Ugrás a navigációra

Hírolvasó

Egy év a segítség jegyében

reformatus.hu Hír - 2019, március 24 - 08:56
„Nincs olyan, amihez az ösztöndíjas nem ért, csak olyan, amit még nem tanult meg” – vallja Martin Vivien, a Petőfi Sándor-program egyik résztvevője. A felvidéki Léván dolgozó ifjú hölggyel a programról, a pályázat feltételeiről és az elmúlt időszak tapasztalatairól beszélgettünk.

Nagy Magyar Versek, költõi estek havonta a Várkert Bazárban

Debreceni programok - 2019, március 24 - 08:17
2019. április 10.

A Várkert Irodalom bemutatja a Nagy Magyar Versek, ENEMVÉ címû új irodalmi sorozatát, amely havonta költõi esttel varázsolja el nézõit: három ismert színész, egy népszerû zenész, mindig más szervezõ gondolat, összefûzõ ösvény.

Pest megye » Budapest » I. kerület
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Irodalmi programok Budapest 2019. Irodalmi- és költõi estekre hívjuk és várjuk a Várkert Bazárban

Debreceni programok - 2019, március 24 - 08:07
2019. április 10.

Irodalmi estek változatos témákban a Várkert Bazárban.

Pest megye » Budapest » I. kerület
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Podcast: Vitáris Iván Vitáris Ivánnal egzotikusságról és poszttraumákról

Könyves blog - 2019, március 23 - 15:37

Három év után jelentkezett új albummal az Ivan & The Parazol Exotic Post Traumatic címmel, amit itt lehet meghallgatni, és majd az Akváriumban lehet személyesen először átélni. A lemezmegjelenés előtt két héttel a Könyvesblog és a Ludwig Múzeum közös sorozatán, a Ludwig Lounge-on beszélgettünk Vitáris Ivánnal. A Ludwig Lounge rendhagyó beszélgetések sorozata írókkal, alkotókkal mindig másik kiállítás keretében,. Vitáris Ivánnal a Ludwig 30 éves születésnapját ünneplő pop-up kiállítás egyikében, a Megosztásban beszélgettünk egy tárlatvezetést követően.

Témáink:
- Johnny Cash-dalokat játszottak a gimiben, majd 1500 ember előtt a szalagavatón
- a megosztásról mint technológiai forradalomról
- piaci érvényesülésről és elvárásokról
- kulturális gátak a külföldi érvényesülésben
- 60-70-es évek hagyománya: mitől válik kortárssá a múlt?
- lemezfelvételtől a hallgatóig
- az analóg-mítosz szerepe
- az Exotic Post Traumaticra tett hatások David Bowie-tól az Arcic Monkeys-ig
- de végül azt is elárulja, kivel ülne le sakkozni Yoko Ono sakktáblájához

A Könyvesblog podcastje ezzel a beszélgetéssel tér vissza hivatalosan a Spotify-on, aki nem szeretne lemaradni a korábbiakról vagy későbbiekről, az kövesse szépen be. A podcast műsorainkba eddig a Röhrig Gézával, Nádasdy Ádámmal és Szécsi Noémivel folytatott beszélgetéseinket töltöttük fel, de innen nincs megállás.


A Johnny Cash-daloktól Los Angelesig: mirelitkultúráról, kulturális gátakról és a bennünk élő hagyományokról beszélgettünk az Ivan & The Parazol énekesével.

Magyar Örökség Díjjal ismerték el a Bethesda Gyermekkórház szolgálatát

reformatus.hu Hír - 2019, március 23 - 14:47
„Nem számítottunk ilyen elismerésre, ez a díj mégis összefoglalja másfél évszázadunkat, jelenkorunkat és a jövőbe vetett hitünket” – március 23-án, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében ismét hét kiemelkedő személyiségnek, illetve intézménynek adták át a Magyar Örökség Díjakat, köztük a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának.

Magyarként idegenben, egy közösségben

reformatus.hu Hír - 2019, március 22 - 23:00
„A diaszpórában lévő gyülekezetek minden kisebb és nagyobb megmozdulásukkal az egyes emberek lelki és szellemi megmaradását és fejlődését szolgálják” – mondja Némethné Scherman Piroska, aki a Kőrösi Csoma Sándor-program egyházi ösztöndíjasaként korábbi elképzeléseit valósíthatja meg a Hágai Magyar Református Gyülekezetben és a Zwollei Gyülekezetben.

