Ugrás a navigációra

Hírolvasó

Rózsakert Nap 2019. Rózsa napra hívjuk és várjuk a Dörgicsei Levendula Majorban

Debreceni programok - 5 óra 21 perc
2019. június 8.

Gyönyörködj a Dörgicsei Levendula Major rózsáiban! Június 8-án, a Rózsa nap alkalmából izgalmas programokkal várunk a Balatonnál.

Veszprém megye » Dörgicse
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Levendula Napok 2019 Dörgicse

Debreceni programok - 8 óra 44 perc
2019. június 15.

Szeretettel várunk mindenkit a Dörgicsei Levendula Majorban 2019. június 15-én és június 22-én. Aki személyesen is meg szeretné tapasztalni a virágzó levendulamezõk erejét, illatát, szépségét annak itt a helye. Idén két alkalommal tartanak levendula napot a Dörgicsei Majorban.

Veszprém megye » Dörgicse
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Szerb Antal tipikus könyvember volt

Könyves blog - 2019, május 21 - 16:00

Havasréti József monumentális munkája nagy műgonddal és lenyűgöző problémaérzékenységgel megírt olvasmányos pályakép és esszéisztikus életrajz. Részlet- és gondolatgazdag portré Szerb Antalról. Megismerhetjük Szerb életét és munkamódszerét, kedvenc olvasmányait és az őt foglalkoztató problémákat csakúgy, mint szerelmeit és házasságait, hétköznapi pénzgondjait és polgári foglalkozását. 

Havasráti József: Szerb Antal

Magvető Könyvkiadó, 2019, 669 oldal, 5999 HUF

 

Havasréti a hátteret és a korszakot is bemutatja, így képet kapunk az akkori irodalmi szcénáról és szellemi közegről, valamint a század első felének társadalomtörténetéről. A könyv hőse egyszerre a szellemes regényíró (a halhatatlan Utas és holdvilág szerzője), a szenvedélyes irodalmár (esszéi, irodalomtörténetei nemzedékek számára jelentenek beavatást az olvasás delejező misztériumába) és a zsidó gyökereit sohasem tagadó, hívő katolikus magyar polgár, aki halála pillanatáig hitt a megértés elemi lehetőségében és a magyar kultúra csodálatos, megtartó erejében. 

70 éve ölték meg a nyilasok Szerb Antalt

„Nem volt politikus alkatú író. Benseje egy életművész és egy remete állandó küzdőtere. Az idő azonban nem az életművésznek kedvezett, s így, mint valami szakadatlanul szorongó és riadozó új Erazmus, vált magatartása mégis politikaivá: egyetlen tiltakozás volt az embertelen korszellem ellen, mely végül is a leggonoszabb halálnemet küldte reá.

Havasréti József 1964-ben született Pécsen. Ma is ott él; a pécsi bölcsészkar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója.  

Olvass bele:  

Havasreti Jozsef Szerb Antal Reszlet 3 Konyves by konyvesblog on Scribd


A Református félóra e heti adásából

reformatus.hu Hír - 2019, május 21 - 14:51
Milyen a magyar reformátusok egysége? Milyen egy drog és alkoholmentes fesztivál? Miért kell a spirituális zenét kivinni az utcára? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ május 22-én, a Református félórában, a Kossuth Rádió hullámhosszán.

A Reformátusok Lapja e heti számából

reformatus.hu Hír - 2019, május 21 - 14:40
Milyen lesz a jövőre megjelenő új énekeskönyv? Hol ültették el a május 18-i egységnapra készülve az összetartozást jelképező tölgyfát? Hogyan találta meg családja a temesvári Margit nénit több ezernyi református között Debrecenben? A Reformátusok Lapja május 26-i számából megtudhatjuk!

Miről mesél Árvácska 2019-ben?

