Ugrás a navigációra

Hírolvasó

Megjelent a 3K legújabb száma

OSZK Könyvtári Intézet - 5 óra 40 perc

A 3K 2019. augusztusi számának tartalma:

Szerkesztői előszó

Nyelv magyar
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Karácsonyi magány

reformatus.hu Hír - 5 óra 58 perc
„Nagyon nehéz lehet, bármilyen okból is, egyedül tölteni a karácsonyt, de tudjuk mindannyian, hogy közösségben, családban, hangos ünneplésben is át lehet élni a meg nem értettséget, elutasítottságot, elidegenedést." Némethné Sz. Tóth Ildikó adventi írásában arra emlékeztet: Isten tud az emberi magányról, és velünk akar lenni.

2019 legjobb könyvei 10-1.

Könyves blog - 2019, december 13 - 17:07

Az év vége egyik legszórakoztatóbb tevékenysége a listázás, amikor sorra vesszük, mit szerettünk idén, mi hagyta bennünk a legmélyebb nyomot, melyik könyvről beszéltünk és vitatkoztunk a legtöbbet. Nekünk is nagyon jó ilyenkor végignézni, milyen volt a könyves év, közben óriási dilemma, hogy mi kerüljön fel a listára, amelyen szigorúan csak ötven hely kiadó. Ahogy mindig, most is felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez nem egy átfogó, hanem szubjektív lista, csupa olyan könyvből válogatva, amelyeket idén olvastunk, és amelyek nekünk valamiért nagyon emlékezetesek. Ráadásul, ahogy eddig is, most is gátlás nélkül keverednek rajta a műfajok, így a mi listánkon a nagyregények, a novelláskötetek és a sci-fik is elég jól megférnek egymás mellett. Így olvastunk mi 2019-ben: 50-41, 40-31, 30-21, 20-11.

[...] Bővebben!


Új film készül A Mester és Margaritából

Könyves blog - 2019, december 13 - 13:38

 A kép illusztráció, innen nyúltuk.

Mihail Bulgakov sokak által kedvelt, kultikus regényéből, A Mester és Margaritából fog filmet rendezni Baz Luhrmann – adta hírül a Deadline. A rendező a produkciót a jogtulajdonosokkal – Svetlana Migunova-Dalival és Grace Loh-val – együttműködésben fogja megalkotni, emellett a munkálatokban részt vesz még Michael Lang, Nevin Shalit, Andrew Fourman, Ellen Goldsmith Vein és Lindsay Williams is. 

75 éve hunyt el Sztálin kedvenc regényének szerzője, Mihail Bulgakov

Hetvenöt éve halt meg Mihail Afanaszjevics Bulgakov szovjet-orosz író, A Mester és Margarita című kultregény szerzője, és a férfi, aki megírta Sztálin kedvenc regényét. Bulgakov 1891. május 15-én született Kijevben, ahol apja a teológiai akadémia professzora volt. Az érettségit követően orvosi egyetemre iratkozott be, diplomájának megszerzése után pedig egy vidéki kórházban kezdte meg praxisát.

Luhrmann a regény megfilmesítéséről azt nyilatkozta, számára ez egy szerelemprojekt, hiszen már közel húsz éve elképesztően kötődik A Mester és Margaritához. „Borzasztóan örülök, hogy végre lehetőségem van interpretálni ezt az úttörő művet” – mondta. A jogtulajdonosok, Migunova-Dali és Loh szintén örülnek az együttműködésnek, állításuk szerint egy álmuk vált valóra azzal, hogy Baz Luhrmann (Moulin Rouge!, A Nagy Gatsby, Ausztrália) fogja adaptálni a könyvet. „Bulgakov szavai ma is éppen olyan megrendítőek, mint egy évszázaddal ezelőtt voltak, és nem tudunk elképzelni briliánsabb és látnokibb filmest, aki ezt az erős történetet jobban el tudná mesélni a világ számára, mint Baz” – mondták. 


„Dicséretes a gyermek..."

reformatus.hu Hír - 2019, december 13 - 13:20
Ötszáz év karácsonyi zenéiből, énekeiből adnak ízelítőt korhű hangszerekkel a Tabulatúra régizene klub karácsonyi alkalmán. A december 21-i jótékonysági koncerttel a kárpátaljai gyerekeket támogatják.

Sajtóhírek a Bibliatársulat decemberi ünnepi gyűléséről

Bibliatársulat - 2019, december 13 - 12:54

Az alábbi linkeken a Magyar Bibliatársulat december 3-i Alapítói Gyűléséről szóló beszámolók olvashatók.