Mars-expedíció másképp

reformatus.hu Hír - 2019, március 22 - 22:35
Szerda este startolt el a Károli Gáspár Református Egyetem RefCOO kutatóműhelyének Marslakók elnevezésű, tudomány-népszerűsítő sorozata a budapesti Átriumban, melyről az első vendéggel, Barabási Albert-László hálózatkutatóval és az est házigazdájával, Vecsei H. Miklós színművésszel beszélgettünk.

Saját szoba: A Pál utcai fiúk Nemecsek Ernő édesanyja élete végéig gyászolt

Könyves blog - 2019, március 22 - 13:00

Folytatódik Saját szoba című sorozatunk, melynek minden részében egy-egy klasszikus magyar vagy világirodalmi alkotás néma, mellőzött, semmibe vett vagy fókuszon kívül hagyott női szereplője szólal meg. Szerzőnk arra tesz kísérletet, hogy a kanonizáció miatt általában férfiaktól ismert nőképet, női perspektívát valamiképpen árnyalja. Eljátszik a gondolattal, hogy mi lett volna, ha ezek a nők hangot kapnak, és rávilágít, hogy egy történetnek hányféle nézőpontja és igazsága lehet. Édes AnnaKőmives Kelemenné, Ekhó,  Ágnes asszony,  AntigonéLéda, Lady WottonGrete, Piroska nagymamája, Ludas Matyi édesanyja, Natasa és Éva után most Nemecsek Ernő anyukájának gondolatait olvashatjátok. 

Az én kisfiam akkor is halott 

Egy éve, hogy a kisfiam halott. Egy éve, hogy nem tudok tükörbe nézni, mert őt látom, ha belepillantok, a tükörből ő mosolyog vissza sovány, szőke kis arcával.

Még mindig a Rákos utcában lakunk, a hármas szám alatt, abban a lakásban, ahol Ernőke meghalt. Árulni kezdtük a temetés után, mondtam a férjemnek, hogy el kell innen mennünk, hogy nem bírom nézni a betegágyat, az üres betegágyat, ha nem megyünk el, én esküszöm, utána halok. Senki nem akar ide költözni, senki nem akar olyan lakásba költözni, ahol meghalt egy kisfiú.

Különben rendesek ezek a gyerekek. Eljöttek ma is, az évfordulón, és néhanapján amúgy is meglátogatnak. Az Áts van a legtöbbet itt. Mindig újra elmondja, mi volt ott a tónál, hogy fürdették meg Ernőkét. Nem jó a lelkiismerete, istenigazából megviselte a fiam halála. Durva játék volt az, egyik se gondolta, hogy lehet következménye, de az, hogy Feri elmondta, micsoda bátor, egyenes gyerek volt az én kicsikém, az Andrissal nekünk borzasztó sokat segített.

[...] Bővebben!


Ilyen volt A Pál utcai fiúk tragédiája anyai szemszögből.

Októberben érkezik a Szólíts a neveden folytatása

Könyves blog - 2019, március 22 - 12:00

André Aciman tavaly decemberben jelentette be, hogy meg fogja írni a Szólíts a neveden folytatását. Twitteren tette közzé a hírt, hogy valójában már dolgozik is a történeten. Részleteket azonban akkor még nem árult el a második részről. Tegnap viszont a Farrar, Straus and Giroux kiadó jelentette be, hogy a folytatásra nem is kell olyan sokat várni, az új könyv Find me címmel már októberben megjelenik. A regény ott fogja felvenni a fonalat, ahol a korábbi történet véget ért. 

A fiúk önmagukkal, a szerelemmel és a szégyennel vívnak csatát

Kevés olyan regény van, ami annyira pontosan ragadja meg a mindent elsöprő vágyakozás és a viszonzatlanságtól való félelem elemi összetartozását, mint André Aciman könyve, amelynek filmváltozatát az idén három Oscarra is jelölték. A Szólíts a neveden a szerelem ellentmondásos érzéseinek megtapasztalásáról szól, és arról, hogyan olvadnak egymásba az én-határok egy igaz kapcsolatban a felnőtté válás küszöbén.

