Hírolvasó

Velünk az Isten – 2020. február 17.

Napi Ige - 6 óra 12 perc

„Ezután városról városra és faluról falura járt, és hirdette az Isten országának evangéliumát. Vele volt a tizenkettő és néhány asszony, akiket gonosz lelkektől szabadított meg, és betegségekből gyógyított meg: Mária, akit Magdalainak neveztek, akiből hét ördög ment ki, Johanna, Kúzának, Heródes egyik főemberének felesége, és Zsuzsanna, de sok más asszony is, akik vagyonukból támogatták őket.” (Lk 8,1-3)

A példázatokban történt tanítások és Jézus galileai munkásságának bevezetőjét fontos értesítésekkel szemlélteti Lukács evangélista. Jézus, Isten szolgálatában jár tanítványaival és ebben a szolgálatban nem a kor tudós és vezető beosztásban lévő papok vagy írástudók, hanem egyszerű férfiak és nők segítenek. Nyilván tiltakozás ez a férfiak és nők Izráelben szokásossá vált, egészségtelen megkülönböztetése ellen, amely Isten parancsolatainak téves értelmezésén alapszik. Ezek az asszonyok maguk is bizonyságai Jézus betegség és démoni erők fölötti hatalmának, hiszen valamennyiük betegségekkel kűzdöttek, de Jézus az egészségüket visszaadta. Ezen nőknek gyöngédsége különösen alkalmassá teszi őket a szolgálatra. Számomra feltűnő, hogy ott van, az ellenség szolgálatában álló tisztviselő, Kúza felesége is, Johanna. Nem lehetett könnyű felvállani abban az időben az ilyesmit, de Johanna megtalálja Jézusban nemcsak a hiteles szolgálattevőt, hanem az egyetlen utat, amely az örök életre vezethet. Ez az, amit egyetlen világi vezető sem tud megadni senkinek, bármennyire is befolyásolják sokszor a világ történéseit, csak azért, hogy az emberek robotként őket szolgálják. Ez adjon bátorságot ma nekünk, és ne a megalkuvás, ne a világnak való tetszés, hanem egyedül Krisztus legyen a miénk!

Ilonczai Zsombor,

Szárazberek

Végezzük a szeretet munkáját!

reformatus.hu Hír - 2020, február 17 - 18:38
A tavaszi ülésszak kezdetén ebben az esztendőben is közös elcsendesedésre hívták a parlamenti képviselőket a Hold utcai gyülekezetbe. Az alkalmon Bogárdi Szabó István püspök hirdette az igét.

Rekordösszegű támogatás gyűlt össze a damaszkuszi keresztyén iskolának

reformatus.hu Hír - 2020, február 17 - 17:41
A magyar református oktatási intézmények diákjai és pedagógusai minden eddiginél több, közel 20,3 millió forintot gyűjtöttek össze a Kárpát-medencei Református Oktatási Alapba. Az év végi jótékonysági akción összegyűlt adományokból és a Generális Konvent támogatásából megújulhat szíriai testvéregyházunk damaszkuszi általános iskolája.

Könyvtári vezetési ismeretek - akkr. képzés

OSZK Könyvtári Intézet - 2020, február 17 - 14:00

A Könyvtári Intézet 2020 tavaszára meghirdeti 120 órás engedélyezett továbbképzési programját Könyvtári vezetési ismeretek (32/120/Kvtár/2015; 2031/2016/KOZGYUJT) címmel. A képzés elvégzésével teljesíthető a könyvtár vezetésével megbízott magasabb vezető számára a 150/1992. (XI. 20.) kormányrendelet 6/G. § (1) bekezdésében előírt képzési kötelezettség*.

A tanfolyam időpontja:  2020. március 31., április 1., 2., 3., 14., 15., 16., 17., 27., 28., 29., 30., május 11., 12., 13., 14.

Jelentkezési határidő: 2020. március 17.

Nyelv magyar
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Velünk az Isten – 2020. február 16.

Napi Ige - 2020, február 17 - 13:45

“Jézus ezt mondta: Egy hitelezőnek volt két adósa: az egyik ötszáz dénárral tartozott, a másik ötvennel.” (Lk 7,41)

Az az igazság, hogy adósok vagyunk mind. A vádaskodás, a mentegetőzés, a magyarázkodás pedig nemhogy csökkenti, hanem növeli az adósságunkat. Mire indít engem az, ha ezt tudom?

