Ugrás a navigációra

2013. április

Oláh Róbert képe
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF változat

A szőnyi ikrek

 

A keresztcsontjuknál összenőtt Gófitz Ilona és Judit 1701. október 21-én születtek a komárom megyei Ószőnyben. A település a római korban a limes részeként, katonai táborhelyként szolgált Brigetio néven. A magyar sziámi ikrek európai ismertségüket annak köszönhették, hogy Csúzi Cseh János orvos és református lelkész 1706 és 1709 között európai körútra vitte őket, amiből tetemes vagyonra tett szert. A pénzért való mutogatásból Keresztély Ágost szász herceg, magyar kardinális mentette ki a lányokat, majd a pozsonyi Orsolya-apácák zárdájában helyezte el. Itt élték le hátralévő életüket, 1723-ban hunytak el. Több beszámoló is született róluk, ezek közül az egyik Disputatio medica de monstro Hungarico címmel, egyetemi orvosi disszertáció formájában tárgyalta a különös esetet. A korabeli előírás szerint Michael Ernst Ettmüller lipcsei anatómai- és sebészprofesszor művét védte meg nyilvánosan egyik tanítványa, Georg Christian Werther a helyi egyetemen 1707-ben. A mindössze 20 oldalnyi terjedelmű munkában jellemző módon legalább annyi korabeli „modern” orvosi szakirodalomra hivatkoznak, mint amennyi ókori és középkori szerzőre. Ettmüller közölte továbbá a Csúzi által költött latin nyelvű epigrammát is. Ma is megvan a lányokat ábrázoló, szemléltető céllal készült rézmetszet.

 

A kötet Széchényi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár alapítójának könyvtárában volt egykor, ahonnan egy másik pecsét tanúsága szerint „Petrik Géza és Társa” antikváriumán keresztül kezdte meg vándorútját, mint duplumpéldány. Petrik Magyarország bibliographiája 1712-1860 című ötkötetes munkája a mai napig nagy segítségére van a korszak történetét kutatóknak.

 

Egy kéziratos bejegyzés szerint Dr. Maizner János szülészprofesszor vásárolta meg az antikváriumból, aki előbb a kolozsvári egyetem orvosi karának dékánja, majd az egyetem rektora volt. Halála után az erdélyi városban lappanghatott a mű, a következő bejegyzésünk 1990-ben datálódott: ekkor hagyta egy ismeretlen ajándékozó a Debreceni Református Kollégiumban. Jellegtelen félvászon kötése arra utalhat, hogy valószínűleg az antikvárosok köttették be az eladáskor.

 

A lányok történetét Tóth Béla Magyar ritkaságok című művében örökítette meg.

 

 

 Névnap

2020, április 8 - 16:03, Dénes

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.