Ugrás a navigációra

A hónap régi könyve

Oláh Róbert képe

2016. február

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF változat

 

Thuróczy csonka krónikája

 

Az ősnyomtatványok korának (ca. 1450-1500) egyik termése a február hónapban bemutatott történelmi munka. Erre a korszakra jellemző, hogy a nyomdászok a kódexekhez hasonló kiadványokkal jelentkeztek a piacon, amelyekből még hiányzott például a címlap és a lapszámozás is. Az ehhez hasonló ritkaságokért csillagászati összegeket fizetnek a gyűjtők.

 

Thuróczy János királyi ítélőmester Chronica Hungaroruma a középkori történelmünk egyik legfontosabb forrása. Theobald Feger budai könyvkereskedő Mátyásnak szóló ajánlásával jelent meg 1488 júniusában, Augsburgban. Az eseményeket idealizálva mutatta be, fametszetes illusztrációkkal kísérve, amelyek többször ismétlődnek. 32 fadúcról 66 lenyomat készült, a hátterek megváltoztatásával. Híres „királyportréi” gyakran feltűnnek a történelemkönyvekben. Az első és az utolsó néhány oldal és az említett ajánlás hiányzik a példányunkból csakúgy, mint a Szent Lászlónak a kun vitézzel folytatott küzdelméről készült egész oldalas fametszet. A hun történelemtől induló Thuróczy-krónika a korábbi históriás munkákat (a Képes Krónikát, Küküllei Nagy Lajos-életrajzát) is hasznosította, ám főként az 1380-1487 közötti időszakra koncentrált.

 

A Nagykönyvtárban őrzött kötet lapjain számos széljegyzet maradt ránk a 16-18. századi olvasóktól, főként a szöveg tartalmára vonatkozó kiemelések formájában. A német fejedelemségekben köttethették bőrbe. A táblákat három sorban, kívül palmettás, majd Krisztust és Szent Pétert ábrázoló, legbelül láncszerű görgetőkkel keretezték. A táblák közepére felforrósított lemezről nyomták két különböző címer képét. 1832-ben került a gyűjteménybe, ekkor vette állományba Budai Ézsaiás ajándékaként Kalós Mózes, aki jó könyvtároshoz illően a bejegyzésében megkísérelte azonosítani a csonka nyomtatványt.

 

Oláh Róbert

 

 

 

OldalakNévnap

2022, augusztus 13 - 18:00, Ipoly

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.