Mindenekelőtt őszinte bocsánatkéréssel adósságom rendezését kérem. Jézus mindent fizetett. No, de hogyan tovább? Van tovább? Ha nincs, „akkor hogyan menekülünk meg mi, ha nem törődünk ilyen nagy üdvösséggel, amelyet az Úr hirdetett először?” (Zsid 2,3)

Ha valóban komolyan veszem azt, hogy adósságom rendezve van, akkor:

1. Szárnyalok – a szabadságom felelősségteljes tulajdonosa vagyok
  2. Hálából életemet az Úrnak szentelem, Ő lesz az első helyen
  3. Az emberekre nem úgy tekintek, mint az ebédemre, hanem mint Isten által teremtett személyekre, esetleg testvéreimre
  4. Nem ítélkezem, nem én választom el a juhokat a kecskéktől. Nekem nem kell találnom embereket, akikhez képest én jó vagyok. Nincs szükségem erre.
  5. S jön a dugulás-elhárítás, Isten kegyelme nem ragadhat le nálam.

Ma kinek kell megbocsátanod?

Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Diákotthon a közösségért Székelyföld szívében

reformatus.hu Hír - 2020, február 17 - 12:35
Különleges közösség éli mindennapjait Székelyudvarhely szívében. A II. Rákóczi Ferenc utca épületei közé simulva a Református Diákotthon Alapítvány kollégiuma lassan harminc éve fogadja be a Székelyföld minden szegletéből érkező középiskolásokat.

Hárommillió forint az ökumenizmus támogatására

reformatus.hu Hír - 2020, február 17 - 10:30
Négy pályázatot írt ki a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány: összesen csaknem hárommillió forinttal segíti a felekezettudomány művelését, valamint a hazai történeti felekezetek jobb megismerését és közeledését.

Önkéntes szervezőket várnak Grazba

reformatus.hu Hír - 2020, február 15 - 19:39
Fiatal segítők (stewardok) jelentkezését várják az idei év kiemelkedő protestáns eseményére, a Graz városában július 3. és 5. között meghirdetett egyházi napokra.

A felelősséggel élni kell!

reformatus.hu Hír - 2020, február 15 - 17:57
„Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon (Lk 12,48)" – vallja Édes Árpád, a kiskunhalasi gyülekezet vezető lelkipásztora. A Kossuth Rádió február 16-án, vasárnap délelőtt 10 órakor a kiskunhalasi református templomból közvetít istentiszteletet.

Velünk az Isten – 2020. február 15.

Napi Ige - 2020, február 15 - 10:14

“Amikor az Úr meglátta az asszonyt, megszánta, és így szólt hozzá: Ne sírj!  Azután odalépett, és megérintette a koporsót. Akik vitték, megálltak, ő pedig így szólt: Ifjú, neked mondom, kelj fel!  Erre felült a halott, és elkezdett beszélni; Jézus pedig átadta az anyjának.  Félelem fogta el mindnyájukat, dicsőítették az Istent, és ezt mondták: Nagy próféta támadt közöttünk, és meglátogatta Isten az ő népét. “ (Lk 7, 13-16)

Egy különleges történet áll ma előttünk, ami nem mindennapi. Jézus újra csodát tesz. Új életet kap a naini ifjú. Jézus csodálatosan működik az emberek életében. Életek változnak meg, sőt a történetbe nemcsak egy élet, hanem egy család élete lesz innentől kezdve más. Igénk aktualitása abban áll, hogy ma Jézus igy add új lehetőséget és egy szebb életre. Az özvegyasszony életébe nem várt dolog történt. Ennek a következménye az volt, hogy az ott lévő közösség áldotta az Urat. Jó lenne, hogy mi is ma ezt az áldott orvost meglássuk, aki közelit felénk, ahogy a 446-os dicséretünkbe is hangzik:

„Az áldott orvos közeleg,

A drága főpap, Jézus.

Szava szívünk enyhíti meg,

Egyetlen üdvünk Jézus.”

Ő jön ma felénk, halld meg őt és engedd őt be még ma a te életedbe. Ámen!

Kaszaniczki Csongor,

Erdőd

Velünk az Isten – 2020. február 14.