Hetven éve gondozzák a bibliafordítást (reformatus.hu) Hetven éves a Magyar Bibliatársulat – Gáncs Péter lett az új elnök (evangelikus.hu) Így lett egésszé (parokia.hu)

Illusztrációkat bocsát licitre a Cser Kiadó

Könyves blog - 2019, december 13 - 10:10

Az És boldogan éltek? és az Ők is boldogan éltek? című novelláskötetek grafikáira (Szabó Imola Julianna és Herbszt László rajzaira) december 15-én éjfélig licitálni a Cser Kiadó Facebook-oldalán, a bevétellel az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központot segítik meg.

A kiadó ezt írja az oldalán:

"Szeretnénk felajánlani legsikeresebb novellásköteteink (És boldogan éltek? - Mesehősnők utóélete, Ők is boldogan éltek? A férfi változat) illusztrációit nyomat formájában LICITRE, hogy segíteni tudjunk az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központnak, amely rászoruló gyerekek és családok ellátásával, segítésével foglalkozik. A szociális és gyermekvédelmi alaptevékenységen túl jogi, mentálhigiénés tanácsadással, mediációval, fogyatékosságügyi, pályaválasztási, karrier- és munkavállalási tanácsadással, felnőtt logopédiával, egyszülős csoporttal segítik a hozzájuk fordulókat, sőt meseterápiával is gyógyítanak. Munkájukat rendkívüli elhivatottsággal végzik."

Bővebb információt ITT olvashattok!


A vonatos nyomozás szálai Budapestre (is) vezetnek

Könyves blog - 2019, december 13 - 08:05

Tavaly készítettünk egy átfogó cikket a gyerekek olvasási szokásairól, és ebben Dienes Éva, a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtárának vezetője azt mesélte, hogy a kölcsönzést tekintve a vonatos könyvek abszolút az élvonalban szerepelnek. Ki tudja, mi az oka, de a vasút a mai napig sok gyerek fantáziáját megmozgatja, a kicsiktől egészen a kamaszokig. Egy vonaton játszódik az angol Sylvia Bishop regénye is (Az éjszakai vonat titka), a magyar gyerekeknek pedig külön jó hír, hogy a nyomozás részben Budapestre vezet.

Sylvia Bishop: Az éjszakai vonat titka

Fordította: Kertész Edina, Manó Könyvek, 2019, 288 oldal, 2990 HUF

 

A Párizsban élő Maxnak kapóra jön, amikor levél érkezik Isztambulból egy talán soha nem látott rokontól: Elodie nagy-nagynénit műteni fogják, és szeretné, ha egy rokona meglátogatná. A családtagok nem igazán kapnak két kézzel a lehetőség után, Max viszont szívesen utazik, igaz, az már kevésbé dobja fel, hogy a hosszú vonatúton egy Marguerite nevű apáca lesz a kísérője. Az indulás eleve nem zökkenőmentes, a kupéban ugyanis hamarosan megjelenik egy francia nyomozó, aki egy fülest követve az előző nap ellopott „Összetört szív” gyémántot kutatja. Természetesen sikertelenül, viszont ennyi is elég, hogy a lány fantáziája meglóduljon, és önjelölt nyomozóként szaglászni kezdjen a vonaton. Az utastársak nagy része eleve gyanús, helyzetükön pedig az sem segít, amikor egyre kétesebb részletek derülnek ki róluk és az üzelmeikről. A nyomozást nehezíti, hogy az utasok időről időre eltűnnek vagy kiszállnak – így a történet előrehaladtával a szereplők érintik Münchent, Budapestet és Bukarestet is, hogy a cselekmény végül Isztambulban csúcsosodjon ki.

[...] Bővebben!


2019 legjobb könyvei 20-11.

Könyves blog - 2019, december 12 - 17:00

Az év vége egyik legszórakoztatóbb tevékenysége a listázás, amikor sorra vesszük, mit szerettünk idén, mi hagyta bennünk a legmélyebb nyomot, melyik könyvről beszéltünk és vitatkoztunk a legtöbbet. Nekünk is nagyon jó ilyenkor végignézni, milyen volt a könyves év, közben óriási dilemma, hogy mi kerüljön fel a listára, amelyen szigorúan csak ötven hely kiadó. Ahogy mindig, most is felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez nem egy átfogó, hanem szubjektív lista, csupa olyan könyvből válogatva, amelyeket idén olvastunk, és amelyek nekünk valamiért nagyon emlékezetesek. Ráadásul, ahogy eddig is, most is gátlás nélkül keverednek rajta a műfajok, így a mi listánkon a nagyregények, a novelláskötetek és a sci-fik is elég jól megférnek egymás mellett. Így olvastunk mi 2019-ben: 50-41, 40-31, 30-21.

