai utalásokkal telített képi világot, valamint a munkák hátterében meghúzódó történeteket. Ahogy a kurátor fogalmaz: „az új képek világával drMáriás visszatér egy évtizeddel korábbi művészetéhez – harsány, erőteljes módon parafrazeálva önmagát, egyúttal túl is lépve azon a radikális irónia felé.”

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Gyászol a debreceni művészvilág, elhunyt Burai István

2017, május 15 - 11:26

Felsorolni is nehéz lenne, hol, s merre szerepelt már Burai István tárlatokon alkotásaival, a lista bele sem igen férne egyetlen cikkbe. Rengeteg egyéni kiállítása volt a művésznek Debrecenben, valamint a megye több településén. De külföldön is többször bemutatták alkotásait, kiállított például Bécsben, Innsbruckban, Salzburgban,Svájcban, Japánban és Tenerifén is. Egyéni tárlatai mellett több csoportos kiállításon is szerepeltek művei itthon és külföldön egyaránt.

Burai István (Fotó: P. Vass Dániel, forrás: burais.eoldal.hu)

Művészeti tanulmányait képzőművészeti szabadiskolában végezte. 1969-1985 között tagja volt a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek és Stúdiónak, ahol Félegyházi László és Bíró Lajos voltak mesterei. 1988-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete grafikus szakosztályának illetve Országos Választmánynak tagja.
1998 óta a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetsége festőszakosztályának, 2002 óta a Magyar Festők Társaságának tagja, emellett egyik alapítója a Művészek- és Műpártolók Debreceni Egyesületének, az Ajtósi Dürer Grafikai Egyesületnek pedig alelnöke. 1990-1993-ig a Hajdúböszörményi, 2001-2005-ig a Hortobágyi művésztelep vezetője.

Burai István 2006-ban Csokonai díjjal és Holló László-díjjal tüntették ki, 2009-ben a Tavaszi Tárlaton megkapta Debrecen város díját. Számtalanszor nyert el Debrecenben művészeti ösztöndíjakat. Munkásságát a Magyar Arany Érdemkereszttel is elismerték.

Tavaly januárban írtuk, hogy műveit rendhagyó debreceni kiállítóhelyek táborát gyarapító Képnézegető Galériában is láthatta a közönség a Belvárosi Kézműves Étkezdében, a Bajcsy-Zsilinszky utcai Both-Dega Imbiszben.

Egyéni és csoportos kiállításainak listáját itt találhatja meg.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

A Louvre után Debrecenben állítja ki képeit a cívisvárosi festő

2017, május 14 - 10:01

Korábban a Louvre-ban csodálhatták meg festményeit két alkalommal is a művészetkedvelők, május 16-án pedig a DAB Székházba hozza el képeit a debreceni festő. Ritók Lajos általában azokat az igaz embereket festi meg, akik arcukon és egész lényükben hordozzák az addig megélt tragédiáikat, sorsukat.

Nagy részük szegény, idős és szinte nincstelen, olyan emberek, akik egyik napról a másikra élnek, a társadalom külső peremére szorulva. Pedig ők is éltek meg szebb napokat, voltak orvosok, professzorok, olajvállalat igazgatója is közöttük. Ahogy az egyikük is bölcsen megjegyezte a művésznek: “az öregkor nehéz kabát”

Dehir.hu: Milyen várakozásokkal tekint a debreceni kiállításra?

Ritók Lajos: Nincsenek várakozásaim, akinek ott kell lennie, az ott lesz, mert ilyen a sors. Ezen a tárlaton eddig még nem látott festményeimet is ki fogjuk állítani. Az eddigi életem nagyon sok érdekes és számomra maradandó, kellemes emlékkel ajándékozott meg: egy-egy személyes találkozással és őszinte vélemény megosztásával, volt is rá alkalom bőven, hiszen eddig öt kontinensen, közel 300 kiállításon szerepeltek munkáim.

Ritók Lajos festményének részlete

Dehir.hu: Élet-mag a kiállítás címe, mire utal ez pontosan?