Napi Ige - 2020, február 14 - 16:28

“Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.” (Lk 6,45)

Balentin nap van, vagy Valentin? Esetleg Bálint? Igazából teljesen mindegy, a kierőszakolt “szeretet” nem szeretet, és mondani sokmindent lehet. A szavak sokszor hazugok, mert nem szereretből fakladnak, mert mérgezett világban s kapcsolatok között élünk folyamatosan.
Annyi keresztyénnek vélt szokást, hagyományt, ünnepet tartunk hogy már már az ember elvesz a részletekben. Az okosok azt mondják, már a pogány Rómában is ünnepeltek valami hasonlót mint a szerelmesek napja, ami mostanság azért esik február 14.-re mert ezen a napon végezték ki Bálint püspököt, aki szerelmes levelet hagyott a börtönőre lányának akit korábban vakságából meggyógyított s akibe a történet szerint beleszeretett.
No szegény Bálint meghalt mielőtt szerelmük szárbaszökkent és beteljesedett volna. A be nem teljesedett szerelem napja így Valentin nap mikor szív alakú lufikat, meg más használhatatlan csecsebecséket adnak egymásnak a szerelmesek. Az ünnep felfújása csak “biznisz”. De nem mondom, hogy ne tedd. Ragadj meg minden lehetőséget, hogy elmond szerelmednek mennyire fontos neked. Okozz örömet párodnak, ha elvárja és lepd meg, hogyha nem. Mondj neki szép szavakat, vidd el vacsorázni, szeresd!
Azt tanácsomom az év mind a 365-366 napján szeresd s mond meg neki mit érzel. Igazából azt szeretném ha szeretnél, ha szeretnél valakit szerelemmel, férfiak perszte nőt és nők férfit (még ha liberális körökben ez maradiság és megbotrábkoztató, vagy félelemkeltő) és szeress, szeress minden embert még a liberálisokat is, mert nem tudják mit cselekszenek. Szeress minden embert, mert Jézus Szeretet.

“Az se lenne rossz, ha Istenfelé ajkadról folyton folyvást dícséret szálna,
Mert azt jelenthetné hogy szíved csordultig van telve szeretettel iránta.”

Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Merünk válaszolni?

reformatus.hu Hír - 2020, február 13 - 22:45
Intimitás, szexualitás, önmegtartóztatás, elfojtás – fogalmak, melyekről még ma sem beszélünk elég hangsúlyosan, miközben rengeteg ezekkel kapcsolatos kérdés szövi át életünket. A Házasság Hete alkalmából ilyen és ezekhez hasonló témákról beszélgettünk Tapolyai Emőke szexuálterapeutával és Ablonczy Áron református lelkipásztorral.

<strong>Harminch&aacute;rom &eacute;ve

Könyvkultúra magazin - 2020, február 13 - 15:52
Harminchárom éve alatt mindössze három könyvet írt, az elsőért mindjárt megkapta a John Llewellyn Rhys-díjat, ami az Egyesült Királyság második legnagyobb irodalmi kitüntetése. Peter Marshallal Krisztusi korban végzett a polio. Első regénye a Two Lives című önéletrajzi ihletésű mű, melyben saját hányatott, halálos kórral sújtott életéről ír, magyar nyelven sajnos nem jelent meg, azonban az ezt követő Tomboló Hold és a Nincs helyed a temetőben szerencsére igen. Peter Marshall bátor író volt, aki művein keresztül nézett szembe tragikus sorsával.

Sokat firtatott kérdések
Peter Marshallt tizennyolc éves korában diagnosztizálták polioval, azaz járványos gyermekbénulással, mely viszonylag gyors lefolyású, halálos kimenetelű kór. Two Lives című művében e két élet, a betegség előtti és utáni életét mutatja be, bátran feltéve a megválaszolhatatlan, filozofikus kérdéseket élet és halál mibenlétéről, senki felett pálcát nem törve, csupán elgondolkodtatva az olvasót. Műveinek legfőbb erőssége a logikus gondolatvezetés és a rendkívül kifejező, olykor szándékosan rapszodikus, romantikusból a vulgaritásba átforduló kifejezésmódja. Éles és részletes megvilágításba helyezi mondanivalóját, amitől a sokat koptatott kérdésfelvetések is képesek új mélységben tetszelegni.

Ragályos szerelem
A Tomboló Hold című, második művében is visszaköszön a polio: szereplői két eltérő társadalmi szintet képviselőnek, a két ifjú főszereplőt a vírus hozza össze, majd választja el. A két szálon futó történetet végig kíséri az egyedi és keserédes szerelem, melynek végkifejlete törvényszerű: a könyv utolsó gondolatai már a kilátástalanságról és a megbicsakló reményről szólnak.
A Tomboló Hold kis terjedelme ellenére rengeteget ad, hiszen önéletrajzi ihletettsége ellenére örök kérdéseket feszeget sorsról, a boldogság mibenlétéről és az elkerülhetetlen végről. A könyvet ugyan megfilmesítették, mely azonban sem sikerben, sem értékében nem tudta megközelíteni az azonos címet viselő alapművet.