[...] Bővebben!


Hetven éve gondozzák a bibliafordítást

reformatus.hu Hír - 2019, december 12 - 15:59
A bibliamisszió sokszínűségét bemutató konferenciával és személyes vallomásokból álló emlékkötettel ünnepelte fennállásának hetvenedik évfordulóját a Magyar Bibliatársulat.

Az önkéntesség, ami lelki és önismereti utazás is

reformatus.hu Hír - 2019, december 12 - 15:48
„Ez a szolgálat jóval több, mint másokon segíteni. Fontos lépcsőfok a felnőtté válás folyamatában" – mondja az Önkéntes Diakóniai Évről annak programvezetője, Závodi Emese, akivel a Franciaországban szolgáló magyar fiatalok meglátogatása után beszélgettünk. A hosszútávú külföldi önkéntes szolgálatra január 31-ig lehet jelentkezni.

Szolidaritás az adventi sokadalomban

reformatus.hu Hír - 2019, december 12 - 13:24
A menekült nők elszigetelődésének veszélyeire hívják fel a figyelmet a Magyar Református Szeretetszolgálat standján, kézműves termékeik megvásárlásával a református egyház menekültügyi integrációs szolgálatát segíthetjük.

Adatbázisok elérése távolról

OSZK - 2019, december 12 - 12:42
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Parti Nagy Lajos új kötete közel negyedszázad rövidprózáját gyűjtötte egybe

Könyves blog - 2019, december 12 - 12:10

Félszép? Vagy tán egészen az? A szerző maga válogatta kötetbe 1995 és 2018 között különböző lapokban megjelent írásait. Rövidprózák, tárcák, naplócédulák, publicisztikák váltakoznak gazdagon a Félszép oldalain, melynek elsődleges szövegszervező elve az idő.

Parti Nagy Lajos: Félszép

Magvető Könyvkiadó, 2019, 506 oldal, 4999 HUF

 

Éves bontás szerint olvashatunk köz- és magánérzet éppen aktuális viszonyairól, láthatjuk, a fikció terepasztalán hogyan születnek meg a beszélő nevű és nyelvünkben élő Parti Nagy-karakterek, hogyan talál rá egy-egy figurára, hogyan vált regisztert és hogyan tömörít össze világokat zsebkendőnyi területen. Ez a hely pillanatnyi hazánk: ahol játszunk, és ahol figyelünk egymásra. Így lesz a Félszép emlékeket és élményeket magába gyűjtő palackposta közös, nem visszaváltható negyedszázadunkról.

Parti Nagy Lajos: Kíváncsi voltam, mivel töltöttem el az időmet

Fotó: Valuska GáborCédulák, tárcák, naplórészletek, publicisztikák - Parti Nagy Lajos új prózakötetében, a Félszépben sokféle műfajjal lehet találkozni, az író maga válogatta kötetbe az 1995 és 2018 között megjelent írásait, saját bevallása szerint azért, mert meg akarta nézni, mivel töltötte el...

Olvass bele a könyvbe:

parti_nagy_lajos_felszep_re... by konyvesblog on Scribd


Anyanyelvi tanítási verseny

DRHE - 2019, december 12 - 11:31
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Református lelkészek munkássága Beregben

DRHE - 2019, december 12 - 10:46
Kategóriák: Kultúra, Debrecen

Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban

Könyves blog - 2019, december 12 - 10:25

2016 óta minden év december közepén jótékony célért rajzolnak az illusztrátorok a Bartók Pagonyban. Idén Agócs Írisz, Bernát Barbara, Dániel András, Igor Lazin és Pásztohy Panka lesz az, akiktől egyedi, ott helyben elkészülő rajzokat lehet kérni. Az így elkészült és megvásárolt rajzokból befolyó összegből idén iskolai könyvtárak kapnak támogatást.