Könyves blog - 2019, május 21 - 14:06

Fotók: Véner Orsolya

Az Árvácskát rendesen elfelejtettem már, a bajszos író és a fiatal, számkivetett lány bonyolult kapcsolatáról tudtam, de valójában soha nem foglalkoztatott, pedig a #metoo utáni időszak nagyon sok fontos és provokatív kérdését teszi fel: mennyire lehet bárkit kiszolgáltatni az alkotásnak? Egyáltalán milyen tétje van annak, ha két ember egy hídon találkozik? Elmesélhetjük, és ezzel feláldozhatjuk valakinek az életét az irodalmi alkotásért? A Dollár Papa Gyermekei Móricz Zsigmond Árvácska című regényét adaptálta egy felkavaróan brutális előadásban. Nincs színpad, a nézők normális fényben három oldalról veszik körbe a játékteret, aminek az egyik sarkában a betegsége után visszatérő Kulka János ül egy félszakadt köntösben, az előtérben a főszereplő Simkó Katalin jelenik meg Árvácskaként meztelen kiszolgáltatottságában. Erős hatások, kontrasztok, remek Terhes Sándor, Stork Natasa és Török-Illyés Orsolya. A nézők a fényben néha elkapják a szemüket a családon belüli abúzusról, elnyomásról, de akkor meg kénytelenek a nézőtársaikat nézni. Mindenki kiszolgáltatott. Ördög Tamással, az előadás rendezőjével beszéltünk Móriczról, az adaptáció lehetőségeiről, alkotó és szöveg viszonyáról. Az Árvácskát legközelebb május 28-án lehet megnézni a Trafóban

A beszélgetést itt hallgathatod meg:

 

Az egész sztori iszonyú fura: Móricz Zsigmond 1936. szeptember 25-én találkozik az öngyilkosságra készülő Littkey Erzsébettel, Erzsikével a Ferencz József-hídon. Megmenti, magához veszi a lányt, aki mesélni kezd neki az életéről. Ahogy mondja az életét, úgy alakul Móricz fejében a történet a kiszolgáltatott lányról. Az egyik pillanatban a nagy író áll szemben egy lánnyal, akinek a története alkotássá kell váljon: 1500 oldalnyi jegyzetet ír a lány monológjaiból, amelyekből huszonnyolc novella készült. Mindenféle értékítélettől mentesen: irodalmi alapanyagként mindennél érdekesebb a Csibének becézett lány. Móricz rögtön darabvázlatot ír Pygmalion-eset címmel, utalva G.B. Shaw drámájára.

A kissé zavaros viszonyt Németh László írta le talán a legpontosabban, mert ő, egyszerre utalva Móricz és Csibe érzelmi és fizikai kapcsolatára, valamint az alkotó és alkotás kapcsolatára, azt emelte ki, hogy „Csibe-Árvácska-Erzsike Móricz Zsigmond utolsó költeménye”. Miközben Móricz maga mellé vette a lányt, egy olyan kapcsolatba vezette bele, ami számára elsősorban irodalmi témaként volt érdekes. Ahogy megváltoztatta Csibe életét, úgy lett egyre érdektelenebb számára a lány - hiszen megszűnt történetközlő múzsaként funkcionálni. Szóval Csibe nemcsak irodalmi anyagként, hanem a valóságban is Móricz alkotása volt.

Viszonyuk nehezen érthető, Móricz egy helyen azt mondja, hogy "Tegnap már azt figyeltem, hogy mintha kimerítettem volna a gyereket. Már untatott. De az a szerencse, hogy apaszerepet adott maga mellett. Szerelmes apa. Mily csodálatosan tudja kitárni a kis szíve minden pici megcsiklandozását. Én kielégíteni nem tudom. Nekem egy ölelkezés elég egy hétre, s őneki a teste, a vére számtalant kívánna egy éjszakán át..."

Az Árvácska című regény 1941-ben jelent meg, egy évre rá a Kelet népe szerkesztője azt írta,  hogy „soha még úgy könyv meg nem bukott, mint az Árvácska. Nem írnak róla, nem beszélnek róla, nem veszik meg. Az emberek ösztönszerűen érzik, mi az, amitől félni kell. Itt mindenki lelkiismerete nyugalmát félti: nem akar felelősségbe keveredni hitvány árvagyerekek sorsáért.” A Dollár Papa Gyermekei előadása viszont nagyon jó lett, pedig tényleg mindenki féltheti a lelkiismerete nyugalmát.