A folytatásban Aciman Elio apját, Samuelt fogja közelebbről bemutatni, aki éppen elvált és Firenzéből Rómába utazik, hogy meglátogassa fiát, akiből időközben tehetséges zongorista lett. A vonatúton azonban Samuel megismerkedik valakivel és a találkozás az egész életét alapjaiban változtatja meg. Elio hamarosan Párizsba költözik, ahol szintén egy szerelmi kalandban lesz része. Oliver pedig – akiből időközben egyetemi professzor és családos ember lett – hirtelen azon kezd gondolkodni, hogy vissza kéne térnie Európába.

Aciman azt nyilatkozta, hogy azok után, hogy megírta 2010-ben a Nyolc fehér éjszakát, 2017-ben az Enigma variációkat, majd a Szólíts a neveden Oscar-jelölt adaptációját, ráébredt, hogy még vissza szeretne térni Elio és Oliver történetéhez, és meg akarja nézni, mi lett velük évekkel később. Ezért írta meg végül a Find me-t. 

André Aciman: A vágy mindig, minden körülmények között küzdelem

Egy adaptáció akkor igazán jó, ha a könyv lelkét tükrözi - vallja André Aciman, aki szerint a Szólíts a neveden esetében ez igazán jól sikerült. Luca Guadagnino filmjével, amely a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában nyert Oscar-díjat, rendkívül elégedett, még azt sem bánja, hogy átírták a története végét.

„A Szólíts a neveden világa sosem hagyott el engem. Bár én hoztam létre a karaktereket és én voltam az életük írója, azt sosem gondoltam volna, hogy a végén még ők fognak megtanítani engem az intimitásra és a szerelemre, amit szerintem nem is ismertem, amíg papírra nem vetettem” – mondta egy interjúban.

Aciman új könyvének érkezése egyelőre nem jelenti azt, hogy újabb film is fog készülni. A Szólíts a neveden egyik sztárja Armie Hammer éppen a napokban nyilatkozta egy interjúban, hogy nem hisz benne, hogy egy újabb rész fel tudna érni az elsőhöz, szerinte a folytatás csak csalódást okozna. Mindennek ellenére azonban a rendező, Luca Guadagnino már többször beszélt arról, hogy őt érdekelné hova vezet Oliver és Elio története és még egy trilógiát is el tudna képzelni.

Forrás: Huffpost


Cameron Post történetének a középiskolai irodalomórákon lenne a helye

Könyves blog - 2019, március 22 - 10:45

Az U18 rovatban a 18 év alatti korosztálynak szóló könyveket mutatjuk be, teljesen vegyesen. Lesznek majd benne mesekönyvek, ifjúsági kötetek, és olyan regények is, melyeket a kiadók elsősorban nem biztos, hogy nekik szántak, de témájuk, érzékenységük miatt szerintünk ők is bátran olvashatják. Az első könyv pont ilyen: a Cameron Post rossz nevelése című kötet néhány hete egy tévéműsor miatt már a figyelem középpontjába került, most viszont Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő írását olvashatjátok arról, hogy szerinte ezt a könyvet miért kellene beemelni az órák anyagába.

A Cameron Post rossz nevelése című könyvet eléggé vártam már, nagyon örültem, amikor a futár beállított vele. Aztán kibontottam a csomagot, és csalódottan láttam, hogy a borítón egy amerikai színésznő arca van, a könyv pedig puha borítós, de baromi vastag. Nem szeretem, ha filmmel adnak el egy könyvet, és szeretem, ha a vastag könyveknek kemény a borítója. A sok ezer elolvasott könyv után szerintem hajlamos az ember „elsznobosodni” , és húzni a száját, ha nem elég jó érzés kézbe venni egy könyvet, vagy ha egy kiadó a könnyebb ellenállást és az olcsóbb marketingstratégiát választva ráhúzza egy film levetett gúnyáját a könyvre.

Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése

Fordította: Todero Anna, Athenaeum Kiadó, 2019, 440 oldal, 3999 HUF

 

A Cameron Post rossz nevelése így rögtön hátrányból indult. Napokig parkoltattam a nappaliban az asztalon, ahova azok a könyvek kerülnek, amikről tudom, hogy valamikor el akarom olvasni, de még nem jutottak oda, ahova a kiváltságos kevesek: az ágy melletti kisszekrény tetejére. Aztán egyik hétvégén egy nagy sóhajjal (és nyilván némi kötelességtudattól vezérelve, mert megígértem két nagyon helyes, „könyves-lánynak”, hogy elolvasom), kinyitottam a könyvet.

