A Tiszántúli Református Egyházkerület Gyűjteményeinek Kiadványai

gyorit képe

Újfalvi Imre pere és műveltsége

A Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtra konferenciát rendezett 2018. április 5-én Újfalvi Imre (?-1616) váradi lelkész emlékére.
A kötet öt tanulmánya és egy szövegközlés az Újfalvi-ügyet tárgyalja. A korábban csak részben kiadott periratok végre nyomtatásban is hozzáférhetővé váltak, amelyek alapján számos tévedés korrigálható.
Képet kapunk Újfalvi műveltségéről, aki diákként gyűjtéssel igyekezett hozzájárulni a wittenbergi magyar coetus fennmaradásához, s elmerülhetünk neolatin költeményeiben (magyar fordtásban is). Tájékozódhatunk Erdélynek a század közepén bekövetkezett bukása idején aktualizált jóslatairól, betekintést nyerve az apokaliptikus váradalmak világába.
Két tanulmány az énekeskönyv-szerkesztő munkásságát és hatását mutatja be. Az 1602. évi énekeskönyv szövegét vizsgálva nyomon követhetjük az énekek hagyományozódását. Végül a református közegben formálódott Újfalvi-énekeskönyv utóéletéről, az unitárius énekkincsre gyakorolt hatásáról olvashatunk.

Oldalak

2020, április 5 - 04:01, Vince