A hitéleti szakok elkötelezettje

DRHE - 2019, május 21 - 13:52
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Elment a lélekmentő

reformatus.hu Hír - 2019, május 21 - 13:07
Elhunyt L. Molnár István lelkipásztor, a református börtönmisszió vezetője, a Pestszentlőrinc Erzsébet-Bélatelepi Református Egyházközség lelkipásztora. 63 évet élt.

"Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv"

DRHE - 2019, május 21 - 09:02
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Közösségünk, összetartozásunk, életünk

reformatus.hu Hír - 2019, május 21 - 08:46
„Csak úgy lehetünk igazi reformátusok, ha valóban Krisztusra tekintünk és az életünkkel is hirdetjük, amire az evangélium tanít bennünket” – az egységnap résztvevőit arról kérdeztük, mi hozta el őket Debrecenbe és mit is jelent nekik reformátusságunk.

10 kötelező olvasmány, amit meg tudsz nézni színházban

Könyves blog - 2019, május 21 - 08:45

Forrás: Vígszínház/ Gordon Eszter

Akár könnyen, akár nehezen birkózik meg az ember a kötelező olvasmányokkal, érdemes utánajárni, hogy milyen adaptációi léteznek az adott könyvnek. Egy jó filmes vagy színházi feldolgozás ugyanis rengeteget segíthet abban, hogy megértsünk vagy egyenesen megszeressünk egy történetet (még annak ellenére is, hogy kötelező). A magyar színházakban szerencsére egy csomó ilyen előadás fut, ezek közül ajánlunk most tízet, amit szerintünk nem érdemes kihagyni. 

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk – Vígszínház

Molnár Ferenc kultikus regényének zenés feldolgozásában olyan alkotók vettek részt mint Dés László, Grecsó Krisztián vagy Geszti Péter. Az eredmény egy szuper előadás lett, amely új eszközökkel mutatja meg a fiataloknak, hogy mi mindent jelent a grund. A darabot Marton László rendezte, Bokát Medveczky Balázs, Nemecsek Ernőt Vecsei H. Miklós, Áts Ferit pedig Józan László alakítja. A zenés darabról szóló interjúnkat Grecsó Krisztiánnal ITT tudjátok elolvasni. 

Arany János: Toldi – Szkéné Színház

Arany János híres elbeszélő költeményét a Forte Társulat úgy vitte színre, hogy az előadás során a teljes mű szóról szóra elhangzik és közben mozgás, tánc, zene kíséretében elevenednek meg Toldi kalandjai a malomkőtől egészen a cseh vitézzel való találkozásig. A nemzetközi hírű színházi társulat a klasszikus darabot Dresch Mihály zenéjével kísérve mutatja be. A rendező és a koreográfus Horváth Csaba volt. 

Homérosz: Odüsszeia (Ithaka) – Katona József Színház

Odüsszeusz a héroszok hérosza, férfiideál, apa, férj, politikus, felfedező, filozófus, womanizer. Húsz éven keresztül vágyik Ithakába, de a legrövidebb útnál mindig jobban érdekli, hogy mi várja a szomszédos szigeten. Lehet-e a bolyongás életforma, vagy előbb-utóbb muszáj hazamenni? – teszi fel a kérdést a mű, amelyet Závada Pál és Szabó Székely Ármin írt az Odüsszeia alapján. A Székely Kriszta által rendezett előadásban Odüsszeuszt Nagy Ervin alakítja. 

Lev Tolsztoj: Anna Karenina – Madách Színház

A női nem erejének, szépségének és kiszolgáltatottságának eposza Tolsztoj regénye. Az Anna Karenina az író egyik legtökéletesebb alkotása, a szerelem, a szenvedély és a házasságtörés legizgalmasabb műve. Anna Karenina a világirodalom női hősei közül talán a legjelentősebb. A Madách Színház musicalje Kocsák Tibor zenéjével meséli el Tolsztoj történetét, melynek főszereplőjét Halas Adelaida/ Polyák Lilla játssza. Rendező: Szerednyei Béla. 

