Általános információk

Az intézmény hivatalos neve: Tiszántúli Református Egyházkerületi Nagykönyvtár és Teológiai Szakkönyvtár

Címe: 4026 Debrecen, Kálvin tér 16.

E-mail: thecaatsilver [dot] drk [dot] hu

Igazgató: Dr. Gáborjáni Szabó Botond

Telefon: +36-52-614-380

Fenntartója és felügyelete: A Tiszántúli Református Egyházkerület, illetve az Országos Református Gyűjteményi Tanács.

Feladata: Szakkönyvtári háttér biztosítása elsősorban a Debreceni Hittudományi Egyetem és az Egyházkerületi Intézmények tudományos és oktató munkájához, illetve a tiszántúli lelkészek szakmai továbbképzéséhez. Nyilvános tudományos könyvtárként a Debreceni Universitas, a város és a régió kutatóit és olvasóit is szolgálja.

Gyűjtőköre: Teológiai disciplinák és határterületeik, protestantika, humán és társadalomtudományok, helytörténet, tudománytörténet.

Technikai segédeszközök: 1993-tól használunk számítógépet. 1994-ben épült a helyi számítógép hálózat, és ugyanakkor kapcsolódott be a könyvtár a Debreceni Universitas hálózatába. Az intézmény az Universitas többi tagkönyvtárához hasonlóan a Corvina integrált számítógépes könyvtári rendszert alkalmazza. 2000-ben jelentős fejlesztés valósult meg beleértve a digitalizálási eszközöket is. A gyűjtemény fénymásoló és mikrofilmleolvasó berendezésekkel is rendelkezik.

Kollégium épületegyüttesében a "Nagykönyvtártól" lényegében függetlenül működik a teológiai szakkönyvtár (összesen 70.000 kötettel), köztük csupán a számítógépes rendszer teremt kapcsolatot.

2020, július 12 - 08:58, Izabella,Dalma