Ez a Cameron Post nevű lány pedig elkezdte mesélni a történetét. És onnantól nem volt menekvés. Tátott szájjal hallgattam, majd engedtem, hogy a kelet-montanai nyári melegtől szétizzadt karját lenyomja a torkomon, megragadja vele a szívemet, jól összeszorítsa, majd napokra úgy hagyja.

[...] Bővebben!


Kinek a zsebében van a világ legbefolyásosabb politikusa? Kinek a zsebében van a világ legbefolyásosabb politikusa?

Könyves blog - 2019, március 22 - 08:45

Jégmadár elsőosztályú női titkosügynök. Küldetése, hogy elcsábítson egy vagyonos és politikai körökben befolyásos férfit, majd elérje, hogy feleségül vegye. 

Anonymus: Fedőneve: Jégmadár

Fordította: Novák Gábor, 21. Század Kiadó, 2019, 334 oldal, 3490 HUF

 

2016 októberében az Egyesült Államokban már csak néhány hét van a választásokig. Grace Elliott újságíró forró nyomon jár: egy pornósztár hajlandó interjút adni arról, hogy azzal a férfival szűrte össze a levet, aki a következő amerikai elnök lehet.

Túl kényes téma: senki sem meri bolygatni. Még Grace főnöke sem, a piacvezető amerikai pletykalap kiadója. Grace Európában egy másik robbanásveszélyes sztorira bukkan. Ha nyilvánosságra hozza, ezzel eldöntheti az elnökválasztás kimenetelét, és egy újabb hidegháború veheti kezdetét.

A szerző korábban elismert újságíróként dolgozott, jelenleg híres író. Nem vállalhatta fel a nevét, hogy megvédje informátorait. A regény 2018 októberében jelent meg angolul, németül, és a magyar megjelenéssel csaknem egyidőben további tizenöt országban lát napvilágot.

Olvass bele: 

Fedoneve_Jegmadar_beleolvaso by on Scribd


Kémek, gyilkosság és a közelmúlt legnagyobb összeesküvése egy durva politikai thrillerben.

Magasra nő, mint a libánoni cédrus

reformatus.hu Hír - 2019, március 22 - 01:12
„Magasra nő, mint a libánoni cédrus" címmel, a Közel-keleti Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MECC), a libanoni egyházak, köztük a Magyarországi Református Egyház partneregyházai és a Taize-i közösség nemzetközi ökumenikus ifjúsági találkozót szervez március 22. és 26. között Bejrútban.

Megtalálni a hangot

reformatus.hu Hír - 2019, március 21 - 17:19
Ráksi Lajos, partiumi magyar református lelkész igyekszik mindenkit a maga „nyelvén" megszólítani, függetlenül attól mennyi idős, honnan származik vagy milyen kegyességi háttere van. A Kőrösi Csoma Sándor-program keretében jelenleg három badeni városban – Freiburgban, Karlsruheban és Mannheimben – végez gyülekezetszervezői munkát.

A mûvészet templomai: Caravaggio - vérrõl és lélekrõl

Debreceni programok - 2019, március 21 - 17:12
2019. március 30.

A látványos dokumentumfilm Michelangelo Merisi da Caravaggio pályáját mutatja be munkásságán és személyes küzdelmein keresztül, akinek nem csupán a mûvészetét, de az egész létét is a fény és az árnyék, a kontrasztok és az ellentmondások, az ihletett zsenialitás és a józanság váltakozása jellemezte.

Pest megye » Budapest » I. kerület
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Egyetlen csepp is segítség

reformatus.hu Hír - 2019, március 21 - 15:04
Közös egyszázalékos honlapot indított tizenegy magyarországi keresztény egyház, mellyel elsősorban a felekezetükhöz csak lazán kötődőket szeretnék meggyőzni: felajánlásaikból nagyon sok társadalmilag hasznos szolgálat valósulhat meg országszerte. A részletekről Fischl Vilmost, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkárát kérdeztük.

