Skip navigation

Raktári kérés menete

Raktárak

A Nagykönyvtár a közel félmillió könyvtári egységének nagy részét több különböző épületben tudjuk tárolni. Az Olvasóteremben az állományunkból csak egy kis ízelítőt tudunk nyújtani. Minden más, további könyvet ki kell kérni a raktárból.

Raktári kikérés menete

Kikérés papíron: nyomtatott kérőlappal

A nyomtatott kérőlap elérhető az olvasóteremben vagy a könyvtárunk honlapjáról letölthető elektronikusan. A papíron kitöltött kérőlapot az olvasóteremben a könyvtárosnak kell átadni, az elektronikusan kitöltött kérőlapot pedig e-mail csatolmányként a kolcsonzes@silver.drk.hu címre kell elküldeni.

A nyomtatott kérőlap egy dokumentumra vonatkozik, a jobb és bal oldalát is ki kell tölteni. A kérés teljesítése során a raktáros a jobb oldali Őrlap részt elhelyezi a raktárban a dokumentum helyén, míg a bal oldali Kérőlap részt a könyvvel együtt felhozza a kölcsönzés helyére, hogy a könyvtáros tudja, ki kérte a dokumentumot. Kötelező kitölteni a Jelzet, a Használja, a Szerző, cím és a Dátum részt. Folyóiratok esetében kitöltendő még a kötet, évfolyam. A kitöltés mindig olvasható írással történjék, a Jelzet részhez a katalógus Helyrajzi szám oszlopában levő jelzeteket mind fel kell tüntetni, amennyiben a könyvtár állományában több példány is van.

A kinyomtatott kérőlap elérhető az olvasóteremben vagy a könyvtár honlapjáról letölthető egy elektronikus változata.

A kitöltés során érdemes figyelni a Lelőhelyre is, ha a könyv az Olvasóteremben található és a Szabadpolc jelzettel kezdődik, nem kell kérőlapot kitölteni, hanem elég csak a könyvet megkeresni a Szabadpolcon.

Kikérés online

Az online katalógusban a keresés találatai közül kiválasztott dokumentumot a Részletek feliratra kattintva tekinthetik meg. A felugró ablakban megjelenik egy „Felkérem a raktárból” akciógomb. A raktári kikérést ezzel a gombbal lehet elindítani. Jelenleg öt raktárunkból lehet így könyvet felkérni, a szolgáltatást folyamatosan terjesztjük ki teljes raktári állományunkra. Amennyiben nem lehet online raktári kérést indítani, hagyományos módon (papírkérőlap kitöltésével vagy csatolt file-ként elküldve) lehet kikérni.

Raktári felkérés

Az online kikérés használatához érvényes könyvtári tagsággal kell rendelkezni és be kell jelentkezni. Az olvasó vonalkódjához a beiratkozásnál kapott olvasójegyen szereplő számsort írjuk be, a jelszó alapértelmezetten a születési hónap és a nap, tehát február 15 esetében 0215.

Bejelentkezés után a Raktári kérés elküldése gombra kell kattintani.

Természetesen el lehet végezni a bejelentkezést még a keresések elindítása előtt az online katalógus felületén a Bejelentkezés vagy az Olvasói adatok menüpontok alatt.

A könyv átvétele

Az online leadott raktári kikérés teljesítésének várható időpontjai: 9:30, 12:00 vagy 15:30, attól függően mikor került leadásra a kérés. A 15:30 után leadott kérések mindig a következő munkanapon teljesülnek. A Személyes olvasói profilon nyomon tudjuk követni a kérésünk útját (Új kérés, Keresés folyamatban, Átvehető).

Raktári kikérés menete