Ugrás a navigációra

Debrecen, Képzőművészet

Feliratkozás Debrecen, Képzőművészet hírcsatorna csatornájára
Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei - Dehir.hu
Frissítve: 53 perc 10 másodperc

A szabadságot és a művészet szeretetét hirdeti az idei Debreceni Tavaszi Tárlat

2017, március 27 - 11:53

“A szabadság és a művészet két olyan eszme, amelyekért az ember képes a végtelenségig harcolni” – hangsúlyozta a Debreceni Tavaszi Tárlat március 12-i megnyitóján Komolay Szabolcs, a város kultúráért felelős alpolgármestere. A posztimpresszionizmuson át a realista ábrázolásig szinte mindent felvonultató tárlat április 9-ig fogadja a látogatókat a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében.

Tavaszi Tárlat Debrecenben

Az ingyenesen megtekinthető művészeti seregszemlére idén 57 alkotó 140 művel pályázott, amelyből a Szemadám György, Munkácsy Mihály-díjas festőművész vezette zsűri 50 művész 73 művét találta kiállításra alkalmasnak. Ebből nyolc alkotást külön díjaztak, a fődíjat Csernok Tibor szobrászművész Ékelődés című alkotásáért kapta. A fiatal művész tavaly szeptemberben költözött Debrecenbe, ahol az egyik művészeti iskolában szobrászatot tanít. Nem tekintett feladatként a felhívásra, a sors azonban úgy hozta, hogy a még kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen készült művét a legjobbak közé válogatták. „Nagyon aktuális ez a munka március 15-e előtt, hiszen ez az ék, amelyet a műben megformálok, a magyarságunkat próbálja szétfeszíteni. Próbálnak minket elnyomni, szétfeszíteni. Úgy látom, hogy Debrecenben jó magyar emberek élnek, és észreveszik ennek a mondanivalóját” – nyilatkozta a megnyitó alkalmából a Kultúra.hu-nak.

Idén már 26. alkalommal rendezik meg a Tavaszi Tárlatot, ami a megye képzőművészeinek legjobb munkáit sorakoztatja fel. A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. műfajilag egységesebb és szélesebb merítésű kiállításra törekszik, ezért mostantól kétévenkénti váltásban mutatja be a festményeket, közbe ékelve a grafikák és a fényképek kiállítását.

Ebben az évben a plasztikákon kívül táblaképeket is adhattak be az alkotók. Tamus István grafikusművész, a zsűri tagja így foglalta össze a kiállítás sokszínűségét: „a művészet attól él, hogy disszonáns, tehát kontrasztteremtés történik, amely lehet többek között formai, színbeli”. Ennek megfelelően a kiállítás gerincét olyan kiállító művészek alkotják, akik több évtizedes festői múlttal rendelkeznek. A kiállítási anyagot rajta kívül Bíró Lajos szobrászművész, Homoródi Éva festőművész és Szemadám György festőművész zsűrizte.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Fénytől fényig: újra láthatjuk a díjnyertes debreceni festő képeit

2017, március 27 - 08:04

A Kismacsi Közösségi Ház után ezúttal a Dóczy Galériában (Kossuth u. 35.) ismerkedhetünk meg a Kiskossuthban oktató Rácz Imre munkáival. A március 29-én, szerdán 11.45-től megnyíló tárlaton a festő gazdag és tanulságos ízelítőt nyújt festményeiből Fénytől fényig címmel.

Rácz Imre évtizedek óta van a pályán

Az iskola nevében Ilyés Ilona igazgatónő köszönti az érdeklődőket, a kiállítást Rácz Imre és Buka László beszélgetése nyitja meg Beszélgessünk műhelytitkokról! címen.

Az eseményen közreműködnek Dalmi Panna nyolcadikos és Gál Anna tizedik osztályos tanulók.

A kiállítás június 10-ig látogatható, hétköznaponként 8 és 18 óra között.

A pozitív szemléletű, szerény festőművész munkásságát Fekete Bori-díjjal jutalmazták tavaly év végén a szakma képviselői. A művésztanár 37 éve van a pályán, emellett tagja a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepnek is, ahol szintén tavaly Nívó-díjban részesült.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Rómában látható a debreceni Antal-Lusztig-gyűjtemény

2017, március 24 - 09:54

A kurátor az MTI-nek elmondta, hogy a Melankóliát választotta a kiállítás vezérmotívumaként, mivel szerinte ez az életérzés fejezi ki a magyarok viszonyulását a világhoz.

“A szomorúságra, búsongásra való hajlamot fejezi ki, de a melankólia a művészetben rendkívüli termékenységgel is párosul, és az, hogy a magyar művészet ennyire termékeny, talán ezzel is magyarázható” – jelentette ki a kiállítás kurátora.

