Megújult a Nagykönyvtár

Oláh Róbert képe

A "Debreceni Református Kollégium „A” épülettömbjének látogatóbarát fejlesztése” címmel benyújtott pályázatunk az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Programban 399.909.906.-Ft támogatást nyert. A projekt célja a Kollégium turisztikai szolgáltatásainak látogatóbarát fejlesztése és közkincsinek értékmegőrző hozzáférhetőségének biztosítása volt.

Mivel egy épületben található a Múzeum és a Nagykönyvtár, az utóbbi előnyére is vált a rekonstrukció.

A műemlék épületet utoljára 40 éve újították fel. A tető több helyen beázott, aminek következtében több tucat 17-18. századi régi könyvünk károsodott. A gépészeti hálózatok elavultak voltak, a külső homlokzat málladozott, a raktárak túlzsúfoltak voltak. Nem volt megoldott az akadálymentes megközelítést sem.

A Kálvin tér felőli épületszárny I. emeletén a fűtési rendszer újult meg. A raktárak egy részét átalakították és korszerű tömörraktári rendszert építettek ki. A belső munkálatokhoz kapcsolódóan a tetőt és a külső homlokzatot felújították, az ablakokat kicserélték.

Az akadálymentes közlekedés biztosítására külső lift épült az udvar felőli oldalon.

Válogatás a felújítás képeiből:

2021, október 25 - 22:53, Blanka,Bianka