Közleményében a Pagony a következőképpen fogalmazott:

A vidéki iskolai könyvtárak a megfelelő anyagi források nélkül gyakran nem jutnak hozzá a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalomhoz. Pedig az iskolai könyvtár lehet a gyerekek számára a legkönnyebb, legjobb találkozási pont a könyvekkel. Gyerekkönyvek szerzőjeként, kiadójaként, gyerekekhez és irodalomhoz egyaránt közel álló emberekként úgy gondoljuk, ebben a helyzetben meg kell próbálnunk a magunk eszközeivel segíteni. Ezért folytatjuk a népszerű, és rengeteg adományt hozó Rajzolj nekem! kezdeményezést idén is. A rendezvényen befolyt adományból a Pozsonyi Pagony Kiadó beszerzési áron ad könyveket, amelyekkel idén a kistelepülési iskolai könyvtárakat fogjuk támogatni, a könyveket pedig idén is a Fürgefutár.hu Kft juttatja el a könyvtárakba, a gyerekekhez!

Mikor? December 15-én, vasárnap. Hol? A Bartók Pagonyban (Budapest, Bartók Béla út 5.)

A rajzolók:

Délelőtt (10-13 óra között): Agócs Írisz, Bernát Barbara, Dániel András.
Délután (14-17 óra között): Dániel András, Igor Lazin, Pásztohy Panka.

További információért kattintsatok IDE!


Greta Thunberg magányos klímasztrájkolóból hamar 2019 ikonjává vált

Könyves blog - 2019, december 12 - 08:25

A Time magazin nem túl meglepő módon idén az év emberének választotta Greta Thunberg klímavédelmi aktivistát. Az elmúlt hetekben-hónapokban rengeteg könyv jelent meg a svéd kamasz életéről és tevékenységéről (a kimondottan gyerekeknek szóló kötetről például ITT írtunk), a családjával közösen jegyzett könyve pedig igazi kortárs látlelet, de nem irodalmi szempontból. Az Ég a házunk egy 21. századi svéd családot mutat be: szülők és lányaik küzdenek az elemekkel naponta szembenézve a klímakatasztrófa tényével.

Az Ég a házunk részletesen mesél Greta Thunberg mára történelemmé rögzült útjáról. Ha valaki az ismert sztori hátterére kíváncsi, ugyanúgy szeretni fogja a könyvet, mint az, akit a tágabb összefüggések mozgatnak meg. Az Ég a házunk egyszerre szól mentális nehézségekről, családi kapcsolatokról, társadalmi mozgalmakról, kompromisszumokról, a klímakatasztrófát kiváltó okokról és arról, hogy mindez hogyan függ össze.

Kiáltsanak többen tüzet

Tavaly nyár óta új löketet kapott a globális környezetvédelmi mozgalom. Egy svéd diák, Greta Thunberg magányos iskolasztrájkba kezdett, majd rövid idő alatt ikonná vált. #FridaysForFuture néven mozgalmat indított, bejárta a világsajtót, díjak sorozatát adták át neki és mára hollywoodi sztárok is beálltak mögé. A figyelem nem csökken iránta, sőt, alakját mostanra az Oroszországból terjedő propaganda is célba vette. Greta nemrég áthajózott az Atlanti-óceánon, hogy december elejére eljusson az ENSZ COP25 klímakonferenciára, amit Chile helyett Madridban tartottak meg. Az FFF legutóbbi megmozdulása november 29-én volt, amihez Magyarország tíz várossal csatlakozott. Greta Madridban azt mondta, hiába nőtt meg a klímasztrájk-mozgalom, nem ért el semmit. „Nem csinálhatjuk ezt tovább; nem fenntartható, hogy gyerekeknek ki kell maradnia az iskolából, ezt nem szeretnénk folytatni – nagyon szeretnénk látni valamilyen konkrét lépést most már azoktól, akiknek hatalma van. Az emberek most szenvednek, most halnak meg. Nem várhatunk tovább” – mondta.

Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman, Malena Ernman: Ég a házunk

Fordította: Harrach Ágnes, Corvina Kiadó, 2019, 284 oldal, 3500 HUF

 

[...] Bővebben!


Keresztyén karácsonyi könyvvásár

reformatus.hu Hír - 2019, december 11 - 22:20
A Magyar Bibliatársulat és a Kálvin Kiadó 2019. december 13-án és 14-én keresztyén karácsonyi könyvvásárt szervez Budapesten, a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban (1092 Budapest, Kinizsi utca 1-7.).

Oldalak

Feliratkozás Református Kollégium Nagykönyvtára hírolvasó csatornájára


Névnap

2019, december 14 - 15:13, Szilárda

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.