A mintegy ötezer alkotást számláló debreceni Antal-Lusztig-gyűjteményből 25 kép mutatkozik be az RMA galériájában május 7-ig látható kiállításon.

A római tárlatot összeállító Gulyás Gábor, a debreceni Modem és a Műcsarnok volt igazgatója elmondta, hogy a kiállítás legrégebbi műve Munkácsy Mihály Faust-vázlat című képe, amely művészettörténeti érdekességnek számít, mivel a festmény alól az utóbbi tíz évben előjött Munkácsynak egy másik, a Honfoglaláshoz készített vázlata. Így Faust mögött Árpád vezér alakja tűnik elő, és az asztalnak, amelyre Faust könyököl, a lábai egy lónak a lábaival esnek egybe. A kurátor kiemelte Rippl-Rónai Józsefnek saját édesapjáról festett képét, amelyen az apa mellkasán Ferenc József-rendi kitüntetés látható, és ezért később nem lehetett kiállítani. Védett képnek számít Moholy-Nagy László Fotelben ülő kislány című alkotása is 1919-ből, amely a festő figuratív korszakának utolsó alkotása. Koszta József Sötét fák című képe inkább japán művészetre emlékeztet, mint klasszikus alföldi tájábrázolásra, ezért került Román Györgynek a japán Fuji-hegyet ábrázoló képe mellé. Gulyás Gábor hangsúlyozta, hogy a kiállítás olyan klasszikus képeket sorakoztat fel, amelyek témájukat tekintve közel állnak a kortárs alkotásokhoz. A tárlat legújabb műve ezért a kortárs művész, a világ legnagyobb múzeumaiban kiállított Reigl Judit 2011-es, Gesztus című képe.

Antal Péter műgyűjtő elmondta, kollekciója képei először mutatkoznak be Rómában. Puskás István, az RMA igazgatója hangsúlyozta, hogy a debreceni Antal-Lusztig gyűjtemény bemutatása az idén indított kulturális sorozat része, amely a vidéki magyar városok kulturális életét kívánja bemutatni a római magyar intézetben. Az eddig bemutatkozott Kecskemét és Debrecen után, az ősszel Pécs következik. A kiállítás megnyitóján jelen levő Papp László Decrecen polgármestere hangsúlyozta, hogy az Antal-Lusztig gyűjtemény Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb értékű és jelentőségű művészeti kollekciója. Hozzátette, hogy a videki Magyarország legnagyobb képzőművészeti galériájának számító debreceni Modem tíz éve mutatja be az Antal-Lusztig gyűjteményt, és a várossal kötött megállapodás szerint 2019 végéig a gyűjtemény újabb és újabb műveit tárják a közönség elé félévente változó tematika szerint. A polgármester elmondta, terveik szerint ősszel a reformáció 500. évfordulója alkalmából a kálvinista Rómaként ismert Debrecen városa egyháztörténeti kiállítást és konferenciát mutat be Rómában.

Péntek este Vásáry Tamás zongoraművész, Debrecen díszpolgára ad ünnepi koncertet a Római Magyar Akadémián a Római Szerződések 60. évfordulója tiszteletére.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Vizes képekkel jelentkezett a debreceni festőnő

2017, március 23 - 09:11

Beri Valéria első önálló tárlatáról még 2015-ben írtunk a Dehiren. Persze, festeni nem akkor kezdett, korábban is szerepelt munkáival kiállításokon, de az első az mégis más. Most újabb munkáit lehet megtekinteni a Képnézegető Galériában (mely a Belvárosi Kézműves Étkezdében, a Both-Dega Imbiszben található).

Beri Valéria és képei

S hogy mi a téma, a központi szervező gondolat? Beri Valéria azt mondja, lehetne az új tárlat címe például ez is: Vászonra festett varázslat. Mivel, mint mondja, számára varázslat az, „ami a kezéből kijön”..

Annak ellenére is, hogy már gyerekkora óta rajzol és fest, csodaként, varázslatként éli meg az alkotást. Bodó Károly és Topor András rajzszakköreiben kezdte el tanulgatni a rajzolás és festés tudományát. Aztán sok éves ki hagyás után a Debreceni Művészeti Akadémián végzett grafikusként, ahol Potyók Tamás tanítványa lehetett. „Az ő festőiskolájában találkoztunk és kötöttünk barátságot Both Teodórával” – aki nem csupán kísérletező kedvű festő, de a Képnézegető Galéria háziasszonya is. (A szervezési munkákban a Kortárs Szalon csapata segít be neki, mondja.)

Mostanában a víz megfestése foglalkoztatja Beri Valériát, aki egyébként változatlanul  szeret portrét, csendéletet, tájképeket festeni.