Nincs helyed a temetőben
Harmadik, utolsó regénye, Nincs helyed a temetőben sokkal összetettebb történet, ami az ilyen jellegű művekhez képest komoly csavarokat is tartogat számunkra. A főszereplő ezúttal is egy beteg ember, akinek életét három korszakra bontva ismerhetjük meg. A gyermekkor, a fiatalkor és az időskor közül egyik sem tekinthető boldognak, a keserűség és a tragédia narratívája ezúttal a vallással és társadalommal való szembeszegülés és küzdelem. A főszereplő ugyanúgy lázad a saját, nem Önmaga által választott sorsa, mint a szinte kőbevésett kispolgári gondolatok és normák ellen.
Peter Marshall saját tragédiája tehát minden művében megjelenik, azonban más-más köntösben, így próbálva egyetemes megvilágításba helyezni saját, kényszerűség szülte életfilozófiáját.
Marshall az egyik könyvét Dianának ajánlja. Mi mindegyiket ajánljuk mindenkinek.

Vigyük Isten elé hálaadásunkat!

reformatus.hu Hír - 2020, február 13 - 13:52
Marosvásárhelyen tartjuk a Magyar Református Egység napját május 22-én, pénteken és 23-án, szombaton. A program részleteiről is egyeztetett a Magyar Református Egyház Generális Konventjének Elnöksége februári ülésén Szekszárdon.

Se harang, se harag

reformatus.hu Hír - 2020, február 13 - 12:03
Szándékos gyújtogatás miatt égett le Héderfája református haranglábja. Az erdélyi település gyülekezete a tűz utáni vasárnapi istentiszteleten, a szinte még füstölő romok felett megállva úgy döntött: a régivel megegyező haranglábat épít. A helyszínen jártunk, hogy megtudjuk, mi történt és mit éreznek a helyiek a tűzeset után. Nem haragszanak, nagyon megrendültek, de bíznak Istenben.

Velünk az Isten – 2020. február 13.

Napi Ige - 2020, február 13 - 07:53

“És amint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképen cselekedjetek.” (Lk 6,31)

Elvárásaink vannak embertársaink iránt. Azt akarjuk, hogy megbecsüljenek és szeressenek. Nekünk mintha magától érthetően kijárna mások részéről a köztisztelet. Közben mi mit, vagy mit nem teszünk? Közhely számba megy, de sajnos igaz. elidegenedünk egymástól, önzőkké lettünk, csak az önös érdek hajt előre bennünket, mintha kihalt volna belőlünk a Krisztus-szerűség. Ha valamikor, akkor ma hangsúlyosan szükségünk van mindarra, amit Jézus a Hegyi beszédben követelményként állít elénk az embernek az ember iránt tanúsított magatartása javítása érdekében. Ebben az Igében Krisztus mintha a legkevesebbet kérné tőlünk: csak annyit tégy a te felebarátoddal, amennyit elvárnál tőle , vagy amit szeretnél megkapni tőle. Kevésnek tűnik és mégis oly nehéz, mert először várunk és annak függvényében cselekszünk, amit vagy amennyit kaptunk. Nem szeretünk kezdeményezők lenni, vagy ha előbb cselekszünk is, azonnal elismerést  várunk mindazért, amit megtettünk. Ez az első mérföldkő: legyalább annyit tenni, amennyit elvárunk másoktól. A második és a következő mérföldet még nehezebb megtenni: “Szeresd ellenségedet, áldd azokat, akik téged átkoznak”. Kérdezed, hogy megéri-e? Mit kapsz te a te jóságodért? Mindig te légy  az áldozat? Nem kacagnak.-e ki a “modernek”, hogy ilyenekkkel foglalkozom?  A mai társadalom azt követeli, hogy harcoljak, küzdjek, legyek valaki akár a mások bőrén is. Nekem ne mondja senki, hogy…. Jézus nem mondott le rólad. Azt akarja, ha van javítani valód, ne halogasd megtenni. Nézz mindig önmagadba, ismerd el, másokban, ha önmagad keresed, feltalálod a te Isten-képüségedet. Ámen. Fodor Lajos

Imával a vírus ellen

reformatus.hu Hír - 2020, február 12 - 23:08
Imaközösségre hívja a gyülekezeteket Vuhani Egyházak Pásztorainak Egyesült Imacsoportja. A január óta tomboló koronavírus rég nem látott pánikot okozott világszerte. A betegségről Dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

