Bertius

Szakmai beszámoló a TtRE DRK Múzeuma 204111/04194 számú NKA pályázatához

A Tiszántúli Református Egyházkerület Debreceni Református Kollégium Múzeuma 2019-ben pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiumához „16–18. századi muzeális dokumentumok restaurálása állandó és időszaki kiállításokon való bemutatásra” címmel. A pályázaton Petrus Bertius: Theatri geographiae veteris című atlaszát restauráltattunk. A restaurálást a Pannóniusz Restaurátor e. v. Vankó Ágnes Emese végezte el.

A restaurált dokumentum elhelyezése: A középmezőben arabeszk medalionnal díszített (vaknyomásos) nagyméretű egészpergamen kötésbe kötött, kézzel színezett rézmetszetes térképeket tartalmazó könyvet az 500 év a könyvkötések tükrében című reprezentatív kiállításunkon helyeztük el. A muzeális dokumentum mellett táblán jelenítettük meg az NKA logóját és a támogatás tényét. (Lásd a mellékelt fotódokumentációt.)

Az eltervezett restaurálási folyamatok eredményeként a muzeális dokumentum állapotromlását megállítottuk. A kötet gerince korábban kettétört, a kötéstáblák elváltak a könyvtesttől, a lapok vízfoltosak és penészesek voltak. A fertőzés legalább harminc lapot és kézzel színezett térképet érintett. A restaurálási tervben a dokumentum teljes restaurálását vállaltuk. A penésszel fertőzött lapokat megtisztítottuk, a szétszakadt gerincű kötetet az eredeti anyagok, forma és motívumkincs megtartásával újraalkottuk.

A pályázati beszámoló elérhető az 500 év a könyvkötések tükrében című kiállítást megjelenítő honlapon: https://silver.drk.hu/hu/kiallitoterem.

Debrecen 2019. december 10.

a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Az elvégzett beavatkozások leírása és dokumentációja

U 50 - Petrus Bertius: Theatri geographiae veteris, Leiden, Hondius, 1618.

Megtörtént a kötet teljes restaurálása és fertőtlenítése. A könyv borításának lebontása, száraz tisztítás, a penész porszívóval történő eltávolítása, a könyvtest portalanítása. Szétszedés, mosás, fertőtlenítés timol-alkohol keverékével. A festett lapok egyenkénti alkoholos fertőtlenítése, majd a hátoldalról történő nedvesítése víz és etilalkohol 3:1 arányú keverékével. A nedvesítést permetezéssel végeztük a lapokat felfüggesztve, így vált lehetővé hogy a papír anyaga fel tudjon venni annyi nedvességet, amely föloldja és kimossa a vízfoltokat anélkül, hogy a festés leázzon. Száradás után a lapszélek sérüléseinek és az ívközepek javítása japánpapírral, az ívek préselése, újrafűzése. A gerinc enyvezése, gömbölyítése, kasírozása vászonnal. A táblákon a beütések felnyitása, a sarkokon megtört papírtáblák megerősítése enyves átitatással, majd papír átborítással. Ezután a táblák sarkainak és a pergamen sérüléseinek javítását végeztük el pergamennel, új félpergamen kötést készítettünk gerinclemezzel, majd következett az eredeti pergamennel borított táblák beütéseinek visszaragasztása. A kötéstáblák vetemedésének („teknősödés”) visszafordítására a belső oldalról két réteg ellenkasírozást végeztünk. Új kötőszalagok befűzése, a nyílásban a vásznak és a papírcsík, majd az eredeti előzékek ragasztása. Az eredeti aranyozott bőr címke visszahelyezése a gerincre.

Restaurálás előtt

Restaurálás után

Debrecen, 2019. december 11.

a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

A restaurált dokumentumok elhelyezése (fotódokumentáció)

A pályázati támogatással restaurált dokumentumot és a restaurálás tényét jelző táblát az 500 év a könyvkötések tükrében című kiállításunkon helyeztük el.

Debrecen, 2019. december 11.

2020, április 7 - 21:43, Herman