Beri Valéria tárlata a Bajcsy-Zsilinszky utcai Both-Dega Imbiszben található Képnézegető Galériában három héten át lesz látható.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Debreceni festő-tanárok képeit láthatjuk a Varjúvár Galériában

2017, március 22 - 09:22

A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium tanárai mutatják be legújabb kiállításuk keretén belül, milyen is az, amikor egy tanár az oktatás mellett az alkotásnak is komoly időt szentel. A Hajdú-Bihar megyei alkotó pedagógusok tárlatának megnyitóján március 22-én, szerdán 16 órától vehetünk részt a Kós Károly-gimnáziumban.

A kiállítást Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója nyitja meg. A kiállító alkotók között olyan neveket köszönhetünk, mint Rácz Imre, Zalaváry Éva vagy Cs. Horváth Judit. A képeket április 30-ig láthatjuk minden nap 10 és 18 óra között a Varjúvár Galériában (Hollós utca 3.).

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Debreceni alkotók képeit láthatják Karcagon, Váradon és Nyíregyházán

2017, március 22 - 08:41

Torok Sándor (1936-2006) már több mint egy évtizede nincs köztünk, ám képeivel mind a mai napig találkozhat a közönség. Ezúttal Karcagon, ahol a Györffy István Nagykun Múzeumban, ahol Prokai Gábor művészettörténész nyitja meg a művész tárlatát március 22-én, szerdán 16 órakor.

Torok Sándor festményének részlete

– Még az absztrakt művészettől idegenkedők is megéreznek valamit ebből a sajátos és gazdag belső világból, ami a művekben megtestesül. Erő, rend, fegyelem, egyensúly, lendület és dinamika együtt – ez tükröződik műveiben. Életének utolsó másfél évtizedében Debrecen város lakója volt – idézi fel Láng Eszter, Torok Sándor özvegye, hagyatékának őrzője, gondozója, aki maga is művész, író és festő.

Más területen alkot Oláh Tibor: nemrégiben a Belvárosi Galériában láthattuk a fotóművész visszatekintő tárlatát. Vasárnap délelőtt 11 órakor a nagyváradi Vármúzeumban nyílik meg a Lélek-jelen-lét (1967-2017) című kiállítás. Nincs messze, egy városnéző sétával összekötve jó hangulatú hétvégi program lehet a debrecenieknek kirándulást tenni a szomszédban. (Korábbi interjúnkat Oláh Tiborral itt olvashatják.)

Kovács Ágnes

Szintén fényképészként tevékenykedik Kovács Ágnes: a Debrecen-Nyíregyháza római katolikus egyházmegye sajtóreferenseként dolgozó újságíró-fotóriporter alkotásaiból Nyíregyházán nyílt kiállítás, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. Az időskori portrékból, őszi tájfotókból álló tárlat az elmúlás és az őszi természet képeivel abba az állapotba vezeti a figyelmes szemlélőt, melyben már nem kellenek szavak, elég egy összevillanás, még az sem kell: elég, ha vagy. A kiállítás címe: A csend szava. A fotókat április 8-ig láthatják az érdeklődők. Kedvcsinálónak itt egy szép videó Kovács Ágnes munkáiról.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Színes rongyhalmok és pompás útjelző táblák lepik el a Hal közt

2017, március 21 - 09:45

Gesztelyi Nagy Zsuzsanna BalkonIKON című kiállításának megnyitóján vehetünk részt a napokban a Hal Köz Galériában. Március 23-án, csütörtökön 18 órától nyitja meg a tárlatot Kónya Ábel, a Modem vezető kurátora. A kiállítás március 24. és április 29. között tekinthető meg a belvárosi galériában. A többszörösen díjnyertes festőnő képein olyan különlegességek jelennek meg, mint az útjelző táblák, mintás rongyhalmok vagy színes falak egyéni szemléletű ábrázolásmódja.

Gesztelyi Nagy Zsuzsa képének részlete

A színes alkotó 2004-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő- és művésztanári diplomáját szerezte meg. Első egyéni kiállításának helyszíne még ebben az évben Budapest volt, azóta már második ízben hozza el műveit a cívisvárosba. Csoportos kiállításokon műveit láthatták az érdeklődők többek között Olaszországban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is. Munkásságát 2014-ben Pro Urbe Díjjal, 2004-ben Kogart Díjjal jutalmazták.

Az alkotó további műveit itt tekintheti meg.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Külföldre is elvinné vidám képeit a debreceni művésznő, aki szájjal fest

2017, március 20 - 08:58

Egy igazán különleges kiállítás megnyitójára lettünk figyelmesek nemrégiben: fiatal alkotó szájjal festett színes, szerethető műveit láthattuk Debrecen belvárosában. Teveliné Szilágyi Anitából árad a pozitív energia és életszemlélet: bár mozgató- és érzőideg bénulással él, megtalálta hivatását és hitét, ami lendületesen hajtja őt előre. A kiállítás egyik célja az volt, hogy saját motomed mozgásterápiás készüléket vásárolhasson a befolyt támogatási összegből.