[...] Bővebben!


Körkép az egyetemi kutatásokról -- bibliográfia a K2 szakmai műhelynaphoz

OSZK Könyvtári Intézet - 2019, május 21 - 01:19

Körkép az egyetemi kutatásokról –  bibliográfia. A Könyvtártudományi Szakkönyvtár összeállítása
a Könyvtári Intézet által a Digitális tartalom, digitális szolgáltatás - K2 továbbképzési sorozat keretében szervezett szakmai műhelynaphoz

Válogatás a Könyvtártudomáányi Szakkönyvtár kölcsönözhető könyveiből és a szakcikkekből

Nyelv magyar
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

A találkozás kiváltsága

reformatus.hu Hír - 2019, május 20 - 18:07
„Szól az ima azért, hogy ébredés legyen közöttünk, és azért is, hogy ez a nap valóban az öröm és a hálaadás alkalma legyen” – a szombati egységnapon mi is ellátogattunk az imaláncra, hogy közösen fohászkodjunk.

Mi van, ha az emberiség mellett mindig is élt egy intelligens faj, csak nem vettük észre?

Könyves blog - 2019, május 20 - 13:00

Az Érkezés többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerzőjének régóta várt új novelláskötete kilenc történettel. 

Egy kereskedő megépíti a korai középkori Kairóban az első időgépet. Egy idegen tudós sokkoló felfedezést tesz, aminek a következményei nem csak a saját népére, hanem a valóság egészére érvényesek. Egy nő több mint húsz éven át viseli gondját egy mesterséges intelligenciának, ami digitális háziállatból végül igazi élőlénnyé fejlődik. A viktoriánus kori Angliában mechanikus gépek nevelik a gazdag elit újszülötteit. Egy modern felfedezés nem csak a tudomány, de a vallások alapjait is megkérdőjelezi. 

Ted Chiang: Kilégzés

Fordította: Ballai Mária, Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Huszár András, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Orosz Anna, Agave Könyvek, 2019, 336 oldal, 3680 HUF

 


Ted Chiang régóta várt második novelláskötete formabontó ötleteivel és emlékezetes szereplőivel ismét elemében mutatja be korunk legfontosabb tudományos-fantasztikus szerzőjét. A Kilégzés és más novellák egy lehengerlő és időtálló gyűjtemény, mely egyaránt keresi a választ a legfontosabb kérdésekre - mi az univerzum természete? mit jelent embernek lenni? -, és olyanokra, amikre soha nem gondolnánk. Minden egyes novella könnyed eleganciával bizonyítja, hogy az összetett és jól átgondolt sci-fi történetek még mindig nem érték el a műfaj legvégső határát, sőt: hosszabb idő óta talán most először lehetünk szemtanúi egy újfajta ábrázolás létrejöttének.

A könyvről szóló kritikánkban ezt írtuk:

Ted Chiang már az előző kötetével kiérdemelte a szuperlatívuszokat, a Kilégzés és más novellák pedig semmiben sem marad el attól. A kötet tele van elgondolkodtató és rétegzett történetekkel, amelyek kérdésfelvetései hosszú ideig az olvasóval maradnak. 

Most A Nagy Csend című novellába olvashattok bele, amelyet így jellemeztünk: 

A világűr felé fordul az emberiség A Nagy Csend című rövid novellában is, ahol az Arecibo Obszervatórium rádióteleszkópjával hallgatózunk az űrbe, hogy egy másik intelligens faj nyomaira bukkanjunk, miközben nem vesszük észre, hogy egy ilyen faj mindig is itt volt mellettünk a Földön, sőt beszélt hozzánk. Szomorkás példabeszéd ez az emberi nemtörődömségről és nagyravágyásról.

Ted Chiang Kilegzes Es Mas Novellak a Nagy Csend by konyvesblog on Scribd


Meghívó - Talentum zárókonferencia

reformatus.hu Hír - 2019, május 20 - 11:42
Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2019. június 04-én (kedd) Nyíregyházán az EFOP-2.2.14-17-2017-00009 számú "Talentum - Tehetséggondozó Gyermekvédelem" című projektünk keretében megrendezésre kerülő záró konferenciára.

