Ugrás a navigációra

Olvassunk együtt könyvbarátok!

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF változat

 

„Olvassunk együtt, könyvbarátok!” címmel háromfordulós vetélkedőt szerveztünk a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája és a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolája felső tagozatos diákjai részére. 5-8. osztályos tanulókból alakult 3-4 fős csapatok jelentkezését vártuk. A vetélkedő témája három ifjúsági regény volt: Scott O’Dell: Kék delfinek szigete, Halasi Mária: Az utolsó padban, Jules Verne: Kétévi vakáció. A vetélkedő célja az olvasás népszerűsítése. Szeretnénk felhívni a figyelmet olyan könyvekre is, amelyeket nem kötelező elolvasni. Jelentkezési határidő: 2010. szept. 30. A vetélkedőre 6 csapat jelentkezett.

A vetélkedő menete:
1-2. forduló: írásbeli (október, november)
3. forduló: döntő – szóbeli (december)

A döntő:
2010.12.09 14:00
Református Kollégium Nagykönyvtára
Debrecen, Kálvin tér 16


A diákok szépen felkészültek és a feladatok megoldásánál az is kiderült, hogy élvezték az olvasást. Jól emlékeztek a regényekre, a csapatokat összekovácsolta a közös munka. Az első három helyezett csapat könyvjutalomban részesült az Alföldi Nyomda jóvoltából, de a többiek sem távoztak üres kézzel.


Az első három helyezett:
1. „Apró csodák” (DRK Ált. Isk.)
2. Kikericsek (DRK Ált. Isk.)
3. Hu-hu (DRK Ált. Isk.)

 


Könyvajánló:

 


Scott O’Dell: Kék delfinek szigete


Maroknyi indián törzs él a kis Csendes-óceáni szigeten. A halászó, gyűjtögető közösség váratlanul fenyegető helyzetbe kerül, el kell hagyniuk őseik földjét. Egyvalaki, egy serdülő lány a szigeten marad. Egyes egyedül küzd a létfenntartásért, az életben maradásért olyan veszélyek közepette, melyek kihívást jelentenének egy erős férfi számára is. Hogyan éli meg a legsúlyosabb megpróbáltatást, az évekig tartó magányt? Érte jön-e a várva várt hajó? Scott O'Dell 24 nyelvre lefordított regénye az Andersen-díj mellett elnyerte a Newbery Medalt, az amerikai gyerekkönyvtárosok tekintélyes kitüntetését is.

 


Halasi Mária: Az utolsó padban


Kati mezítláb, bokáig érő rózsás-fodros szoknyában, szakadt háncsszatyorral a kezében érkezik új osztályába. A vidéki kislány az iskolaév kezdete után költözik Pestre, ismeretlen városba, idegen lakásba, új iskolába. Vajon hogyan fogadja az osztály? Az utolsó padba száműzött, sokat csúfolt cigánylány vadócnak, szétszórtnak és rendetlennek tűnik a gyerekek között, pedig otthon ő látja el a háztartást. Lassanként az is kiderül róla, hogy jószívű és segítőkész, így végül befogadja az osztály, és tanárai szeretetét is elnyeri. Halasi Mária kedves humorú, melegszívű regénye abban a korban íródott, amikor sokan úgy gondolták, hogy Kati gondjai hamarosan megoldódnak. A több külföldi és magyar kiadást is megért műből nagy sikerű játékfilm is készült, s a történet a mai olvasók

 


Jules Verne: Kétévi vakáció


Rettenetes tömegszerencsétlenséggel kezdődik a történet: a vihar egy új-zélandi kikötő partjától elold egy vitorláshajót, amelyen tizenöt fiúintézeti növendék alussza az igazak álmát., A hajón e pillanatban vétkes könnyelműségből senki más nem tartózkodik, s az orkán, szédítő sebességgel elragadja. Mire a szerencsétlenséget felfedezik, a vitorlásnak - tizenöt fiatal utasával együtt - "nyoma vész". Életösztönük feltámad, s találékonyakká, ügyesekké, bátrakká teszi őket. Nem hajlandók megadni magukat a tomboló elemeknek, s győztesekként kerülnek ki a harcból: kétheti hányódás után egy lakatlan szigeten partra vetődnek. Itt folytatódik küzdelmük a létért. Verne ezt a drámai feszültséggel telített, kalandos történetet eleven elbeszélő modorban mondja el. Nemes pátosszal megrajzolt gyermekhősei életre szóló, kedves ismerősei maradnak a fiatal olvasóknak.