Sokan érdeklődtek az alkotó képei iránt első kiállítása alkalmával (Az alkotó a bal szélen ül)

Az alkotó, aki egyébként szociológia szakon tanul, arról mesélt nekünk, hogyan is készülnek a szájjal festett képek, és hogyan élte meg első önálló kiállítását.

Dehir.hu: Milyen visszajelzéseket kapott a Korlátok nélkül című tárlata kapcsán?

Teveliné Szilágyi Anita: Igazán jól sikerült a megnyitó, jó volt látni a képeimet a falakon. Igaz, nem volt tolongás, de sokan eljöttek. A kultúra iránt érdeklődő debreceniek látogattak el ide, és kaptam megrendeléseket is. Ezekből a képekből lett némi bevételem. A tornáztatógép, amit szeretnék megvásárolni, közel másfél millió forintba kerül, attól még messze vagyok. A látogatók adományokkal is igyekeztek segíteni, néhány ezer forint gyűlt így össze – én ennek is nagyon örülök. Az ország több pontjára tervezem elvinni a kiállítás anyagát.

Dehir.hu: Hogy zajlik az ön esetében egy kép megfestése?

Teveliné Szilágyi Anita: Nem egyszerű összeegyeztetni a tanulást és a festést, a vizsgák után több időt szeretnék szentelni az alkotásnak. Sok idő ugyanis, míg elkészítek egy képet, ám segít a kikapcsolódásban, akár négy órán át is. Egyedül szeretek lenni festés közben, nem szeretem, ha valaki folyton ott van a közelemben, hogy segítsen letekerni a kupakokat, lecserélni a festéket. Az anyukám szokott segíteni, ő nyitja ki a festékes szatyrot. Először is egy asztalnál ülve, a fölé hajolva ceruzával megrajzolom a képet. Matricafestéket használok, amit tubusban árulnak, különböző fejmérettel. A tubust a számba véve, a fejemet mozgatva festem ki a képeimet.

Van, aki kézzel sem túl ügyes a rajzolásban, Anitának ezt szájjal kell megoldania

Dehir.hu: Hogyan viszonyulnak az emberek ahhoz, hogy egy ilyen különleges módszerrel fest?

Teveliné Szilágyi Anita: A csoporttársaim szokták azt mondani, hogy ők még kézzel sem tudnának ilyet festeni, arra buzdítanak, hogy legyek büszke magamra, amiért ezt csinálom. Azt szoktam mondani, hogy Isten sugallta számomra azt, hogy ezzel foglalkozzam, ezért is örülök annyira, hogy rátaláltam.

Dehir.hu: Erős önben a hit, és az inspiráló szövegeket is kedveli. Mennyiben segít az alkotásban, az egészségi állapot elfogadásában a hit?

Teveliné Szilágyi Anita: A legfontosabb dolognak érzem az életemben, főleg az utóbbi egy évben erősödött ez meg bennem. Az egyetlen, aki elfogad olyannak, amilyen vagyok, az Isten, ez pedig sok erőt ad. Sok olyan élethelyzet van, amiből nehezen lehetne kilábalni – ilyen például a fogyatékosság ténye is –, ezekben segít a vallás. Egy olyan képem van, amire szövegesen felírtam azt, hogy „Soha ne add fel!”, talán ez a képeim fő üzenete. Szeretném szabadalmaztatni a képeimet, akkor további pozitív üzeneteket csempésznék beléjük. Már vannak ötleteim, de egyelőre még titok, mik azok.

Az alkotó a természetet is kedveli

Dehir.hu: Milyen jövőbeli tervei vannak?

Teveliné Szilágyi Anita: Komoly terveim vannak. Mivel le kell nyelvvizsgáznom a diplomaszerzéshez, a nyelvtanulás is előtérbe kerül. Külföldre szeretnék menni, ott szívesen bemutatnám a festési módszereimet a fogyatékkal élőknek, ők pedig cserébe taníthatnának engem angolra.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

A tenger titkaival ismerkedhetnek a debreceni fiatalok

2017, március 20 - 08:25

A Csodaceruza gyerekmagazin a flamand kormány magyarországi képviselete támogatásával 2016-ban pályázatot hirdetett A tenger titkai címmel. A pályázatra gyerekek írásait – meséket, történeteket – vártak. Közel 140 szöveg érkezett be. A legjobban sikerült történetekhez neves illusztrátorok – köztük két flamand illusztrátor – készítettek rajzokat. A válogatott anyagból egy izgalmas lapszámmal jelent meg a Csodaceruza.
A gyűjteményből különleges vándorkiállítás is készült, melyet ez alkalommal a debreceni Méliusz Könyvtárban láthatunk március 21-től április 8-ig.