Ritók Lajos: A teremtésre és az ébredésre, arra, hogy mindenkinek el kell jöjjön az ideje, s ráébredjen, hogy magok voltunk, de nem céltalanul jöttünk, és nem hiába kaptuk az életet, ezt a csodálatos lehetőséget ajándékba. Azokra a feladatokra is utal, amelyeket önmagunkban hordozunk, és továbbítanunk kell, mint ahogyan tették elődeink is. Mi is lépcsőfokok vagyunk, amire utódaink tudnak támaszkodni. Minden igazi érték és valódi élmény önmagunkban van, csak teret, ráébredést és időt kell adni önmagunknak, hogy érvényesüljön a tisztaságunk.

Dehir.hu: Az új képeibe ezt a szemléletet is belefoglalta?

Ritók Lajos: Természetesen, amennyire csak tudom, a saját szerény eszközeimmel megörökítem és közvetítem mindezt. Akárcsak a korában a Louvre-ban kiállított Európa című festményemen: egy olyan üzenetett próbáltam kiállítani Párizsban a magyar vörös bocival, miszerint a kontinens egy gyönyörű arany keretbe van kényszerítve, és közben térdre van vágva, gúzsba kötve, tehetetlenül és értetlenül várja sorsát. Ezt a hatást többen is érzékelték a festményen, és gratuláltak a megoldáshoz, véleményük szerint ezzel nagyon jól ábrázoltam a mostani európai helyzetet.

Dehir.hu: Erre szeretné ráirányítani az emberek figyelmét, úgymond felnyitni a szemüket?

Ritók Lajos: Igen, ha mindenki a saját eszközeivel, és képességéhez mérten megteszi azt, amit belül igaznak, őszintének érez, s mindezt emberként teszi meg, meggyőződésem szerint egy sokkal szebb és jobb világban élhetünk.

Dehir.hu: Gyakran fest portrékat. Ki az, akit a jövőben szívesen lefestene?

Ritók Lajos: Papp Lajos szívsebész professzor portréján dolgozom jelenleg. Nem mindig csak a szegény és öreg embereket festem meg. Számomra az ember az ember, mindegy, milyen státuszt tölt be éppen. De többnyire a szerényebb emberek hordoznak számomra egy olyan értéket és életbölcsességet, ami mentes a díszelegestől, a megjátszástól, a képmutatásról és a mellébeszéléstől. Ők igazi gerinces, egyenes emberek. Mint ahogyan volt egy idős úr, Pista bácsi, aki úgy lett öt ország állampolgára, hogy el sem hagyta a saját falujának határát, meggyötörték, megalázták, mégis gerinces tudott maradni. Egyik nap még magyarul kérhette a boltban a kenyeret, másnap már nem szolgálták ki, csak ha az aktuális ország nyelvén mondta ki a kenyér szót. Erőt és inspirációt ad ilyen egyszerű és csodálatos emberek között lenni. Ha megérint a téma, akkor nincs olyan akadály, ami eltérítene a megörökítésétől. Ennek a fordítottja is igaz: nem festek meg olyan személyt, aki nem rendelkezik ezzel a plusszal, akármennyire is vonzó az ajánlat.

Ritók Lajos alkotás közben

Dehir.hu: A portré festése közben vagy előtt igyekszik megismerni az alany élettörténetét is?

Ritók Lajos: Így van. Az arc úgy működik, mint egy élettérkép. Minden egyes barázda az arcon a meghurcolás műve. Nem véletlenül rajzolok főleg idős embereket: ők nem akarnak megfelelni sem a mai világnak, sem a korábbiaknak. Ők úgy fogadják el, ahogy van. Nincs pózolás, színpadias előadás vagy reflektorfény, olyanok, ahogy ábrázolom őket. Akik látják a képeket, meghajolnak előttük: hihetetlen, hogy ilyen emberek még léteznek, mondják. De mások karikatúraszerűnek és eltorzítottnak látják a portréalanyokat. Ilyenkor azt felelem, hogy ezek az emberek nem a díszletek mögött élnek, és nagyon is sok közük van a valódi élethez.

Dehir.hu: El tudja képzelni azt, hogy olyan fiatalokat is megfest a jövőben, akik szintén sok szenvedésen mentek keresztül?