 


„Olvassunk együtt, könyvbarátok! 2.” címmel háromfordulós vetélkedőt szerveztünk a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája és a DRHE Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolája felső tagozatos diákjai részére. 5-8. osztályos tanulókból alakult 3-4 fős csapatok jelentkezését vártuk. Vetélkedő témája: Louis Sachar: Bradley, az osztály réme, Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca és Jules Verne: Nemo kapitány című regények. A vetélkedő célja az olvasás népszerűsítése. Szeretnénk felhívni a figyelmet olyan könyvekre is, amelyeket nem kötelező elolvasni. Jelentkezési határidő: 2011. szept. 30. A vetélkedőre 15 csapat jelentkezett.

A vetélkedő menete:
1-2. forduló: írásbeli (október, november)
3. forduló: döntő – szóbeli (december)

A döntő:
2011.12.07. 14:00
Református Kollégium Nagykönyvtára
Debrecen, Kálvin tér 16.


A döntőre az első két fordulóban a legtöbb pontot elérő 6 csapatot hívtuk meg: 4 csapat a DRK Általános Iskolájából, 2 csapat pedig a DRHE KFRTKF Gyakorló Iskolájából érkezett. A diákok szépen felkészültek és a feladatok megoldásánál az is kiderült, hogy élvezték az olvasást. Jól emlékeztek a regényekre, a csapatokat összekovácsolta a közös munka. A csapatok az Alföldi Nyomda jóvoltából könyvjutalomban részesültek.


Az első három helyezett:
1. A.S.A. (DRK Ált. Isk.)
2. Tudorkák (DRHE KFRTKF Gyak. Ált. Isk.)
3. „Léggömbök és áfonyák” (DRK Ált. Isk.)
Cikk a vetélkedőről: http://www.meliusz.hu/c/document_library/get_file?uuid=d8ac2118-edf8-4b4...

 


Könyvajánló:

 

Louis Sachar: Bradley, az osztály réme


Bradley Chalker a legidősebb az ötödik osztályban. És a legerősebb. Ez még nem lenne baj, de kötekedik, verekszik - a lányokat sem kíméli - s persze a tanulásban sem jeleskedik. Helye a leghátsó sorban olyan, mint egy sziget: előtte, mellette nem ül senki. Tanárai szerint "komoly viselkedési zavarokkal küzd", s mi tagadás, ők sem rajonganak érte. Érkezik azonban egy nevelőtanár, aki megkedveli. Azt állítja, Bradleyről, hogy érzékeny, jószívű gyerek, mi több, szívesen hallgatja a fiú kitalált történeteit is, melyeket az iskolában mindaddig csak, mint elképesztő hazugságokat emlegettek. Carla, az új nevelőtanár számára nem kétséges, hogy Bradley meg tud változni, ha van elég mersze hozzá. Kiállja-e Bradley ezt a kemény próbát? Erről ad számot ez a fordulatos, humoros, a gyerekek és az iskola világának közeli ismeretéről tanúskodó könyv, az író egyik legismertebb regénye. Tizenkilenc díjat nyert Amerika szerte, melyeket fiatal olvasók szavazata alapján ítélnek oda.

 


Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca


"Amikor az anyukám elkiáltja magát az udvaron, hogy Lufikááám!, akkor csak azért sem szoktam előkerülni. Már ezerszer elmondtam neki, hogy ne hívjon Lufinak, mert réges-rég óta nem illik rám ez a név. Olyan vékony vagyok, hogy kiesem az összes nadrágomból." Sokan nem szeretik a becenevüket. Így vannak ezzel Balázs Ágnes legújabb regényének hősei is: Lufi, a fiúsan gézengúz kilencéves nagylány, és Szamóca, aki egy évvel idősebb Lufinál és egyáltalán nem lány, ahogy a nevéből gondolná az ember. Hogyan lesz a gúnynévből becenév? Idomítható-e Kamilla, az aranyhörcsög? Mi a legesleggyönyörűbb ajándék, amit a szüleitől kaphat az ember karácsonyra? Az üdítően vidám történetből mindez kiderül. Ám hogy mit tehet Lufi, ha lefényképezik Szamócával egy nyíllal átlőtt vörös szív alatt, és meg akarják jelentetni a képet az iskolaújságban? Ez már igazán fogós kérdés, amire még nagymama sem tudja a választ.
Jules Verne: Nemo kapitány
Verne egyik legérdekesebb regénye ez, mely a mélytengerek varázslatos világát tárja fel páratlan képzelőerővel. Ki volt Nemo kapitány? Az óceánok titokzatos ura, aki már évszázaddal ezelőtt rendelkezett modern korunk technikai vívmányaival. Zseniális tudós, aki az emberiség üdvét szolgáló fölfedezéseivel bujdokolt a világ elől. Jules Verne halhatatlan fantasztikus regényei közül is kiemelkedik Nemo kapitány víz alatti birodalmának históriája, a Nautilus tengeralattjáró rejtelmes, izgalmas története.
 


„Olvassunk együtt, könyvbarátok! 3.” címmel kétfordulós vetélkedőt szerveztünk a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája és a DRHE Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolája felső tagozatos diákjai részére. 5-8. osztályos tanulókból alakult 3 fős csapatok jelentkezését vártuk. A vetélkedő témája három ifjúsági regény volt: Bálint Ágnes: A repülő dívány, Erich Kästner: Emil és a detektívek, Kertész Erzsébet: Kossuth Zsuzsanna. A vetélkedő célja az olvasás népszerűsítése. Szeretnénk felhívni a figyelmet olyan könyvekre is, amelyeket nem kötelező elolvasni. Jelentkezési határidő: 2012. október 31. A vetélkedőre 6 csapat jelentkezett.

 
A vetélkedő menete:
1. forduló írásbeli (november)
2. forduló döntő-szóbeli (december)


A döntő:
2012.12.10. 14:00
Református Kollégium Nagykönyvtára
Debrecen, Kálvin tér 16.
 

A döntőre az első fordulóban a legtöbb pontot elérő 6 csapatot hívtuk meg: 5 csapat a DRK Általános Iskolájából, 1 csapat a DRHE KFRTKF Gyakorló Általános Iskolájából érkezett. A diákok szépen felkészültek és a feladatok megoldásánál az is kiderült, hogy élvezték az olvasást. Jól emlékeztek a regényekre, a csapatokat összekovácsolta a közös munka. Az első három helyezett csapat könyvjutalomban részesült az Alföldi Nyomda jóvoltából, de a többiek sem távoztak üres kézzel, ők kisebb tárgyjutalmat kaptak.


Az első három helyezett:
1. Triolvasók (DRK Ált. Isk.)
2. Ádám és barátai (DRHE KFRTKF Gyak. Ált. Isk.)
3. Lány trió (DRHE KFRTKF Gyak. Ált. Isk.)


Könyvajánló:

 


Bálint Ágnes: A repülő dívány


Juli eddigi nyarait keresztanyja, luxusvillájában töltötte a Balaton partján, nem csoda hát, ha lógó orral és lázadozó szívvel készül a falusi nyaralásra apja nagynénjéhez, Lidi nénihez. Minden poros, szegényes, unalmas neki itt - míg csak a szomszédék verandájáról fel nem reppen egy ódon karszék. És lassan megváltozik minden, a fura Dedi jó pajtásnak bizonyul, Lidi néni és a folyton kísérletező Iván bácsi érdekesebbek, mint hitte volna, és a mindent elcsóró Móric szarka gondoskodik róla, hogy egy perc se teljék eseménytelenül.
 


Erich Kästner: Emil és a detektívek


Emil élete nagy kalandjára készül: teljesen egyedül Berlinbe utazik, hogy meglátogassa a nagymamáját. Hatalmas kofferral száll fel a vonatra, zsebében pedig ott lapul száznegyven ropogós márka, melyet anyukája bízott rá. Mire Berlinbe ér, már megtapasztalja, hogy a felnőttek néha nagyon gonoszak tudnak lenni. A vonaton ugyanis egy férfi meglopja. A fiú attól fél, nem hinnének neki a rendőrök, ezért maga ered a tettes nyomába. De vajon nyakon tud csípni egy bűnözőt? Egyedül aligha. Egy csapatnyi detektív segítségével viszont talán igen! A briliáns logikájú Professzor, a lelkes Kis Kedd, a dudálós Gusztáv és a többiek még csak iskolába járnak, de elbánnak akár a legravaszabb gazemberrel is. Erre a berlini nyárra mindenki emlékezni fog: a gyerekek, a szülők, az újságírók, a rendőrség - de leginkább a tolvaj…
    