A megnyitót a Méliusz Könyvtár első emeleti kerengőjében március 21-én 10 órakor  tartják, ezen köszöntőt mond Kovács Béla Lóránt igazgató és Gert Loosen, a DE Bölcsészettudományi Kar Néderlandisztika Tanszékének tanársegéde. A kiállítást Wittmann Ildikó, a Csodaceruza Magazin szerkesztője nyitja meg. Közreműködik Nagy Laura, a Benedek Általános Iskola 2. osztályos tanulója, az egyik mese szerzője.

A tárlathoz több program is kapcsolódik. A megnyitó napján 14 órakor Váradi Zoltán, a Természettár vezetője tart előadást Ismerkedés a tenger élővilágával címmel, a földszinti előadóteremben pedig Makleit László vetített képes előadásán vehet részt a közönség. Ennek a címe: A tenger világa lesz.

A kiállítás ideje alatt csoportos foglalkozásokra várják a szervezők a gyerekeket három témakörben. Csepp a tengerben címmel a víz világnapja kapcsán alsó tagozatosokat várnak, Sellő vagy kalóz címen mesés kézműves foglalkozást tartanak óvodásoknak és 1-2. osztályos tanulóknak, és lesz ismeretterjesztő társasjáték is: a TársasKaland óvodásoknak és kisiskolásoknak szól.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Huszadik századi üzenet: szoboszlói festőművész képeit nézegethetjük

2017, március 17 - 10:04

Március 22-én, szerdán 17 órai kezdettel nyílik Rácz György festőművész (1944-2008) emlékkiállítása XX. századi üzenet címmel a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u.1). Köszöntőt mond az eseményen Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, a kiállítást P. Szabó Ernő művészettörténész nyitja meg. Közreműködik a Madaras zenekar.

Rácz György alkotás közben (Fotó: Rácz György Baráti Kör)

A tárlat május 5-ig tekinthető meg, hétköznapokon 10-18 óráig. Április 19-én, szerdán 17.30-tól beszélgetést is hallgathatnak az érdeklődők Rácz György művészetéről.

Rácz György 1944-ben született Szarvason. Művészeti középiskolát végzett Budapesten és Szegeden, Ruzicskay György magántanítványa volt. 1970-ben került Hajdúszoboszlóra, 1978-tól rendszeresen kiállított. Több díjban is részesült pályája során: 1993-ban a Hajdú-Bihar megyei Őszi Tárlat különdíjat kapta meg; 1998-ban a debreceni Tavaszi Tárlaton díjazták. 1976 és ’83 között a Mata János Képzőművészeti Egyesület, az 1994-es alapítástól a Szoboszlói Műhely tagja volt. 1996-ban költözött a Bocskai u. 14. szám alatti műemléklakásba, ahol 2008-ban bekövetkezett haláláig élt és alkotott.

P. Szabó Ernő művészettörténész így jellemezte az alkotót: „Mintha a Viharsarok, vagy a Hortobágy kicserepesedett szikes földje lenne, Rácz György némelyik alkotásán olyan mélyen töredezett, olyan expresszív hatású a felület. Másokon fa, rozsdás fém, drótdarab jelenik meg, csupa olyan anyag, amely az alföldi tájhoz vagy épp a XX. század második felének Kelet-Európájához köthető, még akkor is, ha a képzőművészet hagyományos műfajainak a megújítása a hétköznapok világára utaló anyaghasználattal való gazdagítása az egyetemes művészetben több mint százéves folyamat. Egyébként éppen olyan szervesen kapcsolódnak egybe Rácz György művészetében az idő és a tér nagy összefüggéseire, a szűkebb térség minőségeire utaló mozzanatok, ahogyan általában is egyre fontosabb lesz a regionális érték szerepe a kontinenseken átívelő folyamatok formálásában.”

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Kalandozások a disznóólban Odüsszeusszal és Homérosszal

2017, március 14 - 08:16

Tavaszi lendületet vett a kulturális pezsgés a cívisvárosban. Az Élettudományi Galériában (Egyetem tér 1.) Tóth Dóra Az ecset hegyen túl című kiállítása nyílik március 18-án, szombaton 15 órától az Élettudományi Galériában. A tárlatot Győriné Mezei Ibolya tanár nyitja meg, az eseményen közreműködik a Soul Bandits Acoustic Cover Band és Fonogeri. A képeket április 7-ig tekinthetjük meg, naponta 8 és 20 óra között.