<strong>Az 1997-ben Z&uuml;richben

Könyvkultúra magazin - 2020, február 12 - 17:57
Az 1997-ben Zürichben elhangzott előadásai könyv alakba öntött, Légi háború és irodalom című változatait olvashatjuk W. G. Sebald német író, tudóstól. A téma: a Németországot világháborúban légitámadások során elszenvedett veszteségek, illetve a trauma utáni szellemi vákuum, miszerint, hogy lehetett az, hogy a második világháborús nemzeti traumát a németek évtizedekig, sőt tulajdonképpen fontos részeiben csak a kilencvenes években dolgozták fel. Sebald esszéje valójában még ennél is többet állít, mégpedig azt, hogy a történelem e szakaszát illetően a németek „vakok és hagyománytalanok”

Súlyos szembenézés
Az 1944-es születésű Winfried Georg Sebald halála évében, mintegy végső örökségként hagyta az utókorra a Légi háború és irodalom – A rombolás természetrajza című esszékötetét, melyben súlyos szembenézésre, önvizsgálatra hívja ki nemzetét. A kötetből sajnos nem derül ki, hogy Sebald Zürichben 1997-ben elmondott előadásai, melyek a könyv alapját jelentik, milyen hatást váltottak ki akkor a hallgatóság vagy a szakma, netán a sajtó körében, de az biztos, hogy ez a könyv lényeges lemeztelenítése egy több, mint fél évszázada hurcolt nemzeti traumának. (A könyv Magyarországon 2014-ben került a boltok polcaira.)
A szerző persze több olyan adatot, megállapítást közöl kiadványában, melyet sokan ismertek, ismerhettek, mégis így együtt legalább olyan súlyt képviseltek, mint egy óriási bomba. Sebal a német irodalmi kultúrát a második világháborúban Németországot ért légitámadások traumájának feldolgozása szempontjából elemzi.

A németek hallgassanak
A bombázásokról többek között leírja, hogy „egyedül a brit Royal Air Force négyszázezer bevetés során, egymillió tonna bombát dobott le az ellenséges területre”, mely „mintegy hatszázezer polgári személy halálát követelte Németországban”. A tanulmány kitér a légibombázásoktól sújtott német nagyvárosok sorsára, s leírja, hogy azokat gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé.
A szerző úgy véli, hogy az írók, költők, publicisták sokat tehettek volna a trauma feldolgozásáért, de mint írja: „…a német írók háború utáni produktumait többszörösen is felemás vagy hamis tudat határozta meg…”, de megjegyzi azt is, hogy az ide vonatkozó német történelemkönyvek is csak általánosításokba és homályos megállapításokba bocsátkoztak.
Érdekességként említi, hogy egyedül Heinrich Böll Az angyal hallgat című ide vonatkozó regénye írta le pontosan és irodalmi mértékkel mérve is magas színvonalon a németek ért háborús pusztítás apokalipszisét, de félve a sokktól, az íróval való megegyezésre alapozva csak 1992-ben (!) adták a német olvasók kezébe a regényt.
A téma körüli feltűnő csend kapcsán leszögezi, hogy az ország újjáépítése során általánossá vált az a szellemi vonulat, hogy a németek hallgassanak arról, ami velük a háborúban történt, az irodalom szereplői pedig egyenesen tartózkodtak a pusztítás említéséről, részleteinek ábrázolásától, de még a történelmi elbeszélések is hiányoznak e korszakról.

Hullák az alapokban
Sebald esszéjének fő vonala a pusztítás, a veszteség, a legyőzöttség, a halál, a romba dőlt országkép adta pokoli fájdalmából kialakult nemzetpszichózis és az ezt feldolgozni nem tudó német szellemiség kapcsolata.
Különös megállapítás Sebald részéről, hogy az évtizedeken át traumatizált és az (ön)elemzéstől eltiltott németeket az újjáépítés világraszólóan kimagasló feladatvégzésének záloga a kollektív tudatkiesés volt. Ennek egészen költői megfogalmazását így újrázza a német szerző: „[Az újjáépítés] Katalizátora pedig egy teljes egészében immateriális dimenzió, a pszcihés energiának az a mindmáig el nem apadó árama, ami az államunk alapjaiba befalazott hullák közösen őrzött titkából ered, és ami a németeket a háborút követő években szorosabban kötötte és köti még ma is egymáshoz…”

Oldalak

Feliratkozás Református Kollégium Nagykönyvtára hírolvasó csatornájára