Kertész Erzsébet: Kossuth Zsuzsanna


Kertész Erzsébet könyve a fiatalokhoz szól, Kossuth Zsuzsanna élettörténetével érzelemgazdag történelmi életrajzot tár eléjük, hogy megmentse a feledéstől az ország első főápolónőjének, a magyar történelem egyik kiemelkedő nőalakjának emlékét.
 


„Olvassunk együtt, könyvbarátok! 4.” címmel kétfordulós vetélkedőt szerveztünk a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája és a DRHE Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Gyakorló Általános Iskolája felső tagozatos diákjainak részvételével. 5-8. osztályos tanulókból alakult 3 fős csapatok jelentkezését vártuk. A vetélkedő témája két ifjúsági regény volt: Bálint Ágnes: Hajónapló és Vanna Cercená: Tükörnapló. A vetélkedő célja az olvasás népszerűsítése. Szeretnénk felhívni a figyelmet olyan könyvekre is, amelyeket nem kötelező elolvasni. Jelentkezési határidő: 2013. október 2. volt. A vetélkedőre 21 csapat jelentkezett.
 
A vetélkedő menete:
1. forduló írásbeli (november)
2. forduló döntő-szóbeli (december)

A döntő:
2013.12.18. 14:00
TTRE Nagykönyvtára
Debrecen, Kálvin tér 16.
 
A döntőre az első fordulóban a legtöbb pontot elérő 6 csapatot hívtuk meg: 5 csapat a DRK Általános Iskolájából, 1 csapat a DRHE KFRTKF Gyakorló Általános Iskolájából érkezett. A diákok szépen felkészültek és a feladatok megoldásánál az is kiderült, hogy élvezték az olvasást. Jól emlékeztek a regényekre, a csapatokat összekovácsolta a közös munka. Az első három helyezett csapat könyvjutalomban részesült az Alföldi Nyomda jóvoltából, de a többiek sem távoztak üres kézzel, ők kisebb tárgyjutalmat kaptak.


Az első három helyezett:
1. Olvasó Trió (DRK Ált. Isk.)
2. Naplópók (DRK Ált. Isk.)
3. Diary (DRHE KFRTKF Gyak. Ált. Isk.)


Könyvajánló:

 


Bálint Ágnes: Hajónapló


Hajónaplót nem írhat akárki! És nem is akárhol. Ehhez a ténykedéshez hajóra van szükség. Faragó Laci, aki él-hal azért, hogy hajónaplót vezethessen, kiharcol a sorstól egy hajót a napló alá. Hogy a hajó korhadt, rozoga alkotmány? Hát aztán, utóvégre nem utazni akar vele az ember, elég, ha elhajózhat rajta a hétköznapok világából egy vidám, színes, felejthetetlen nyaralásba. A nem csak fiúknak szóló, kedves naplóregény a Szeleburdi család folytatása. Sajdik Ferenc rajzaival ajánljuk az olvasónak.
 


Vanna Cercená: Tükörnapló


Carlotta és Caterina. Mindkét lány tizenkét éves, olasz, és naplót ír. Carlotta zűrös családjáról, a hegyekben töltött vakációról, s  barátnőjével váltott SMS-eiről. Caterina a sorsát megváltoztató hajóútról, a New York-i kikötőről s az emigránsok keserű életéről. Caterina és Carlotta. Száz év választja el őket egymástól, s mégis sok közös van bennük, ha soraikat egyrnás mellett olvassuk. Mintha beszélgetnének. Carlotta megtalálja Caterina naplóját, amelyből megtanulja értékelni az élet legapróbb örömeit, Caterina naplója pedig Carlotta segítségével jut végre unokahúga kezébe. Carlotta és Caterina. Tükörképei egymásnak, gyermeksorsok egy évszázad tükrében.

 Névnap

2020, július 12 - 01:50, Izabella,Dalma

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.