Az Elméleti Galériában Huba Mihály művészetébe nyerhetünk bepillantást új kiállításának keretén belül. Március 19-én, vasárnap 11 órától a DOTE Elméleti Galériában (Nagyerdei krt. 98.) Kerékgyártó Kálmán költő és Szekrényes István egyetemi tanársegéd nyitja meg a tárlatot. Gitáron közreműködik: Huba Mihály. Ez a tárlat szintén április 7-ig látogatható, naponta 8 és 20 óra között.

A Nagyerdei Víztoronyban szintén érdekes kulturális programokon vehetünk részt. A Debreceni Egyetemi Színház és a Kvazár koprodukciójában március 16-án, csütörtökön 18 órától színházi előadást láthatunk, ennek címe Kirké avagy kalandozások a disznóólban.

SZEREPLŐK – ALKOTÓK:

KIRKÉ – Pusztai Luca
HOMÉROSZ – Marczin I. Bence
ODÜSSZEUSZ – Somogyi Tibor
HERMÉSZ – Formanek Csaba

RENDEZŐ – Formanek Csaba

A belépés mindegyik rendezvényre díjtalan.

 

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Sikerül-e a fájdalmakon keresztül is megélni a tiszta szerelmet?

2017, március 13 - 08:32

A játékosok száma végtelen – Újabb játék kegyetlen lányoknak címmel nyílt meg Magyarósi Éva legújabb egyéni kiállítása a debreceni b24 Galériában. Az alkotó közös játékra invitálja a galériába ellátogató érdeklődőket. A kiállítás egy eddig kevéssé ismert oldaláról mutatja be az animációs filmjeivel elhíresült Magyarósi Évát. A tárlat törzsanyagát a művész nyolc, vegyes technikával készített nagyméretű képe alkotja, melyek a jelenleg egyre fontosabbá váló vissza a rajzhoz elvet követik.

Részlet Magyarósi Éva tárlatáról (Fotók: Áfra János)

A kiállítótérbe érkezve a látogató egy megépített szerelmi társasjáték terébe lép be, ezzel máris a játék részévé válik, amely három térben zajlik, a történet különböző útjait ismerhetjük meg a galéria különböző szobáiban. Szimbolikus képek, egy nagy könyv, festmények, gipszre rajzolt képek és animációs filmek segítségével kirajzolódik a cselekményszál. A forgatókönyv egy fontos egységéhez egy hanginstalláción keresztül jutunk el, itt ismerjük meg a három szereplőt is (Eva, Walter, Gabriel). Egy válságba jutott kapcsolat képei tárulnak elénk, a krízishelyzetet egy új szerelem felbukkanása teszi még kegyetlenebbé, de ezzel egyidejűleg érzékenységet és sebezhetőséget is közvetít. A történet szereplői közti „kegyetlen játék” célja egyértelmű, de kimenetele végig bizonytalan a befogadó számára: sikerül-e a fájdalmakon keresztül is megélni a tiszta szerelmet?

A tárlat elemeit első nekifutásra bonyolultnak tűnhetnek, nem adják vissza a művész által elgondoltakat, ám azoknak, akik készek rá, hogy hosszabb időt szánjanak a kiállítás megértésére, minden bizonnyal egy felejthetetlen élményben lesz részük. A magas színvonalú, elgondolkodtató tárlatnak van egy „sötét” hangulata, ami még jobban segíti a befogadót az elmélyülésben, abban, hogy ő maga is a történet részévé váljon, megélje azt.

Külön kiemelném a tárlat központi motívumait, a halott madarakat, értelmezhetjük őket a titkainknak is, ők a szimbolikus hordozók, és lehet, hogy ezért kell néha meghalniuk. A bemutatott történet is egy halott madártól indul el, ekkor találkozik a két főszereplő, innen bontakozik ki a kegyetlen társasjáték, melyben 25 leckén át jutunk el a célba.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Visszatekintés: 85 éves művész képeit láthatjuk Debrecenben

2017, március 11 - 08:43

A Sesztina Galériában Visszatekintés címmel nyílik meg Bogdándy György legújabb kiállítása március 12-én 14.30-tól – azon a napon, amelyen a Debreceni Tavaszi Tárlat is rajtol. A kiállítást Tamus István grafikusművész nyitja meg.

Művészet minden mennyiségben

Bogdándy György 85 éve született Debrecenben. Autodidakta művész, aki a második világháború után kirakatrendezőként, majd évtizedeken át orvosi műszerészként dolgozott. Mindeközben folyamatosan alkotott, részt vett a városi tárlatokon, számos művésztelep munkájában, és az utókor tanításáról sem feledkezett meg.