Vadaspark gyereknap 2019. Várunk a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban

Debreceni programok - 2019, május 20 - 11:17
2019. május 25 - 26.

Ez a hétvége a gyerekekrõl szól! Mi kedvezményes belépõjegyekkel kedveskedünk a látogatóknak a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban.

Fejér megye » Pákozd
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Ed McDonald: Nincs ijesztőbb, mint az emberi természet sötét oldala

Könyves blog - 2019, május 20 - 11:00

Tavaly jelent meg az Éjszárny, idén a Hollóvér és még a nyáron pontot tesz a grimdark fantasy műfajának ünnepelt írója, Ed McDonald A holló jele trilógiájának végére. Főhőse, a megkeseredett fejvadász a Kárhozatba kalauzol el bennünket egy poszt-apok fantáziavilágban, ahol alvilági istenek és istentelen mágusok szövik a halandók életének fonalát. A gonoszság, az ármánykodás és a vulgaritás árnya borul e kies és terméketlen vidékre, ahol a reménytelenség még az olyan csapnivaló és esendő emberből is hőst képes faragni, mint Ryhalt Galharrow. Kardokról, sörről és az írásról faggattuk Ed McDonaldot, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre, és többek közt azt is elárulta, hogyan népesítette be a fantáziavilágát és mitől olyan megkeseredett a főhőse.  

Ed McDonald: Hollóvér

Fordította: Benkő Ferenc, Agave Könyvek, 2019, 384 oldal, 3980 HUF

 

Nagy szerepjátékos hírében állsz. Milyen típusú karaktert preferálsz: varázsló vagy kardforgató?

Nagy örömömre nemrég merülhettem bele egy szerepjátékba a barátaimmal. Mágikus képességekkel bíró lovaggal játszom: szerepem szerint én vagyok az, akit az ellenfél addig ütlegel, amíg a banda kinyírja az összes szörnyet. 

Milyen volt a gyerekkorod? Honnan ez a nagy szerelem a fantasy iránt? Ha jól tudom, már fiatalon történeteket írtál és képregényeket rajzoltál.

Meglehetősen békés gyerekkorom volt, amiért nagyon szerencsésnek érzem magam. Vidéken nőttem föl, és nem igazán tudom, honnan is jött ez a szerelem. Mintha mindig is ott lett volna a fejemben. Társasjátékokkal és videojátékokkal játszottam, minden filmet megnéztem és sokat olvastam. Rengeteg képregényt rajzoltam - egy ideig voltak ilyen irányú ambícióim. Végül mégis az írásnál maradtam.  

Éjszárnytól Hollóvérig - Kárhozaton innen és túl

Ed McDonald tavaly magyarul megjelent Éjszárnya komor és erőszakos világba kalauzol, amelyet elnyeléssel fenyeget a gonosz. Egy titokzatos szerkezet áll az emberek és a sötétség erői között. Egy félhivatalos szervezet „utolsó cserkésze" kezében pedig a titok, ami megválthat vagy a kárhozatba taszíthat. Mindkettőnek ára van. A folytatás a következményekről és a világépítésről regél, utolsó (Holló)vérig.

Ha jól tudom, történelmet tanultál az egyetemen. Ha mindig is az írás vonzott, miért nem az irodalomra esett a választásod?

Két okból is. Először is, a történelem mindig is az érdeklődési körömbe esett. Szeretem a történelmet. Másodszor, valami olyat szerettem volna elsajátítani, amely segíthet azoknak a történeteknek a megírásában, amelyek kikívánkoztak belőlem. Fiatalon nem gondoltam volna, hogy találkozhatok az egyetemen olyan irodalommal, amely felkelti majd az érdeklődésemet. A brit egyetemek fantasy kínálata meglehetősen szegényes. Ezért egyáltalán nem bánom, hogy végül a történelmet választottam. 

[...] Bővebben!


Oldalak

Feliratkozás Református Kollégium Nagykönyvtára hírolvasó csatornájára


Névnap

2019, május 22 - 20:34, Júlia,Rita

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.