Ritók Lajos: Természetesen. Én képzőművészeti terápiában szereztem mesterfokozatot, tanítottam is, volt alkalmam ilyen gyerekeknek is segíteni. Vannak fiatal, sérült emberek is. Egy nagyenyedi nőt is megfestettem, ő sajnos 28 évesen elhunyt. Volt szerencsém találkozni és beszélni vele, félelmetes körülmények között élt, télen-nyáron mezítláb járt.

Dehir.hu: Mikor akad ideje az alkotásra?

Ritók Lajos: Szellemileg és lelkileg egyaránt a művészetből táplálkozom, de akármennyire is nehéz út, érdemes vele foglalkozni. Minden hajnalban 2-3 óra körül ébredek, 7-8 óráig festek, utána jön a második műszak a munkahelyem. Több száz olajfestményt, tusrajzot, rézmetszetet, több ezer szénrajzot, akvarellet, pasztellmunkát készítettem már, emellett pedig egy női aktsorozatom is van, amelynek darabjait, ha egymás mellé helyeznénk, tíz kilométer hosszú lenne.

Dehir.hu: Mi a művészi hitvallása?

Ritók Lajos: A célom úgy rajzolni, mint a lélegzetvétel, természetesen, hogy minél mélyebben elmerüljek azokban a dolgokban, amelyek bennem tombolnak. Keresni szüntelenül, fáradhatatlanul a pillanatot, amikor a vonal is megfárad, s hozzám társul. Megszelídíteni a vonalat, úgy sétálni vele, ahogyan a természet engedi, néha engedetlenül, néha fáradtan, ritkán engedelmesen, ahogyan a csodák történnek. Megpróbálni beszélni a saját eszközeimmel, őszintén az ember sorsáról, a körülöttük lévő történésekről és körülményekről egyaránt. Mindezeket elfogadni és megbékélni velük. Felfedezni, érezni és átadni azt az energiát, ami nagyon mélyen valahol csak nekünk szól.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Díjnyertes természetfotókban gyönyörködhetünk Debrecenben

2017, május 10 - 13:21

A Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2016 Országos Fotópályázat kiállításának megnyitóján vehetünk részt május 17-én, szerdán 17 órától a DMK Belvárosi Galériájában. Az eseményen köszöntőt mond Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója. A kiállítást megnyitja Oláh Tibor fotóművész.

Selmeczi Dániel képének részlete

A képeket június 15-ig tekinthetjük meg, hétköznapokon 10 és 18 óra között.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 26 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben írta ki a szövetség immár 24. alkalommal Az Év Természetfotósa pályázatot, amely névadó támogatója a Saubermacher Magyarország Kft.

A Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2016, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott. A zsűri összesen több mint 3000 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 125 mű versengett. A pályázat 24 éves történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés mind a felnőtt, mind az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna.

A naturArt tehát mind a felnőtteknél, mind az ifjúsági kategóriában ezúttal két-két első helyezettet (és nem megosztott első díjat) hirdetett meg. A felnőttek versenyében Daróczi Csaba és Selmeczi Dániel végzett az élen, a fiatalok között pedig ugyanígy aratott győzelmet Ceglédi Ádám és Szekeres Levente.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Zuhanás: Munkácsy-díjas művész tárlata nyílik a Sesztinában

2017, május 8 - 09:29

Kopasz Tamás festőművész alkotásai kerülnek a falakra a Sesztina galériában. A Munkácsy-díjas művész (aki 2009 órta az egri Eszterházy Károly Főiskola docense) nemcsak a képzőművészet világában van otthon: már az 1980-as évek elejétől érdekelte a zene is, alapító tagja a Fineartsmusic kortárszenei együttesnek. Egyik létrehozója és szervezője az aUTONÓM zÓNA elektronikus zenei fesztiváloknak.

Kopasz Tamás képének részlete

Képzőművészeti munkásságáról így ír Beke László művészettörténész: „Kopasz Tamás képeit először le kell írni. El kell róluk mondani, hogy milyen színűek, milyen foltok, milyen vonalak, milyen ecsetvonások vannak rajtuk, ezek hol és milyen irányban helyezkednek el (többnyire zűrzavaros gubancokat, kusza fonadékokat alkotva). Ez a leírás a végtelenségig folytatható, de előbb-utóbb mégis kiürül. Aktualitását veszti. Ekkor azonban észre kell vennünk, hogy a mű a saját keletkezéséről beszél, vagyis arról, hogy milyen emberi mozgások lenyomataként jött létre.

