Ugrás a navigációra

Könyvtárhasználati órák

Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF változat

A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára évszázadok óta folyamatosan működő, a Kollégiumban folyó oktatást segítő intézmény. A "Tudásdepó-Expressz" címet viselő Társadalmi Megújulás Operatív Programban meghirdetett pályázatunk célja a könyvtárak és oktatási-nevelési intézmények még szorosabb együttműködésének szorgalmazása. Szeretnénk új tanulási formákat és lehetőségeket elterjeszteni, az élethosszig tartó tanulást segítő könyvtári szolgáltatásokat fejleszteni. Ugyanakkor célunk az olvasás és könyvtárhasználat népszerűsítése is minél szélesebb körében.

 

Az órák célja a könyvtári alapfogalmak megismertetése, a könyvtárhasználati képességek fejlesztése, és a Nagykönyvtár kincseinek bemutatása, a gyermekek életkori sajátosságainak figyelembevételével. Az alsó tagozatosok játékos formában ismerhetik meg a könyvtárhasználat szabályait, a felsősök szakemberek irányításával nyerhetnek bepillantást a muzeális értéket világába, miközben megismerkednek néhány könyvtári alapfogalommal is.

 

A Nagykönyvtárban megtartott könyvtárismereti órák nemcsak azért különlegesek, mert megváltozik az óra helyszíne és a tanár személye, hanem mert az itt őrzött kincsek segítségével megszerzett ismereteket a későbbiekben is hasznosítani tudják.

 

A programot az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP 3.2.4/08/1-2009-0015 pályázat támogatásával valósítottuk meg 2010-2011-ben.

 

2010 szeptembere és 2011 novembere között 40 középiskolai és 70 általános iskolai osztály számára összesen 110 könyvtárhasználati órát tartottunk. Hét könyvtáros kollégánk és közel 5.200 tanuló vett részt a programban. Terveink szerint 2012-ben tovább folytatjuk a megkezdett munkát.

 Névnap

2021, október 25 - 22:53, Blanka,Bianka

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen

by Dr. Radut.