Három könyv a hulladékmentes élethez Három könyv a hulladékmentes élethez

Könyves blog - 2019, március 21 - 14:30

 

via GIPHY

Az utóbbi pár évben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ha az emberiség nem változtat az életmódján, az katasztrófákhoz fog vezetni. Például előbb vagy utóbb bele fogunk fulladni a saját szemetünkbe. Sok olyan környezeti probléma van, ami ellen egy átlagos ember alig tud tenni valamit, a hulladék-kérdés viszont éppen olyan terület, ahol mi is tudunk változtatni. Kipróbálhatjuk például a Zero Waste életmódot, amelynek lényege, hogy minimálisra csökkentjük a mindennapok során keletkező szemét mennyiségét. Most három olyan könyvet ajánlunk, amely segíthet eljutni a hulladékmentes élethez. 

Bea Johnson: Zero Waste otthon - Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet 

Bea Johnson: Zero waste otthon - Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Fordította: Molnár Kata, Tericum Kiadó, 2018, 372 oldal, 3970 HUF

 

Bea Johnson 2008 óta él Zero Waste, azaz hulladékmentes életet, és mindezt olyan sikeresen teszi, hogy mára már mindössze csak egy befőttes üvegnyi szemetet termel családjával évente. Könyvében bemutatja a tapasztalatait a témával kapcsolatban, és gyakorlati tippeket, kipróbált megoldásokat is mutat arra, hogy milyen módszerekkel (pl. újrahasznosítás, szelektálás, komposztálás) csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Elmondja azt is, milyen előnyökkel járhat számunkra a hulladékmentes életmód, tapasztalatai szerint például nemcsak időt és pénzt spórolhatunk meg a módszer által, de az étkezésünk is egészségesebb lehet, a dolgok birtoklása helyett pedig az élmények válhatnak az elsőszámú örömforrásainkká. 

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest - Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest

Lelkesedés - Tanulás - Szabadság, 2018, 276 oldal, 4590 HUF

 

Tóth Andi könyve azért lehet jó választás, mert kifejezetten a magyarországi viszonyokra specializálódott, a szerző egy saját tapasztalatán alapuló, gyakorlati kézikönyvet dolgozott ki. A kötet a hulladékminimalizálás előnyeit és történetét több szempontból is bemutatja, ráadásul kezdőknek, haladóknak és a szuperhaladóknak is ajánl tippeket. A gyakorlati megoldások hat területet fednek le: a szemlélet, a bevásárlás, a konyha, a fürdőszoba, a takarítás és a kert rendbentartásához is segítséget nyújt. Ráadásul az is kiderül, hogy a hulladékcsökkentést hogyan lehet megvalósítani egy többgyerekes családban, és hogy forintban pontosan mennyi megtakarítást hozhat mindez a családi kasszának. 

Tom Szaky: Hulladék-tudatosan 

Tom Szaky: Hulladék-tudatosan

Fordította: Hargittai Krisztina, Unio Mystica Kiadó, 2014, 175 oldal, 2700 HUF

 

Tom Szaky könyve abban motiválhat, hogy alapjaiban gondolkodjunk másként erről a témáról: magát a szemét fogalmát szeretné megszüntetni. A szerző egyébként fontos szakember az újrahasznosítás területén, TerraCycle nevű cégével évek óta azon dolgozik, hogy a mindennapi hulladékból újra nyersanyagforrás válhasson. A könyv alapvető koncepciója szerint a hulladék problémája valójában közgazdasági kérdés, hiszen ha kevesebb dolgot vásárolunk, vagy hosszabb távra tervezünk egy-egy termékkel, az lassíthatja a gazdaság növekedését. Tom Szaky tehát elsősorban nem a fogyasztás csökkentésében látja megoldást, hanem az újrahasznosításban és az újrafelhasználásban. Ehhez nyújt konkrét, gyakorlati tanácsokat könyvében. 


A Zero Waste életmóddal nemcsak a környezeten segíthetsz, hanem spórolhatsz is.

U18 - Új rovat a Könyvesblogon!

Könyves blog - 2019, március 21 - 12:50

Új rovat indul a Könyvesblogon, amely – ahogy a fejléc is mutatja – kimondottan a 18 év alattiakra fókuszál majd. Eddig is nagyon fontosnak tartottuk, hogy a gyerek- és az ifjúsági irodalom helyet és figyelmet kapjon az oldalon, de abban bízunk, hogy az új rovatban még több olyan könyvet be tudunk mutatni, melyeket mi is bátran a gyerekeink, ismerőseink kezébe adnánk.