Részt vett a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Stúdió megalapításában, két évvel ezelőtt pedig, eddigi munkássága elismeréseként Csokonai-díjat ítéltek oda neki. A művész legszívesebben portrét fest: ismerősökről vagy épp saját magáról. Úgy tartja, a portréfestés a művészet egyik csúcsa, első díját is egy ilyen művel nyerte el több mint fél évszázaddal ezelőtt.

Március 12-én, vasárnap a 26. Tavaszi Tárlat is megnyitja a kapuit. A kiállításon mintegy 60 alkotás lesz látható, többek között plasztikák és táblaképek is. A zsűri 140 beadott pályaműből választotta ki a bemutatásra érdemes alkotásokat. Az ítészek szerint az idei kínálat igencsak változatos képet mutat.

- A posztimpresszionizmuson át a realista ábrázolásig szinte minden megjelenik. Egyértelműen kiemelkednek azok az egyéniségek, akik nem feltétlenül akarnak nagyon eredetiek lenni – mondta el Szemadám György zsűrielnök, Munkácsy Mihály-díjas festőművész.

Idén már 26. alkalommal rendezik meg a Tavaszi Tárlatot, ami a megye képzőművészeinek legjobb munkáit sorakoztatja fel. A szervezők műfajilag egységesebb és szélesebb merítésű kiállításra törekednek, ezért mostantól kétévenkénti váltásban mutatják majd be a festményeket, illetve a grafikákat és a fényképeket. Most a plasztikákon kívül táblaképeket is adhattak be az alkotók. Tamus István grafikusművész, a zsűri tagja hangsúlyozta: a nagyon régi, nemes műfajnak, melynek a középkori hagyományai egészen napjainkig terjednek, indokolt a szerepeltetése.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Józsán láthatjuk a Prima Primissima művésznő alkotásait

2017, március 10 - 11:09

Kitekintett Szűz Mária napkeletre címmel Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes, keramikus alkotásaiból nyílik kiállítás március 10-én, pénteken 17 órakor a Debreceni Művelődési Központ Józsai Közösségi Házában (Szentgyörgyfalvi u. 9.).

Petrás Mária művének részlete

A kiállítást Harangozó Imre tanár, néprajzkutató nyitja meg, majd a „Szeret vize martján” – A moldvai magyarok évszázadai címmel tart előadást. Az eseményen közreműködik Petrás Mária és a Guzsalyas Néptánccsoport.

Petrás Mária a moldvai csángók földjéről származik, alapfokú iskoláit is itt végezte, majd szakmunkásképzőben folytatta tanulmányait Hétfaluban.

1990-ben járt először Magyarországon egy csángó küldöttséggel. Rajzaira, festményeire hamar felfigyeltek, biztatták, hogy foglalkozzon képzőművészettel. 1991-ben beiratkozott a Magyar Iparművészeti Főiskolára, ahol 1995-ben diplomázott. Első kerámia kiállítása 1997-ben volt, azóta több, mint 90 helyen mutatták be műveit itthon és külföldön egyaránt. Figurális kerámiái, biblikus témájú domborművei egyedi stílusban készülnek, népművészeti motívumokkal átszőtt alkotásai meghittséget, líraiságot sugároznak.

Munkásságát 2013-ban Prima Primissima-, 2016-ban Magyar Örökség-díjjal jutalmazták.

Az alkotás mellett aktívan tevékenykedik csángó ügyeket szolgáló szervezetekben. Rendszeresen részt vesz kulturális rendezvényeken, ahol szülőföldje népdalait énekli. Megismerteti az anyaországgal a térben tőlünk távol levő, de szívünkhöz nagyon közel álló moldvai csángó vidék egyedi nyelvezetét és dallamvilágát. Hangját ma már Budapesttől New Yorkig nagyon sok helyen ismerik, számos rádiós és tévés felvételt is készített.

Petrás Mária kiállításának megnyitóján egy másik jeles személyiséget is köszönthetünk. Józsa vendége lesz Harangozó Imre néprajzkutató, aki rendszeresen jár a határon túli területek még meglévő kincsei nyomában, rögzíti a népemlékezetben őrzött dalokat, meséket, népi imádságokat, hogy megmaradjanak az utókor számára.

Petrás Mária művei és Harangozó Imre előadása március 10-én egy kicsit közelebb hozza hozzánk a távoli csángó vidéket. Az ott élő emberek szerény, tiszta lelkülete itt időzik nálunk egy hónapon át, hogy megcsodálhassuk az egyszerűségben élő nagyságot, a kerámiákba álmodott szentséget, a hétköznapokon túlmutató mindenséget.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Politikusok mosolyognak vissza ránk a Modem falairól – fotókkal

2017, március 9 - 13:35

A készülő kiállításon délelőtt rendhagyó tárlatvezetést tartott a művész és a kiállítás kurátora, Gulyás Gábor.

