Ugrás a navigációra

Aktuális hírek

gyorit képe

Tájékoztató a könyvtár használatáról a zárvatartás időszaka alatt

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF változat
 
 
Tájékoztató a könyvtár használatáról a zárvatartás időszaka alatt
 
 
Kedves Olvasóink!
 
Tekintettel az országos veszélyhelyzetre, és a Debreceni Református Kollégiumot érintő változásra a Nagykönyvtár 2020. március 13-tól, jelen intézkedés visszavonásáig ZÁRVA tart.
 
A zárvatartás ideje alatt a DRHE oktatói és hallgatói számára digitális másolatot tudunk szolgáltatni a felkészüléshez szükséges dokumentumokból a szerzői jog tiszteletben tartása mellett. A kolcsonzesatsilver [dot] drk [dot] hu e-mail címre várjuk a dokumentum adatait és a kért oldalszámokat.
A zárvatartás ideje alatt az olvasótermek használata, a kölcsönzés és a kutatószolgálat is szünetel. A kikölcsönzött könyveket folyamatosan meghosszabbítjuk.
 
Bármilyen kérdése van kérjük írjon a kolcsonzesatsilver [dot] drk [dot] hu e-mail címre.
 
 
gyorit képe

Országos vészhelyzet

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF változat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gyorit képe

200 éve, 1820. február 13-án született Kéler Béla

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF változat

 

200 éve, 1820. február 13-án született Kéler Béla (Albert Paul keresztnéven anyakönyvezve) zeneszerző, a Debreceni Református Kollégium diákja. A német anyanyelvű ifjú kollégiumi évei alatt tanult meg magyarul.Tanult és tanított zeneelméletet, játszott színházi zenekarban Bécsben, karmesterkedett Berlinben és fellépett Hamburgban. Katonazenekari karnagyként bejárta Pestet, Debrecent, Brassót és Nagyszebent. A budapesti Népszínházat az ő nyitányával avatták fel; kortársai körében számtalan szerzeménye volt ismert, ám sajnos mára ezek többsége feledésbe merült. Szép Rajnán emlékezem Rád című keringőjét akkoriban a Kék Duna keringőhöz hasonlították, az egész világon játszották, és különböző kiadók publikálták Berlinben, Párizsban, Milánóban és Londonban. Népszerűségét ezen túl az is hűen tükrözi, hogy 1871-ben 366 koncertet adott. Bár a világ mára megfeledkezett róla, mi emlékezzünk meg együtt Kéler Béláról.

 

Köszönjük a kották képeit Grégász Miklósnak.

 

 

Oldalak

Feliratkozás Aktuális hírek csatornájára


Névnap

2020, április 3 - 12:18, Buda,Richárd

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.