Ugrás a navigációra

Katalógusok

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF változat


 

Tájékoztatjuk Tisztelt Olvasóinkat, hogy befejeződött adatbázisunk áttöltése 
a Debreceni Egyetemmel közös elektronikus katalógusba.

A rekordok ellenőrzése és javítása azonban még folyamatban van, így egyes dokumentumoknál,
 a státusznál szereplő (a kiadvány kölcsönözhetőségére vonatkozó)információ néhány esetben 
téves lehet.
 
Kérjük, hogy az adatbázisban szereplő dokumentumok státuszáról és könyvtárunk használatának
feltételeiről előzetesen érdeklődjenek a 
jgaborikatsilver [dot] drk [dot] hu e-mail címen vagy a (52)614-382-as telefonszámon.

Köszöntettel: TREK és DRK munkatársai 

 

  On-line katalógus:

 

Egyszerű keresés , Összetett keresés

 

 

 

Egyéb katalógusok

 


A legelső ránk maradt történelmi katalógusok tulajdonképpen könyvjegyzékek, a tékák rendje szerint készült leltárnaplók. ("Series thecarum", vagy "Inventarium librorum, qui in Bibliotheca Illustris Collegii Reformatorum Debrecinensis exstant, secundum ordinem thecarum veterum" címen.) Ezek egy részének szövege megjelent nyomtatásban: Protestáns intézményi könyvtárak Magyarországon. 1530-1750. Jegyzékszerű források. Sajtó alá rend. Oláh Róbert. Szerk. és lektorálta: Monok István. Bp., 2009, OSZK (Adattár XVI-XVIII. századi szellemi mozgalmaink történetéhez 19/2.) XX, 397 p.

Az első igényesebb betűrendes katalógust Jánki Péter  készítette 1738-ban. Hasonló katalógust állított össze Budai Ézsaiás 6 kötetben 1797-ben. Az első lapkatalógus az 1870-es évek eredménye, a már említett szakrendszer felállítása után.

 

A szerzői és címszerinti betűrendes cédulakatalógust 2005-ig építettük, függetlenül attól, hogy 1993-tól számítógépre kerül az új állomány. Az 1970-es évektől 1998-ig ETO katalógus is készült. A retrospektív adatbevitel is lendületesen halad, így a régi állomány mintegy 70.000 cédulájának bibliográfiai leírása, valamint az újonnan beszerzett könyvek leírásai, így összesen mintegy 190.000 rekord az Interneten is hozzáférhető.

 

Napjainkig könyvalakban, nyomtatásban is megjelent több szakcsoport, illetve a Kézirattár 1850 előtti anyagának katalógusa:

  • A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának katalógusa. Orvostudomány. Szerkesztette Módis László. Debrecen, 1972. 237 p.
  • A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának katalógusa. Földrajz. Szerkesztette Barcza Józsefné, Szathmáry Sándorné. Debrecen, 1986. 70 p.
  • Fekete Csaba - Szabó Botond. A Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtárának (Debrecen) kéziratkatalógusa. Bp. OSZK, 1979. 310 p.

 

A különgyűjtemények közül az Régi magyar nyomtatványaink betűrendes, könyvformátumú, kronológiai és nyomdahelyek szerinti katalógussal is rendelkeznek. Külön katalógusa van a hírlaptárnak, és a Bibliagyűjteménynek is.

 Névnap

2022, augusztus 13 - 17:00, Ipoly

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.