Debreceni tárlata a Sesztinában május 12-én, pénteken 17 órakor nyílik, Süli-Zakar Szabolcs képzőművész nyitja meg. A rendezvényen közreműködik a Vidám Festőművészek zenekar, Szurcsik József és Wahorn András.

Kopasz Tamás kiállítása június 3-ig látható.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Írásait is megmutatja a debrecenieknek a festő, aki építészetet tanult

2017, május 4 - 09:06

Építésznek tanult, festő lett: Győrfi András különös egyénisége a magyar festészetnek. Eredeti és kreatív művész, aki képes arra, hogy egyszerre „belopja magát” a szakma és a közönség szívébe is.

Győrfi András festményének részlete

Az 1964-es születésű alkotó eredetileg építészetet tanult az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán, ám ahogy honlapján is vall erről, szinte sohasem dolgozott ebben a szép szakmában. „Huszonévesen döntöttem úgy, hogy festeni kezdek. Apám először megrökönyödött, féltett, de aztán beletörődött, majd még élete végén elégedetten nézte kezdeti sikereimet. 23 év távlatából jó döntésnek bizonyult, elnézve építész ismerőseim jelenkori vergődését. Ma meg már úgysem tudnék mást csinálni. A jó festő azért él, hogy fessen, mondta Egry József. Az nem az én tisztem eldönteni, hogy jó vagyok-e, mindenesetre festek, mert festenem kell.”

Hamarosan személyesen is találkozhatunk a művésszel: május 9-én 18 órától Miénk itt a tér címen tart felolvasást a Batthyány utcai Artka Galériában rovinji írásaiból, egyúttal láthatjuk mini kiállítását is.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Nagy értékű műalkotások szerepelnek a Villás Galéria kínálatában

2017, május 3 - 13:27

Fiatal nő muskátlival. Koszta József festménye indul a legmagasabb kikiáltási árról, 3,4 millió forintról a Villás Galéria májusi árverésén, május 13-án, szombaton.

Értékes festmények találhatnak gazdára

Ezúttal összesen 211 tételre lehet licitálni, ennek nagyobbik része festmény, de sok műtárgy is szerepel a kínálatban. Az árverés minden darabját megnézhetik az érdeklődők május 4-től, a Villás Galériában a következő másfél hétben. Az aukció katalógusa letölthető a galéria holnapjáról.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Nézegessünk képeket a valóság és a képzelet határáról

2017, április 30 - 17:30

Folytatja a sort a népszerű belvárosi galéria, ezúttal Adorján Attila képei kerülnek a falakra. Mint honlapján olvasható, az 1968-as születésű alkotó a kilencvenes évek legelején kezdett a realista ábrázolás lehetőségeivel, festészeti megoldásaival egyre behatóbban foglalkozni, amikor a hiperrealizmus „nagy öregjei” már nem, vagy éppen akkor nem voltak a figyelem középpontjában, a napjainkban feltörekvő, fiatal realista festők pedig még nem jelentek meg, vagy nem ebben a felfogásban alkották műveiket. Gyakran

Adorján Attila festményének részlete

Szeifert Judit írta Szubjektív valóság cím kötetében, hogy “Adorján Attila művészete a valóság és a képzelet határmezsgyéjén mozog. Legfőbb motivációi a festészeti hagyományok tiszteletén alapuló archaizálás, és a klasszikus műfajok megújítása érdekében az anyagokkal, formákkal, eszközökkel történő kreatív kísérletezés. A megszülető művek utalásszerűen megidéznek egyes irányzatokat, de valójában nem köthetők egyikhez sem. Adorján Attila a kezdeti szorosabb kötődéseken túllépve, sajátos új képi világot teremt. Egy valóságot, ami kizárólag csak az övé.”

Hogy milyen ez a valóság, arról a debreceniek is meggyőződhetnek. Adorján Attila tárlatát a Hal Köz Galériában május 5. és június 10. között láthatja a debreceni közönség.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen


Névnap

2017, május 26 - 10:54, Fülöp,Evelin

e-Magyarország pont

E-magyarország pont: 655

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.