Olvasói szempontból a gyerekirodalom speciális műfaj, hiszen évekig a felnőtt az, aki kiválasztja, miből olvas fel a gyerekének – részben tehát nekik szeretnénk segíteni. Egy idő után a könyvek kiválasztásában persze a kortársak szava lesz a döntő, de ettől függetlenül a tanárok, könyvtárasok is sokat tehetnek azért, hogy a gyerekek eligazodjanak az új kiadványok között – abban bízunk, hogy az U18 rovat ebben is segít majd.

A rovatban ugyanakkor nemcsak olyan könyveket fogunk bemutatni, melyek kimondottan a gyerekeket vagy a kamaszokat célozzák meg: terveink szerint olyan köteteket is beemelünk majd, melyeket bár a kiadójuk alapvetően a felnőtt olvasóközönségnek szánt, az adott kötet témája, érzékenysége miatt a fiatalabb olvasók is bátran a kezükbe vehetik.

Erősen hiszünk abban, hogy az olvasás megkedveltetésében rengeteget számít, hogy az adott könyv megpendítsen valamit az olvasójában. Abban pedig, hogy ez a korosztály valóban rákapjon az olvasásra, nagy szerepe van annak is, hogy olyan könyvek kerüljenek a kezük közé, melyek az ő problémáikról, kétségeikről, örömeikről is szólnak. Az ifjúsági irodalom ráadásul mintha minden más területnél érzékenyebben reagálna a minket körülvevő világra, és olyan témákat is beemel, melyektől a felnőttek gyakran még mindig ódzkodnak beszélni – Elekes Dóra például néhány éve a szülői alkoholizmusról írt egy fontos könyvet, Kalapos Éva az internetes zaklatás stációit jelenítette meg egy felkavaró regényben, Kolozsi László mesében fedte fel, hogyan éli meg egy gyerek az apa elvesztését, Wéber Anikó pedig az iskolai kirekesztés pszichológiáját villantotta fel egy kiskamasz szemszögéből. A külföldi szerzők közül rendszerint Patrick Ness vagy éppen John Green könyveit szokás kiemelni, de ide sorolható még például Emery Lord (aki a kamaszkori mentális betegségekről írt egy megrázó könyvet), Louise O'Neill (disztópiája pár éve a hét könyve volt nálunk, legutóbb pedig az áldozathibáztatásról szóló regénye jelent meg magyarul), vagy éppen Rosemarie Eichinger (az ő könyve a veszteség és a gyász témáját dolgozza fel egészen sajátos módon).

[...] Bővebben!


Vajon tényleg homoszexuális volt Albus Dumbledore?

Könyves blog - 2019, március 21 - 11:00

Kép forrása

Már lassan 12 éve annak, hogy J.K. Rowling először beszélt arról, hogy Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, a Roxfort igazgatója homoszexuális. A Harry Potter írója 2007 októberében kezdte híresztelni – nem sokkal azelőtt, hogy az utolsó rész, a Halál ereklyéi megjelent –, hogy a fehérszakállú, félholdas szemüvegű professzor kamaszkorában szerelmes volt barátjába és későbbi riválisába, Gellert Grindelwaldba.

Abban az időben Rowling nyilatkozatára vegyes reakciók érkeztek: néhányan örültek, hogy éppen Dumbledore, az egyik kulcsfontosságú szereplő képviseli az LMBT-közösséget. Mások azt gondolták, hogy elég furcsa, hogy Rowling épp az utolsó rész megjelenése előtt fed fel ilyen híreket, miközben magukban a könyvekben erre semmilyen utalást nem tett soha.

Közben eltelt tíz év, de Dumbledore szexualitásának kérdése még ma is sokakat foglalkoztat. Mert bár a könyvsorozat 2007-ben, a filmek pedig 2011-ben érkeztek el a befejezéshez, a Potter-univerzum még ma is tágul, és persze Dumbledore figurája is ott rejlik a kiegészítő könyvekben, illetve filmekben (Harry Potter és az elátkozott gyermek, Legendás állatok és megfigyelésük). És közben végig ott lebeg a kérdés: számít egyáltalán bármit is, hogy mit mond Rowling az igazgató identitásáról, ha a szövegekben mindez semmilyen szinten nem jelenik meg?

[...] Bővebben!


Oldalak

Feliratkozás Református Kollégium Nagykönyvtára hírolvasó csatornájára


Névnap

2019, március 25 - 08:23, Irén,Irisz

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.