Ennyi drMáriás-képet egy helyen még nem állítottak ki

Máriás Béla három évtizede foglalkozik képzőművészettel. Az 1300 négyzetméteres területen minden eddiginél több művét ismerhetik meg a látogatók. Legismertebb műveiben történelmi szereplőket vagy éppen mai politikusokat mutat be a humor és a szatíra eszköztárával. A szombaton 17 órakor nyíló kiállítás a sajátos, kelet-európai diktatúrák kifigurázása miatt kapta a „Béke veled!” címet.

Galéria megnyitása (11 kép )

- Ezek a jellemzően diktatúrákban működő rendszerek mindig valamilyen béke érdekében harcoltak, mindig békét akartak, a békéért harcoltak, békeharcot folytattak és mindig háború lett a vége – magyarázta Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Ha leszáll az éj, képeket nézegethetnek a debreceniek

2017, március 9 - 08:37

A kortárs magyar kultúra meghatározó alakja drMáriás (1966), aki a képzőművészet, a zene, a szépirodalom és a műkritika terén az elmúlt három évtizedben egyaránt jelentős teljesítményt hozott létre. Az egykori Jugoszláviában, Újvidéken született, első önálló kiállítását is ott rendezte 1987-ben. 1986–1991 között a Belgrádi Művészeti Egyetemen végzett tanulmányokat. 1986-ban megalapította a Tudósok zenekart, a magyar underground azóta is működő, legendás együttesét. 1991 óta Budapesten él.

drMáriás

Különböző korszakaiban drMáriás más-más formában, de többnyire ugyanazt festi: az időről időre darabjaira hulló, esetenként rosszul összerakott világot. Azt, ami nem stimmel, ami nem illeszkedik, ami megkeseríti az életünket. Azt, aminek nem kellene feltétlenül így lennie. Ami a mi felelősségünk.

A Modemben március 11-én nyíló kiállítás fordított kronológia szerint kezdődik: az első termekben a közelmúlt művei láthatóak, aztán egyre régebbiek, a végén pedig a legújabb „csipkézett” munkák. Ezekkel drMáriás a nyolcvanas évek végi, kilencvenes évekbeli képeinek motívumvilágához tért vissza, de az egykori komor színek helyett immár élénk, rikító árnyalatokkal.

A Modem retrospektív tárlata a képzőművészeti alkotások mellett betekintést enged drMáriás zenei és szépirodalmi műveinek világába is.

Minderről ki mesélhetne a legautentikusabban elsőként, mintsem maga a művész? Március 11-én, a megnyitó éjszakáján 21 órától drMáriás kalauzolja végig a közönséget a Béke Veled! című kiállításán.

Belépés a kiállításra váltott jeggyel lehetséges!

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Kossuth-díjas debreceni festőművészre emlékeztek

2017, március 6 - 13:31

A megemlékezés a Holló László sétányon kezdődött, ahol megkoszorúzták a művész mellszobrát. Ezt követően a festő egykori lakóházában kialakított múzeumkertben folytatódott a tiszteletadás, ahol Fekete József, a Medgyessy Gimnázium intézményvezetője mondott beszédet.

Az igazgató kiemelte, Holló László az alföldi festészet kiemelkedő alakja volt a 20. században, ezért is fontos, hogy méltóképpen őrizzék az emlékét. A kertben felállított domborművet a festő barátai és utódai, a gimnázium tanárai és diákjai, valamint az önkormányzat képviselői is megkoszorúzták. A jubileumi évfordulóra egyébként a szülővárosában, Kiskunfélegyházán emlékévet hirdetnek és átadják a Holló László-díjat is.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen

A 130 éve született Holló Lászlóra emlékeznek Debrecenben

2017, március 3 - 14:21

Holló László grafikáiból nyílik kiállítás Debrecen szívében: a szokásos pénteki megnyitóktól eltérően hétfőn, március 6-án, 17 órától vehetünk részt az eseményen az Egri Borozó Borbarát Bár Galériában. A grafikákat a művész születésének 130. évfordulója tiszteletére állítják ki a városban.

Holló László grafikái

Holló László neve sok szállal kötődik Debrecenhez: a róla elnevezett sétányon az őt ábrázoló mellszobrát is láthatjuk. A Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjjal kitüntetett festő ugyanis 1914 és 1976 között a városunkban élt és alkotott, ez idő alatt pedig igen sokat tett a cívisváros kultúrájáért: közel 500 művét ajándékozta Debrecennek 1974-ben.

A kiállítás március 19-ig tekinthető meg az Egri Borozó Borbarát Bár Galériában.

Kategóriák: Kultúra, Debrecen


Névnap

2017, március 29 - 02:47, Aguszta

e-Magyarország pont

E-magyarország pont: 655

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.